ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ FATIMA ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟ ΧΡ. ΤΣΑΝΤΗΛΑ

Στο προσκήνιο οι εξελίξεις στο θέμα της Γεωργίας Ακριβείας

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2017 22:12

Οι πιο σύγχρονες εξελίξεις στο θέμα της Γεωργίας Ακριβείας, συζητήθηκαν στην Πράγα, κατά τη διάρκεια της πέμπτης συνάντησης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FATIMA (Farming Tools for external nutrient Inputs and water Management – Γεωργικά εργαλεία για τη διαχείριση των θρεπτικών εισροών και του νερού), που διοργάνωσε προ ημερών το κέντρο METCENAS (Methodology Centre for Environment Assessment).

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 FATIMA (http://fatima-h2020.eu) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα HORIZON 2020 τα οποία εκτελούνται σήμερα στην Ευρώπη σχετικά με τη Γεωργία Ακριβείας, και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Στόχος του προγράμματος FATIMA είναι η αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση των γεωργικών πόρων ώστε να επιτυγχάνονται οι καλύτερες αποδόσεις και ποιότητα των προϊόντων, σε ένα βιώσιμο περιβάλλον, μέσω της ανάπτυξης και χρήσης καινοτόμων εργαλείων που βοηθούν στην άριστη διαχείριση των εξωτερικών εισροών (θρεπτικά στοιχεία και νερό άρδευσης) με τη φιλοδοξία να συνδυασθούν η αειφορική παραγωγή και η οικονομική ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Χρίστο Τσαντήλα, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση της Ολομέλειας «στο πρόγραμμα συμμετέχουν 23 ερευνητικοί φορείς από ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ελλάδα, Βουλγαρία) και την Τουρκία. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Castilla-LaMancha της Ισπανίας, ενώ την ελληνική ομάδα απαρτίζουν οι εξής φορείς: το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εταιρίες Redcoast International, Sigma Geotechnologie και Draxis. Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και κτηνοτροφικών φυτών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα (πρώην ΙΧΤΕΛ του ΕΘ.Ι.Α.Ε) συμμετέχει στο πρόγραμμα σε ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ερευνητές της Γεωργίας Ακριβείας την τελευταία δεκαετία, αυτό της μεταβλητής παροχής λιπασμάτων».

Να σημειωθεί ότι τα πειράματα στην περιοχή της Λάρισας εκτελούνται από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Χρ. Τσαντήλα και στοχεύουν στην ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση της νέας καινοτόμου τεχνολογίας για την προσθήκη της ποσότητας αζωτούχου λιπάσματος της επιφανειακής λίπανσης σε χειμερινά σιτηρά, βαμβάκι και καλαμπόκι σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα της εφαρμογής του προγράμματος, δύο χρόνια από την έναρξή του. Έντονο ενδιαφέρον δημιουργήθηκε για τα ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα της εφαρμογής μεταβλητής παροχής αζώτου στις ελληνικές πιλοτικές περιοχές της Λάρισας, σε καλλιέργειες σίτου, καλαμποκιού και βάμβακος, για τρεις συνεχείς καλλιεργητικές χρονιές. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή της καινοτόμου τεχνολογίας διαφοροποιημένης λίπανσης αζώτου έχει δείξει μείωση της ποσότητας λιπάσματος κατά 39% στο βαμβάκι, 38% στο σιτάρι και 24% στο καλαμπόκι. Η μείωση αυτή των εισροών επετεύχθη χωρίς μείωση της απόδοσης και με οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς που φτάνει στο 10%, ενώ αξιόλογο είναι και το περιβαλλοντικό όφελος, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση της συγκέντρωσης του ανόργανου αζώτου στο έδαφος μετά τη συγκομιδή.

 Έγινε επίσης και ο σχεδιασμός των εργασιών ως τη λήξη του προγράμματος και της τελικής συνάντησης του προγράμματος για τον Απρίλη του 2018. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επισκέψεις σε πειραματικούς αγρούς της Τσεχίας (περιοχή Dehtare) και της Αυστρίας (περιοχή Marchfeld).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass