ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τροποποίηση κριτηρίων για το Πρόγραμμα Νιτρορύπανσης

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2018 22:20

Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός του προγράμματος «Μείωση της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» για πρώτη φορά στην ιστορία εκτέλεσης του προγράμματος σχεδόν όλες οι περιοχές του Δήμου Τεμπών επισημαίνει ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος και με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ζητά την τροποποίηση των κριτηρίων προκειμένου να ενταχθούν και οι περιοχές του δήμου του στο πρόγραμμα.

Ο κ. Κολλάτος στην επιστολή του την οποία κοινοποίησε επίσης στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και στους βουλευτές του νομού σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Κύριε υπουργέ, διαπιστώνουμε ότι η μοριοδότηση των υποψηφίων προς ένταξη γίνεται με δύο κριτήρια α) τα αγροτεμάχια να βρίσκονται στον χάρτη της κακής (ποιοτικής) χημικής σύστασης και β) αφορά σε περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura.

Τα κριτήρια είναι τέτοια που ουσιαστικά αποκλείει καλλιεργητές των περιοχών του Δήμου μας από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διότι η μοριοδότησή τους θα είναι πολύ χαμηλή και ως εκ τούτου θα αποκλειστούν.

Τα αγροτεμάχια του Δήμου μας που δεν εμπίπτουν στα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνουν μηδενικά μόρια με άμεση συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στην ιστορία εκτέλεσης του προγράμματος, να μείνουν εκτός του προγράμματος σχεδόν όλες οι περιοχές του Δήμου Τεμπών.

Από χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν σε υδρευτικές γεωτρήσεις του Δήμου μας έχουν βρεθεί υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης νιτρικών άνω του επιτρεπτού ορίου με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται, επικουρικά ακόμη και για άρδευση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα στοιχεία παλιότερων ετών,να βρίσκουμε αρκετούς παραγωγούς του Δήμου μας που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα καταδεικνύει την ανάγκη να προτείνουμε στο υπουργείο να τροποποιήσει τα κριτήρια επιλογής. Επίσης παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού γιατί η «νιτρορύπανση» αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα το οποίο εκτός των άλλων καλύπτει εν μέρει και την υποχρέωση του «πρασινίσματος» που προβλέπει η ΚΑΠ.

Ευελπιστούμε το αίτημά μας να ληφθεί υπόψη από το υπουργείο και οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι επωφελείς για τους αγρότες του Δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass