Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2017 18:15

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Σάββατο ανάλογες καιρικές συνθήκες, ενώ Κυριακή και Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, αλλά ο υδράργυρος θα υποχωρήσει. Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές, αυξημένες στα δυτικά ορεινά. Η θερμοκρασία σε άνοδο (12-15 οC).

 

ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ (ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ)

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις της 2ης πληρωμής του έτους 2015 της Πενταετίας 2012-2016 και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 64.609,66 ευρώ για 48 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους.

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει σε ΦΕΚ η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, που έχει ήδη δημοσιευτεί, ενώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπρόσωπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) για την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διοργανώνει ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση (workshop) για το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα RECAP τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00-13.30 στο παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδας, (Καψούρη 4) στη Λάρισα. Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογής η οποία βοηθά τους αγροτικούς συντελεστές (αγρότες, συμβούλους κ.λπ.) να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και του Πρασινίσματος μέσω αυτοματοποιημένων μεθόδων τηλεπισκόπησης και τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ITC). Στην εκδήλωση, η οποία απευθύνεται στα μέλη του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε., στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, στις Εταιρίες Πληροφορικής, στους Φορείς του Ευρύτερου Δημοσίου, στους Αυτοδιοικητικούς Φορείς κ.λπ. θα παρουσιαστεί η νέα πλατφόρμα και θα επιδιωχθεί η συμμετοχή πιλοτικών χρηστών για τον έλεγχο της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητάς της.

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

ΓΙΑ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι στις 28 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΠΑΑ 2014 -2020 (Εξισωτική Αποζημίωση), για το έτος 2017. Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων εκδόθηκαν οι πίνακες Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων (Απορριπτομένων), οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. (http:www.opekepe.gr) και είναι διαθέσιμοι για προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη». Oι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύνανται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) μέχρι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων, είτε απευθείας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Περιφερειακές Μονάδες ή Νομαρχιακές Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε στους πιστοποιημένους φορείς υποβολής αιτήσεων με την υποχρέωση των τελευταίων να τις αποστέλλουν άμεσα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΙΕΣ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώνει στους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους, στους οποίους έχουν κατανεμηθεί επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες, εντός των ορίων της (δηλ. στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Σποράδων) – με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη θέση των γαιών, καθώς και το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν, από τον επίσημο ιστοχώρο του φορέα www.thessaly.gov.gr – αρχική σελίδα, στον σύνδεσμο (στη δεξιά στήλη) «Ενημέρωση κατανομής βοσκήσιμων γαιών». Για την άντληση των πληροφοριών και των στοιχείων πληρωμής τους απαιτείται η εισαγωγή Κωδικού Οφειλής, ο οποίος αποδίδεται στον ενδιαφερόμενο, από τον Δήμο, στον οποίο υπάγονται οι εκτάσεις.

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Η Δ.Α.Ο.Κ. Λάρισας, ενημερώνει ότι η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2017, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ., έχει παραταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.

*Τρέχει η παράταση, μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2017, για την επεξεργασία αντιρρήσεων και την κύρωση δασικών χαρτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αφορά τις περιπτώσεις που η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων έληξε στις 25/9/2017), σύμφωνα με σχετική τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

*Στην ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για τον φετινό χρόνο υποχρεούνται να προβούν μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου οι κάτοχοι εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων στα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία, όπως επισημαίνουν με σχετικές ανακοινώσεις τους οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τονίζοντας παράλληλα ότι υποχρέωση απογραφής έχουν και οι εκμεταλλεύσεις με μηδενικό ζωικό κεφάλαιο.

 

ΜΠΛΟΚΑ (φωτ.)

Μπήκαμε στον Δεκέμβριο και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων κορυφώνει τις προετοιμασίες για τον «καυτό» Γενάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης σε επίπεδο Νομού η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή σύσκεψη στον Τύρναβο, την προσεχή Τρίτη στην Αγιά, ενώ τη Δευτέρα η διοίκησή της θα συμμετάσχει στη διευρυμένη συνεδρίαση των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, στον Παλαμά Καρδίτσας. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στη ΔΕΥΑΛ (χθες κλείδωσε ο χώρος) θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κατά την διάρκεια της οποίας θα ορισθεί το χρονικό διάστημα έναρξης των κινητοποιήσεων. Και επειδή, όπως λέει ο Β. Μπούτας «εμείς είμαστε τους δρόμους όλο τον χρόνο, ουσιαστικά θα αποφασισθεί η έναρξη των μπλόκων».

Στα της …προθέρμανσης, χθες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συνεδρίασε στην Κρήτη (όπου βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας), ενώ μεθαύριο Κυριακή το ραντεβού της Επιτροπής είναι κοντά στο Αγρίνιο. Στην Καρδίτσα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε να διοργανώσει αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία της πόλης στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» αποφάσισε την ερχόμενη Δευτέρα να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Ο.Υ. Τρικάλων «ενάντια στη φοροληστεία και στα χαράτσια».

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass