ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

«Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης εξαθλιώνει τους αγρότες»

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2017 17:08

Κοινή επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου, για την «αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες» κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Σύμφωνα με την επερώτηση «ύστερα από τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαιτίας της έλλειψης Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης εκ μέρους της κυβέρνησης και των άστοχων και αντιφατικών μέτρων, η ύπαιθρος βρίσκεται σε μαρασμό και η δυσαρέσκεια των αγροτών είναι ορατή παντού από την Κρήτη έως τον Έβρο. Το αποτυχημένο μείγμα των μέτρων της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτών και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το αγροτικό εισόδημα, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη ρευστότητας, η καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και η έλλειψη κανόνων στην αγορά των αγροτικών προϊόντων έχουν δημιουργήσει αρνητικό οικονομικό περιβάλλον για τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από νέους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα δεν αξιοποιείται από την κυβέρνηση. Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση απέτυχε και στην αγροτική της πολιτική. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμβολή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στην απασχόληση και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξουν άμεσες ενέργειες και μέτρα αναστροφής της καταστροφικής πορείας με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Εν συνεχεία κατατίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ:

- Για την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης και την εγκατάλειψη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

- Για το αποτυχημένο μείγμα μέτρων για τη φορολόγηση των αγροτών και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το αγροτικό εισόδημα.

- Για την επιβολή και τη διατήρηση του άδικου και αντιπαραγωγικού φόρου στο κρασί και την αύξηση του φόρου στην μπίρα που παράγεται από μικρές επιχειρήσεις.

- Για τη μη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, την ηλεκτρική ενέργεια και την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

- Για την κατάσχεση ενισχύσεων και τη μη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού για τους αγρότες.

- Για τη μη ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, των πρακτικών των εναρμονισμένων τιμών, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της ασυδοσίας στην αγορά.

- Για την καθυστέρηση αξιοποίησης των 6 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη στήριξη των νέων αγροτών, την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, την υλοποίηση δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, δημιουργίας δικτύων εμπορίας των προϊόντων, προστασίας από κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τους γεωργικούς συμβούλους.

- Για τις καθυστερήσεις εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

- Για την καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων από τον καταρροϊκό πυρετό στους κτηνοτρόφους.

- Για τις άστοχες παρεμβάσεις της κυβέρνησης με στόχο τον οργανωτικό έλεγχο των συνεταιριστικών οργανώσεων και την έλλειψη κινήτρων για την ενίσχυση των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών

- Για την κατάργηση της συμμετοχής εκπροσώπων των αγροτών στις Διοικήσεις Οργανισμών

- Για τη μεγάλη καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος αλιείας.

- Για τη μεγάλη ταλαιπωρία των αγροτών λόγω καθυστερήσεων στην εξυπηρέτησή τους για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά θέματα.

- Για τις συνεχιζόμενες και αδικαιολόγητες μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων που φέτος έφθασαν σε ποσοστό 10%.

- Ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ουσιαστική επανεθνικοποίηση βασικών προβλέψεων της ΚΑΠ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass