Αγροτικό ημερολόγιο

Και επιλαχόντες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2017 22:25

«Με την οριστικοποίηση των ενστάσεων θα υπερδεσμευτούν επιπλέον πόροι ύψους 24,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των επιλαχόντων Νέων Γεωργών, ενώ ταυτόχρονα προδημοσιεύτηκε και η 2η πρόσκληση του μέτρου για όσες από τις περιφέρειες δεν κάλυψαν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό της πρώτης πρόσκλησης.

Στόχος μας είναι ένα μεγάλο μέρος των επιλαχόντων να καλυφθούν». Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου σε ομιλία που απηύθυνε στο 5ο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα για τους επιλαχόντες νέους αγρότες της Θεσσαλίας θα είναι θετικά, αφού η Περιφέρεια Αττικής δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για την απορρόφηση του επιπλέον ποσού, κάτι που σημαίνει από τον «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί θα ωφεληθεί ο κάμπος. Ο κ. Αποστόλου επισήμανε, επίσης, ότι έγινε η προδημοσίευση του μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ η προκήρυξη θα γίνει εντός των ημερών με πόρους της τάξης των 315 εκατ. ευρώ. Μετά τις 18 Δεκεμβρίου θα δημοσιευθεί η πρώτη πρόσκληση για τη Δράση της Νιτρορύπανσης. Εξελίξεις θα υπάρξουν και με τη βιολογική γεωργία.

Ανώμαλη προσγείωση για βαμβακοπαραγωγούς

Ανώμαλη προσγείωση για πολλούς βαμβακοπαραγωγούς συνιστούν τα επίπεδα στα οποία φαίνεται να κλειδώνουν φέτος οι τιμές στο σύσπορο, αφού, παρά την εξαιρετική ποιότητα της συγκομιδής και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, λίγοι τελικά είναι εκείνοι που θα βάλουν «στο χέρι» περισσότερα από 50 λεπτά το κιλό. Tα περισσότερα εκκοκκιστήρια, αυτό το διάστημα, κλείνουν τις τιμές τους στα 48-49 λεπτά το κιλό για παραλαβή από την αποθήκη ή το χωράφι του παραγωγού, ενώ για παράδοση στο εργοστάσιο το νούμερο διαμορφώνεται κατά κανόνα στα 50-51 λεπτά το κιλό. Όπως γίνεται κατανοητό η καλλιέργεια αρχίζει να γίνεται ασύμφορη, αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, κυρίως λόγω νερού και αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού.

Τεχνολογία κατά παρασίτων

Πιλοτικό έργο που χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, με κεντρικό στόχο την πρόβλεψη της εξέλιξης των παρασίτων στα ελαιόδεντρα.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των παρασίτων αποτελούν ισχυρό εργαλείο για τους τεχνικούς και τους αγρότες, που επικεντρώνονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών, καθώς επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου, γνωρίζοντας τις περιοχές και τις ημερομηνίες, όπου επικρατούν περισσότεροι κίνδυνοι.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιείται ανάλυση των big data που συλλέγονται από το Ανδαλουσιανό Δίκτυο Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Πληροφοριών (RAIF) για τα παράσιτα, τροφοδοτώντας, στη συνέχεια, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι σε θέση να προβλέψει τη συμπεριφορά του επιβλαβούς οργανισμού τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.

Η εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης μεγάλων δεδομένων στη γεωργία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν τομείς με τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα, αναφέρει το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Το έργο παρέχει σημαντικά οφέλη στους Συνεταιρισμούς Παραγωγής Ελαιολάδου (API) που δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες της Sierra Magina στη Jaen και στην Κόρδοβα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα λάβουν εβδομαδιαία ανάλυση, η οποία θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για την ποσότητα των ελιών που θα καταναλωθούν από τα έντομα.

Συνολικά υπάρχουν 12 ομάδες ολοκληρωμένης παραγωγής, με 9.000 εκτάρια ελαιώνες, ενώ αναμένεται να ωφεληθούν 1.568 αγρότες σε 10 δήμους της επαρχίας Jaen και εννέα στην επαρχία της Κόρδοβα.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν χαιρετίζει τα μεγάλα δεδομένα στη γεωργία ως τρόπο «αύξησης της παραγωγικότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας και των εισοδημάτων των αγροτών».

Ωστόσο, οι επικριτές διατείνονται ότι η τεχνολογία που επιτρέπει τη συλλογή μεγάλων δεδομένων (μέσω αισθητήρων, drones και ακριβών λογισμικών) έχει ως αποτέλεσμα την εξάρτηση των αγροτών από τις εταιρίες τεχνολογίας – όπως ήδη συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο γρήγορα πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επίσπευση των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς προγραμματίζεται ένα ποσό 900 εκατ. ευρώ να πιστωθεί άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες την προσεχή Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, συνολικού προυπολογισμού 325 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος ύψους 30 εκατ. ευρώ, η πράσινη ενίσχυση με 526 εκατ. και η ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας 16 εκατ. Στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα πάντα με την «ΥΧ» θα πληρωθεί η εξισωτική ορεινών (155 εκατ.) και πεδινών (87 εκατ.) περιοχών. 

Με τη νέα χρονιά τοποθετείται τώρα αρμοδίως η πληρωμή της μεγάλης εκκρεμότητας για τους συντελεστές της πρωτογενούς παραγωγής σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το 2015. Μόλις 40 εκατ. ευρώ αναλογούν για τον ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου του 2015 σύμφωνα με τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών.

Μέτρια παραγωγή, χαμηλές τιμές στο μαρούλι

Χαμηλές τιμές και μέτρια ποσοτικά παραγωγή «απολαμβάνουν», ως επί το πλείστον, οι καλλιεργητές μαρουλιού στη χώρα, εν αναμονή της συγκομιδής των τελευταίων σπορών του χρόνου. Στη μισή χώρα ο καιρός έπληξε την καλλιέργεια, ενώ σε κάποιες περιοχές, αν και αρχικά βοήθησε στις αποδόσεις, πλέον υπάρχει το ρίσκο πρώιμα και όψιμα να συγκομιστούν ταυτόχρονα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η Θεσσαλία είναι από τις κερδισμένες αφού οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται ευνοϊκές. Αναλυτικότερα οι βροχές που προηγήθηκαν ζωντάνεψαν το λαχανικό, βελτιώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις. Ωστόσο, αν η ηλιοφάνεια συνεχιστεί με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τότε υπάρχει ο κίνδυνος στην επόμενη συγκομιδή, μαζί με τα πρώιμα να μαζευτούν και τα όψιμα μαρούλια και η αγορά να μπουκώσει, ενώ στην πορεία (περίπου τα Χριστούγεννα) να παρουσιαστεί έλλειψη. Η ζήτηση στην αγορά αυτή την περίοδο είναι χλιαρή, καθώς υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών (μέχρι και ντομάτες συνεχίζει να βρίσκει κανείς στις λαϊκές αγορές) για τον καταναλωτή. Το καλό για τον παραγωγό μαρουλιού είναι ότι αυτό αντέχει περισσότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι και -3) σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά. Η τιμή πώλησής του στις λαϊκές είναι περίπου 80 λεπτά/κιλό, ενώ στη λαχαναγορά, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα λαχανικά, στο ήμισυ, δηλαδή 40 λεπτά.

Απογραφή ζωικού κεφαλαίου

Τρέχει η προθεσμία για την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου, καθώς οι εμπλεκόμενοι καλούνται να προχωρήσουν μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου στη σχετική δήλωση στα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία. Η αντίστοιχη απογραφή για τους χοίρους γίνεται από 1η μέχρι και 31 Δεκεμβρίου.

«Άφραγκο» το ΓΕΩΤΕΕ, πίσω οι εκλογές

Παρατείνεται μέχρι 5 Μαΐου 2018 ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, οι οποίες έπρεπε να πραγματοποιηθούν τον τελευταίο μήνα της θητείας του ΔΣ, από 5/11/2017 έως 5/12/2017. Αιτία της παράτασης, σύμφωνα με την απόφαση Αποστόλου, το γεγονός ότι «το Επιμελητήριο εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνει τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, αδυνατεί να ανταποκριθεί για τη φετινή χρονιά στα επιπλέον έξοδα που επιβάλλει η ομαλή διενέργεια των εκλογών».

Καλός καιρός όλη την εβδομάδα

Σήμερα Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 ως 13 βαθμούς Κελσίου. Τρίτη και Τετάρτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές, αυξημένες στα δυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία σε άνοδο (12-15 βαθμούς Κελσίου). Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός μέχρι και τέλος της εβδομάδας.

 

Επιμέλεια: Γ. Ρούστας

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass