Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 17 Νοε 2017 20:03 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Νοε 2017 21:56

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία μιλούσε για ισχυρές βροχές τούτη την εβδομάδα, καθώς δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως σε υποδομές (εκτός βέβαια από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Δυτ. Αττική).

Όσον αφορά στις αγροτικές καλλιέργειες, ευτυχώς στην παρούσα φάση το …«ξεσκέπαστο» μαγαζί είναι άδειο από προϊόντα. Απλά θα πάει πίσω κατά μία εβδομάδα η έναρξη της σποράς των δημητριακών. Υπενθυμίζουμε ότι ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης προβλέπει αρκετές βροχές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Για σήμερα Παρασκευή αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στις ανατολικές περιοχές του νομού. Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές περιοχές, αλλά σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στις νότιες περιοχές. Στη Λάρισα αυξημένη συννεφιά. Η θερμοκρασία αμετάβλητη 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή λίγες νεφώσεις και θερμοκρασία σε άνοδο (14 με 16 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα απομακρύνονται τα σύννεφα, σχεδόν αίθριος καιρός, ενώ την Τρίτη η ξαστεριά που θα επικρατεί θα κρατήσει τη θερμοκρασία σε μονοψήφια νούμερα.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μία από τις τρεις θεματικές ενότητες του προσυνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη Λάρισα και έχει ως θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη: Από τη στασιμότητα σε ένα δυναμικό και εξαγωγικό μοντέλο». Όπως ανακοινώθηκε η συζήτηση θα ξεκινήσει με 15λεπτη περίπου εισήγηση της Φωτεινής Αραμπατζή βουλευτή και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος και θα ακολουθήσουν 10λέπτες τοποθετήσεις των Θ. Βακάλη (ΘΕΣγάλα), Γ. Ζέικου (προέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος»), Απόστολου Καραλιάκου, νέου αγρότη-κτηνοτρόφου από το Κουλούρι, Δημ. Μελά, πρ. υπηρεσιακού υπουργού και πρ. γενικού γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανδρέα Τσαγκάρη, τυροκόμου, διευθύνοντα συμβούλου Family Farm. Στο τέλος ο συντονιστής της συζήτησης κ. Κ. Μπαγινέτας (Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ) θα κάνει απολογισμό των παραπάνω εισηγήσεων. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το ακροατήριο, ενώ στη θεματική ενότητα αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα δεσμευθεί για συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του συνεταιριστικού κινήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες προχθές βράδυ συνεδρίασε στα γραφεία της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας ο Τομέας Αγροτικού, υπό την προεδρία του Σπ. Τσικρίκα και εκφράστηκε η δυσαρέσκεια πολλών κομματικών στελεχών για την επιλογή ως ομιλητή του Θ. Βακάλη από το ΘΕΣγάλα. Άλλωστε η πρόσφατη συμμετοχή του (αλλά και η επικείμενη) στις εκλογές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είναι νωπή στη μνήμη αρκετών γαλάζιων στελεχών. Κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν επιλέγη ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικ. Πρίντζος ή ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» στις Πρέσπες (Ναλπαντίδης Κωνσταντίνος). Άλλοι πάλι έκριναν ότι η διάρκεια της συζήτησης αναγκαστικά δεν θα περάσει το προβλεπόμενο δίωρο, αφού στην ίδια αίθουσα ακολουθεί η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Από το κόμμα πάλι απαντούν σχετικά με την ομιλία Βακάλη ότι στην καλοκαιρινή περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Λάρισα, ο πρόεδρος είχε επισκεφθεί ένα κατάστημα με ΑΤΜ του Συνεταιρισμού και είχε συναντηθεί με τον πρώτο, οπότε ενδεχομένως η συμφωνία να κλείστηκε τότε. Εξάλλου το προσυνέδριο δεν είναι κομματικό, αλλά ανοικτό στην κοινωνία της δημιουργίας. Όσον αφορά στη διάρκεια της συζήτησης, οι άλλες δύο ενότητες (Υποδομές-Αυτοδιοίκηση) θα διαρκέσουν 90 λεπτά, ενώ το Αγροτικό 120 λεπτά.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ

Ανησυχία διακατέχει τους παραγωγούς μηδικής και οσπρίων για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης περί τον Φεβρουάριο. Και αυτό γιατί τα ποσά που ανακοινώθηκαν ήδη (22 ευρώ τα όσπρια, 25 ευρώ η μηδική) δεν είναι δεδομένα, αν η χώρα μας ξεπεράσει τα στρέμματα που δήλωσε αρχικά. Και οι πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από την αγορά λένε ότι πράγματι φέτος αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν στις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Άρα υπάρχει ο κίνδυνος αν ξεπεραστούν τα προβλεπόμενα στρέμματα, η συνδεδεμένη να είναι μειωμένη.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις της 1ης πληρωμής του έτους 2016 της Πενταετίας 2012-2016 και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 1.390.527,58 ευρώ για 410 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους και έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν στην υπηρεσία τυχόν ενστάσεις, πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης, δηλαδή από 17 έως 23 Νοεμβρίου. Οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ

ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΒΟΣΚΗΣΙΜΩΝ ΓΑΙΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανακοινώνει ότι, όσοι κτηνοτρόφοι του Ν. Λάρισας ή φορείς έχουν αιτήματα για διόρθωση τυχόν σφαλμάτων ή αστοχιών στην κατανομή των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών, για κατανομή σε νέους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους ή και κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, για μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων χρήσης επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης, κλπ, μπορούν να απευθύνονται στη γεωτεχνική υπηρεσία του Δήμου στον οποίο βρίσκεται η κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση ή στη ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας (Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου, γραφείο Α.1.1. αρμόδια κ. Δέσποινα Κιτσικούδη τηλ.: 2413-511136), έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017, υποβάλλοντας αίτηση-ένσταση , εμπρόθεσμα, ώστε να εξεταστούν από την Επιτροπή Ελέγχου Χωροταξικής Ορθότητας της Κατανομής Δικαιωμάτων Χρήσης της Βοσκής.

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΓΕΛΑΔΙΩΝ

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ελαιοπαραγωγός στην ευρύτερη περιοχή του Αργυροπουλίου Τυρνάβου, καθώς η ελάχιστη παραγωγή που διασώθηκε από τον παγετό του Ιανουαρίου, έπεσε θύμα ενός κοπαδιού με γελάδια, το οποίο ο ιδιοκτήτης του άφησε ελεύθερο προς βοσκή στην περιοχή που βρίσκονται τα δέντρα. Μπορεί λοιπόν οι αγελάδες να εξασφάλισαν δωρεάν τροφή από τα κλαδιά του δέντρου, τα οποία λόγω καρπού έχουν υποχωρήσει στο έδαφος, άρα είναι εύκολα προσβάσιμα στα ζωντανά, ο άτυχος παραγωγός όμως κινδυνεύει να χάσει τη... «δική του τροφή». Όπου κι αν απευθύνθηκε δεν βρήκε λύση και αναζητώντας την αρμόδια υπηρεσία, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα…

ΤΕΥΤΛΑ

«Ήδη ο πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Εμείς από τη δική μας πλευρά κάνουμε όλες τις κινήσεις για να διασφαλίσουμε το μέγιστο ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τον κλάδο της τευτλοκαλλιέργειας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Β. Αποστόλου, ο οποίος επανέλαβε, ότι «αν δοθούν γρήγορα τα στοιχεία από τη Βιομηχανία Ζάχαρης, εμείς αρχές του επόμενου χρόνου θα πληρώσουμε τη συνδεδεμένη του 2018 και δεδομένης, ήδη μιας καλύτερης, όσον αφορά στο πλαίσιο της ΕΕ, εικόνας που διαμορφώνεται στον τομέα ζάχαρης, πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά θα ξεπεραστούν προβλήματα που υπάρχουν.

Στο μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη (23/11), στο Πλατύ, θα συναντηθούν τευτλοπαραγωγοί της περιοχής για να συζητήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών. Στην ενημερωτική συνάντηση θα συμμετέχει και ο κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, πρόεδρος της Γεωργικής Ανάπτυξης.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass