ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2017 22:17

Λιγότερες βροχές, περισσότερο κρύο

Μετά το βροχερό Σαββατοκύριακο στον νομό Λάρισας σήμερα ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες ασθενείς βροχοπτώσεις, με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη οι βροχές θα σταματήσουν, ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (12 βαθμοί Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία). Περαιτέρω πτώση του υδραργύρου την Τετάρτη, αφού η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου.

 

Παλινωδίες για τον φόρο στο κρασί

Μια νέα διάσταση στο σίριαλ της κατάργησης του αχρείαστου ΕΦΚ στο κρασί έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, σε εκδήλωση στα Σπάτα, παρουσία αγροτών. Συγκεκριμένα κι έπειτα από ερωτήσεις των παραγωγών της περιοχής ανέφερε πως «γίνονται προσπάθειες αν όχι για την κατάργηση, τουλάχιστον για τη μείωσή του». Η δήλωση αυτή του αναπληρωτή εκτός του ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά, έρχεται σε αντίθεση με όσα ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία) έχει εξαγγείλει αρκετές φορές περί κατάργησης του εν λόγω φόρου, ο οποίος σημειωτέον χαρακτηρίστηκε από υπο-απόδοση, ως κρατικό έσοδο. Στο μεταξύ φίλος της στήλης, αναφορικά με τις αιτιάσεις φιλοκυβερνητικών παραγόντων ότι η κατάργηση του φόρου αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών υπενθυμίζει δήλωση των εταίρων τον Νοέμβριο του 2015 ότι οι ίδιοι δεν ζήτησαν ποτέ την επιβολή του σχετικού φόρου στο κρασί. Ποιος δουλεύει ποιον, λοιπόν;

 

"Κρυφτούλι" με τις τιμές βαμβακιού

Μπορεί οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί να καυχώνται για το ποιοτικό προϊόν που παρήγαν φέτος (με πολύ καλή ίνα), αλλά η αγορά δεν φαίνεται να ανταποδίδει εξίσου, με ικανοποιητικές τιμές. Είναι γεγονός ότι η αρχική τιμή της "Επιλέκτου" με 53 λεπτά δημιούργησε προσδοκίες στους παραγωγούς, οι οποίοι μιλούσαν ακόμη και για 55 λεπτά. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα τους προσγείωσε απότομα, αφού οι αδελφοί Μάρκου προσφέρουν 48 λεπτά στο χωράφι και 51λεπτά στο εκκοκκιστήριο και εάν οι συμφωνίες που θα κλείσουν είναι ικανοποιητικές, τότε θα δώσουν έξτρα στον παραγωγό 2-3 λεπτά. Σταθερή συνεργασία με τα εκκοκκιστήρια Καραγιώργου έχουν οι παραγωγοί του ΘΕΣγη, οι οποίοι καλλιεργούν 5.000 στρέμματα και περιμένουν να μάθουν επίσημα την τιμή πώλησης την ερχόμενη εβδομάδα. Δύσκολο να διαφέρει απ' αυτή των Αφών Μάρκου. Πάντως αν δεν στηριχθεί γενναία το βαμβάκι από τους εκκοκκιστές, τότε θα αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι πρόβλημα. Φέτος για πρώτη φορά τα καλλιεργούμενα στρέμματα στον νομό Λάρισας (280.000 στρ) είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τον νομό Καρδίτσας (420.000 στρ).  

 

Νιτρορύπανση και φθινοπωρινές καλλιέργειες

Οι φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 και οι εαρινές καλλιέργειες 2018 θα περιλαμβάνονται στην 1η πρόσκληση για τη νιτρορύπανση, η οποία θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου και αμέσως μετά τη διεξαγωγή της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ (15 Δεκεμβρίου στον Βόλο), όπου θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των μελών της. Σημειώνεται ότι το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων περιλαμβάνει τις φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 και τις εαρινές καλλιέργειες 2018.

 

Στήνουν γιορτή μελιού στη Νομαρχία

Στο πλαίσιο της γνωριμίας και προώθησης του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας στους συμπολίτες μας, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Λάρισας προτίθεται να διοργανώσει και φέτος γιορτή μελιού στην πόλη μας. Σήμερα θα γίνει γνωστή η ημερομηνία και σύμφωνα με πληροφορίες η γιορτή θα γίνει στην πλατεία Νομαρχίας (Ρήγα Φεραίου), λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στο μεταξύ εμφανώς ικανοποιημένοι επέστρεψαν οι Λαρισαίοι μελισσοκόμοι από το Φεστιβάλ Μελιού που διοργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ημερίδα για την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας

Ημερίδα με τίτλο «Εκμηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης», διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) σήμερα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, το πρωί (ώρα προσέλευσης 9:00 – 9:30) στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, στη Λάρισα. Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθεί η καθοριστική σημασία της εκμηχάνισης στη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος.

 

Προθεσμίες για δηλώσεις, ενστάσεις, αιτήσεις

*Παράταση της ημερομηνίας για τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2017, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

*Περιθώριο µέχρι τις 12 ∆εκεµβρίου έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για την εξισωτική αποζηµίωση του 2017, µετά την ανάρτηση της λίστας µε τους εγκριθέντες και τους απορριπτόµενους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

*Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης έως τις 29 Δεκεμβρίου. Όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες, επιθυμούν να ενταχθούν στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης καλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση στη ΔΑΟΚ.

 

Πτυχιούχοι χειριστές αγροτικών μηχανημάτων

 AGROTIKO HMEROLOGIO2Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν στο Συκούριο, οι προγραμματισμένες εξετάσεις για δίπλωμα γεωργικού ελκυστήρα, από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας - Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Συκουρίου, Καλοχωρίου, Ελάτειας και Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών. Οι εξεταζόμενοι, 90 στον αριθμό, είναι νέοι αγρότες αλλά και γενικότερα απασχολούμενοι με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Η διοικητική ισχύς της άδειας οδήγησης και χειρισμού αγροτικών μηχανημάτων είναι για 15 χρόνια, βάσει της Κ.Υ.Α. 435/2016 και της οδηγίας 2006/126 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διά των οποίων εισάγεται νέο πλαίσιο για την προβλεπόμενη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα ανανέωσης και ισχύος των αδειών αγροτικών μηχανημάτων. Επίσης χορηγήθηκαν διπλώματα σε 60 αγρότες και κτηνοτρόφους στα Πλατανούλια, στα Δένδρα και στην Αγία Σοφία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, «πρωτοπορούμε σε πανελλαδικό επίπεδο, στην ταχύτατη και αποτελεσματικότατη εφαρμογή των ακολουθητέων διαδικασιών, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, τηρώντας τη νομιμότητα και προασπίζοντας την ασφάλεια οδηγών και πολιτών, γεγονός για το οποίο οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων ευχαρίστησαν την Περιφέρεια και τους υπηρεσιακούς παράγοντες». Στις διαδικασίες των εξετάσεων και της απονομής των διπλωμάτων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος και ο π. Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Δεσπόπουλος.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass