ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Γάλα και κρέας… με καταγωγή

• Εντός 60 ημερών η εξόφληση παραγωγών από τους εμπόρους

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2017 22:28

ΑΘΗΝΑ
Το νομοσχέδιο που επιβάλλει την αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στο κρέας εγκρίθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, με ευρεία πλειοψηφία, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι οι καταναλωτές θα στηρίξουν τα ελληνικά προϊόντα.

Θετικά στο νομοσχέδιο επί της αρχής τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ παρών ψήφισαν Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ.
Ο κ. Αποστόλου στην πρωτολογία του τόνισε ότι οι βασικές ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης στο γάλα και στο κρέας, αλλά και της ρύθμισης των πληρωμών των αγροτών.
Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ευρείας αποδοχής, καθώς τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν το λιγότερο καλό ότι το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση και το καλύτερο ότι θα ψηφιστεί επί της αρχής. Επεσήμανε ότι ο αγροτικός χώρος έχει ανέβει πολύ στην επικαιρότητα και έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στο πολιτικό σκηνικό. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό θέμα την ρευστότητα και τη συμβολή του νομοσχεδίου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι ο Έλληνας καταναλωτής πρέπει να πληροφορείται την προέλευση του προϊόντος, ενώ ο παραγωγός ξέρει ότι έχει τη στήριξη της πολιτείας στην παραγωγική διαδικασία.
Όσον αφορά τις πληρωμές των αγροτών ο κ. Αποστόλου μίλησε για κυρώσεις σε δεύτερο επίπεδο, που θα φτάνουν ακόμα και σε διαγραφή από το μητρώο εμπόρων.
Στην δευτερολογία του ο κ. Αποστόλου ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων ή όχι και αν τις έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάνννης Καραγιάνης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που στηρίζουν την παραγωγή και τον αγροτικό κόσμο, βάζοντας τάξη στην αγορά.
Για ένα νομοσχέδιο με καλές προθέσεις το οποίο ωστόσο είναι πρακτικώς ανεφάρμοστο μίλησε η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ).
Σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «μοιάζει με μια φωτεινή εξαίρεση στον ορυμαγδό μέτρων που επιβάλλατε στους αγρότες και κτηνοτρόφους από την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι την κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως το λεγόμενο ‘‘αγροτικό πετρέλαιο’’».
Καλές προθέσεις αναγνώρισε στο νομοσχέδιο και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Τζελέπης, αναγνωρίζοντας ότι ενσωματώθηκαν αρκετές από τις προτάσεις που έγιναν, παρ’ όλα αυτά εκτίμησε ότι ιδιαίτερα στο κρέας δεν θα λυθεί το ζήτημα της προέλευσης.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γεώργιος Λαζαρίδης, υπογράμμισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των παραγωγών, ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Αμυράς τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή και να υπάρξει ταυτόχρονα προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ
Το νομοσχέδιο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», προβλέπει στις βασικές του διατάξεις:
- Την υποχρέωση του εμπόρου να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.
- τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας.
ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Σε δήλωσή του μετά την έγκριση του Νομοσχεδίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε υπερήφανος «για το νόμο που φέραμε και ψηφίσαμε στην Ελληνική Βουλή και συγχαίρουμε τις δυνάμεις πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας που τον στήριξαν».
Όπως τόνισε ο υπουργός: «Δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας, αφενός μεν του Έλληνα αγρότη και της ελληνικής παραγωγής, αφετέρου δε του καταναλωτή. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο είναι πραγματικά εγχώριο προϊόν, όσον αφορά το γάλα, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, και ποιο όχι. Συνεπώς θα καταπολεμηθούν σε μεγάλο βαθμό οι λεγόμενες ελληνοποιήσεις και ο αγρότης θα μπορεί να απολάβει την υπεραξία που του αναλογεί για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει».
Αναφερόμενος στη ρύθμιση των πληρωμών στις 60 ημέρες κατά ανώτατο όριο, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι έτσι: «απελευθερώνουμε τον αγρότη, τον αδύναμο κρίκο της εμπορικής διαδικασίας, από την πίεση που του ασκούν οι ισχυροί του χώρου. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο αγροτικός κόσμος στερείται ρευστότητας να μετατρέπεται σε πιστωτή  των πολυκαταστημάτων και των χονδρεμπόρων».
Καταλήγοντας ο υπουργός υπογράμμισε  ωστόσο ότι για την υλοποίηση των διατάξεων αυτών «χρειάζεται οι ίδιοι οι αγρότες, οι οργανώσεις τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι, να αναλάβουν δράση, να στηρίζουν και να στηριχθούν σε όσα προβλέπει ο νόμος».

Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass