ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Το… ταξίδι των σπόρων

* Ξεκίνησε η διαδικασία αποξήρανσης των νέων σπόρων ντόπιων ποικιλιών

Δημοσίευση: 14 Νοε 2017 22:31
Φωτογραφίες για τη διαδικασία διάσωσης των παραδοσιακών, φυσικών σπόρων και κάποιοι από τους καρπούς Φωτογραφίες για τη διαδικασία διάσωσης των παραδοσιακών, φυσικών σπόρων και κάποιοι από τους καρπούς

Οι «φύλακες» των ντόπιων ποικιλιών οπωροκηπευτικών προϊόντων, του νομού Λάρισας, ξεκίνησαν ήδη τη διαδικασία αποξήρανσης των νέων σπόρων, από τους καρπούς που πήραν φέτος στην παραγωγή τους.

Πιστοί στην αποστολή τους, προχωρούν με ευλάβεια να σώσουν κάθε σποράκι που θα τους προσφέρει τροφή και αύριο, αντιστεκόμενοι στις εταιρίες που προωθούν στείρους σπόρους, υβριδικούς, οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν το μέλλον της τροφής στην ανθρωπότητα.

Η προσπάθειά τους βρίσκει συνεχώς νέους υποστηρικτές, καθώς όλο και περισσότεροι ερασιτέχνες μικροκαλλιεργητές με λαχανόκηπους, δίνουν το "παρών" και ωθούν την εξάπλωση ενός κινήματος που στηρίζεται από καλά οργανωμένους πλέον συλλόγους, ανά την Ελλάδα.

Το …ταξίδι των σπόρων ξεκίνησε, σε αποθήκες, σε σπίτια…, σε χώρους όπου ο καθένας διαθέτει για να αποξηράνει τους καρπούς.

Η τελευταία παραγωγή των καρπών κηπευτικών προϊόντων, συλλέγεται από τους ιδιοκτήτες των λαχανόκηπων και οι νέοι σπόροι δημιουργούνται, για να χρησιμοποιηθούν του χρόνου.

Οι φωτογραφίες, παρουσιάζουν τους τελευταίους καρπούς παραγωγής ενός μικροκαλλιεργητή στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας, καθώς και τα στάδια της διαδικασίας αποξήρανσής τους.

«Οι κύκλοι της ζωής και των σπόρων, συνεχώς ταξιδεύουν. Στο ταξίδι αυτό, χωράνε πολλοί, θέλουμε κι άλλους συνταξιδιώτες…» δηλώνει ένας εκ των «φυλάκων» των παραδοσιακών σπόρων, που εδώ και χρόνια συνεχίζει απτόητος τη διάσωσή τους, ενώ σε κάθε ευκαιρία τούς προσφέρει και σε άλλους να συνεχίζουν τον …κύκλο!

«Οι σπόροι καλό είναι να ανανεώνονται για να παραμείνουν ζωντανοί και δυνατοί. Αμέσως μετά την επαρκή ξήρανση μεταφέρετε τους σπόρους σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Έτσι θα προστατευθούν από την υγρασία της ατμόσφαιρας. Η αποθήκευση καλό είναι να γίνει σε δροσερό και ξηρό μέρος», συμβουλεύουν αυτοί που ξέρουν.

Αναφέρουν επίσης: «Κόβουμε τους πρώτους ώριμους καρπούς του φυτού και τους κρατάμε για να πάρουμε τον σπόρο τους. Τους πλένουμε καλά και τους αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, σε σκιερό μέρος. Όταν ξεραθούν αφαιρούμε τους σπόρους, οι οποίοι πρέπει να είναι ξεροί, να μην έχουν καθόλου υγρασία.

Του χρόνου που θα φυτευτούν οι σπόροι στη γη και εμφανιστεί το φυτό, δίνοντας τους πρώτους καρπούς του, τότε θα έχει ολοκληρωθεί το ταξίδι της δημιουργίας!».

Τι είναι οι μη υβριδικοί σπόροι;

Παράλληλα υποστηρίζουν : «Οι μη υβριδικοί σπόροι είναι οι παραδοσιακές ποικιλίες των φυτών οι οποίες προέρχονται από τα φυτά που έχουν επικονιασθεί με φυσικό τρόπο (στη φύση). Ορισμένες από αυτές τις ποικιλίες υπάρχουν εδώ και αιώνες. Οι μη υβριδικοί σπόροι θα παράγουν φυτά των οποίων οι σπόροι θα παράγουν περισσότερα φυτά που μοιάζουν με τα αρχικά φυτά.

Μπορεί κανείς να συλλέξει σπόρους από το αρχικό φυτό και να τους ξαναχρησιμοποιήσει την επόμενη καλλιεργητική χρονιά για την παραγωγή της ίδιας ποικιλίας φυτών».

Τα υβρίδια

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές: «Τα φυτά που παράγονται από υβριδικούς σπόρους συνήθως δεν παράγουν σπόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια του ίδιου τύπου φυτών και μπορεί ακόμη και να παράγουν σπόρους που δεν θα αναπτυχθούν καθόλου.

Τα μειονεκτήματα των υβριδικών σπόρων είναι το μεγαλύτερο κόστος αγοράς, εξαιτίας της εξειδικευμένης διαδικασίας επικονίασης, καθώς και ότι οι σπόροι που συλλέγονται από τα υβριδικά φυτά δεν θα δώσουν το ίδιο φυτό το επόμενο έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να μην προκύπτουν καθόλου καινούρια φυτά από το αρχικό».

 

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass