ΟΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Καλαρρύτικο πρόβατο: Ό,τι καλύτερο σε γάλα και κρέας

• Στο πλευρό τους η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2017 22:24

Η σπουδαία σημασία της γενετικής πιστοποίησης της φυλής του καλαρρύτικου προβάτου, η δημιουργία «brand name» για τα βασικά προϊόντα (κρέας, φέτα, γιαούρτι) και η αναγκαιότητα δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών, ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών και να διευκολυνθεί η είσοδος του προϊόντος στα ράφια του λιανικού εμπορίου, επισημάνθηκε, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στο ΥΠΑΑΤ εκπρόσωπος της αρχέγονης υπ’ εξαφάνισης Καλαρρύτικης φυλής.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, παραβρέθηκε και ο αναπλ. Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ενώ συνομίλησαν με τον διατηρητή της υπό εξαφάνισης Καλαρρύτικης φυλής προβάτου Γιάννη Μπαζάκη, ο οποίος εκτρέφει περίπου 1000 πρόβατα σε σύγχρονη μονάδα στη Λάρισα.
Στην διατροφική αξία του καλαρρύτικου προβάτου αναφέρθηκε και στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ο αναπλ. Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, θέλοντας να παροτρύνει τους παραγωγούς να επενδύσουν την ποιότητα του προϊόντος και μέσα από οργανωμένες δράσεις να προσδώσουν σε αυτό την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία.

 

ΑΥΤΟΧΘΟΝΗ ΦYΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Ο κ. Μπαζάκης, μιλώντας στην «ΕτΔ» εξέφρασε καταρχήν την ικανοποίηση του για το διαρκές ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι κ. Κόκκαλης, Τσιρώνης για την δημιουργία κινήτρων με στόχο την περαιτέρω αύξηση της εκτροφής της αυτόχθονης ελληνικής φυλής προβάτου, η οποία υπερέχει σε πολλά σε σχέση τόσο με τις υπόλοιπες φυλές, όσοι και από τα υπόλοιπα κρέατα. Να σημειωθεί ότι πολλοί παραγωγοί διατηρούν την φυλή, αλλά όχι ως αυτόχθονη, η οποία αριθμεί περίπου 5000 ζώα σε όλη την Ελλάδα και την σχετική πιστοποίηση παρέχει το Κέντρο Γενετικής που εξετάζει την καθαρότητα του γενετικού υλικού.
Σύμφωνα με τον κ.Μπαζάκη «πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε Ομάδα Παραγωγών, ώστε να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές σε ζωοτροφές, υπηρεσίες, αναλώσιμα, αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος για τις εκτροφές μας. Επιπλέον, θα αναζητήσουμε κάποια γαλακτοβιομηχανία, η οποία, πέρα από τη βιολογική εκτροφή, θα μπορεί να πληρώσει και τις υψηλές λιποπρωτεΐνες, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη φυλή. Όπως κάθε χώρα έχει τον δικό της θησαυρό, η Ιαπωνία το kobe beef, η Σκωτία το black angus, η Ισπανία το χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα και η Ιταλία το αλλαντικό προσούτο, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τα δικά της ‘‘κοσμήματα’’ και να προβάλει τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση ενός καλαρρύτικου προβάτου. Στην πορεία, βέβαια, θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε και φέτα με ΠΟΠ, η οποία να έχει την τελική προστιθέμενη αξία που της αξίζει».

 

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΕΥΣΗ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος CAMAR, «το 1998, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός γευσιγνωσίας, στον οποίο πήραν μέρος εννέα αυτόχθονες φυλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το καλαρρύτικο (δείγματα του οποίου έλαβαν από το ποίμνιο του κ. Μπαζάκη) να παίρνει βραβεία για τις τρεις πρώτες θέσεις, που κέρδισε σε γευστικότητα, ευχυμότητα και τρυφερότητα. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες ελληνικών πανεπιστημίων, το καλαρρύτικο πρόβατο έχει δύο έως και τρεις φορές λιγότερη χοληστερόλη από άλλες φυλές με τις οποίες έχει συγκριθεί. Μάλιστα, το σπουδαιότερο όλων είναι ότι είναι πλούσιο σε ω3 και ω6, που συνήθως βρίσκονται σε ψάρια. «Ουσιαστικά γευόμαστε την πλούσια γεύση του αρνιού με οφέλη που βρίσκουμε στο ερίφιο. Αν δεν είναι αυτό καινοτομία, τότε τι είναι» αναρωτιέται με εύθυμη διάθεση ο κ. Μπαζάκης και συνεχίζει: Μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του Καλαρρύτικου προβάτου είναι το λίπος που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα ενδομυϊκά και λιγότερο υποδόρια, το λεγόμενο «καλό λίπος». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κρέας να έχει πιο πλούσια γεύση και ένα πιο υγιεινό προφίλ ως προς τα συνηθισμένα κρέατα. Επειδή είναι λιτοδίαιτο το πρόβατο, αν το αφήσεις για λίγες ώρες έξω καταναλώνοντας χλωρίδα, αυτό είναι αρκετό προκειμένου να συντηρηθεί, ενώ παράλληλα με την βόσκηση συνθέτει βιταμίνη D, γυμνάζεται μέσω της κίνησης, οπότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό το ζώο περνάει όλη του τη ζωή σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, δημιουργώντας υγιή κύτταρα, όπως του έχει μάθει η φύση. Όλο αυτό το αντιλαμβάνεσαι από την τελική γεύση που σου αφήνει στο στόμα».


Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass