Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2018 22:17
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Εξασθενούν από σήμερα οι ισχυροί άνεμοι, που σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΑΤΑ έφτασαν και τα 8 μποφόρ και προκάλεσαν πολλές καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά όχι στις αγροτικές καλλιέργειες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς στην παρούσα φάση βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη».

Αυτός είναι ο λόγος που δεν επλήγησαν και κάποια προϊόντα από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν σε παρακάρλια και Φάρσαλα. Για τις επόμενες ημέρες και κυρίως μετά τη Δευτέρα το κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και περιμένουμε να δούμε αν θα επηρεάσει την έξοδο των αγροτών στους δρόμους για τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικότερα, για σήμερα Παρασκευή προβλέπεται καιρός σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 13 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές με τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες, ενώ την Κυριακή αναμένονται τοπικές συννεφιές και προς το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε πτώση (9 έως 11 βαθμούς Κελσίου), ενώ περαιτέρω υποχώρηση του υδράργυρου (7 έως 9 βαθμούς Κελσίου) περιμένουμε από Δευτέρα.

ΜΠΛΟΚΑ (ΦΩΤ.)

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τα μπλόκα που ενδεχομένως στηθούν στο περίφημο μπλόκο της Νίκαιας. Μετά την απόφαση των Καρδιτσιωτών να μην έρθουν φέτος στα μέρη μας, αλλά να βγάλουν τα τρακτέρ τους στο Δέλτα της Καρδίτσας, στο ύψος της Ε65, η λαρισινή παρουσία (κυρίως της ΟΑΣ) αποδυναμώθηκε. Για το αν τελικά θα δημιουργηθεί και φέτος το μπλόκο της Νίκαιας, βαρόμετρο θα αποτελέσει η συμμετοχή των αγροτών στο σημερινό συλλαλητήριο των Φαρσάλων και μεθαύριο Κυριακή στον Τύρναβο. Αν η συμμετοχή είναι ενθαρρυντική και κυρίως υπάρχει αγωνιστική διάθεση των αγροτών των παραπάνω περιοχών να μεταβούν στη Νίκαια, τότε το μπλόκο θα στηθεί σίγουρα. Σε διαφορετική περίπτωση, ας μην εκπλαγούμε αν δούμε τα τρακτέρ της ΟΑΣ σε άλλο σημείο. Η απόφαση της Ομοσπονδίας θα ληφθεί σήμερα το βράδυ. Το απόγευμα αναμένεται και η συνεδρίαση των αγροτών της Γυρτώνης στον Πλατύκαμπο, για να ξεκαθαρίσει και η δική τους στάση. Πολλά λέγονται και ακούγονται, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο του ενιαίου μετώπου με την ομάδα της Νίκαιας, μετά και τη σχετική αιχμηρή ανακοίνωση για τα υπόλοιπα μπλόκα, της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Έφυγε το 2017 και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα πληρωθούν οι αγρότες την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και πότε θα καταργηθεί ο περίφημος φόρος στο κρασί. Η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών πηγαίνει από μέρα σε μέρα, ενώ η τιμή στο πρόβειο γάλα τραβά την κατηφόρα. Οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στη Θεσσαλία περιμένουν ακόμη το ΥΠΑΑΤ να ξεκαθαρίσει πόσοι τελικά θα ενταχθούν στο σχετικό μέτρο, ενώ η πίτα για τη νιτρορύπανση μοιράζεται σε πολλά κομμάτια, με ό,τι συνεπάγεται για τα χρήματα και τους δικαιούχους που θα διατεθούν στον επιβαρημένο με νιτρικά, κάμπο. Μέσα στο 2018 αναμένεται αύξηση του αγροτικού ΕΝΦΙΑ που από τα 2,5 ευρώ το στρέμμα, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 16,5 στο 21,5% χωρίς να εκπίπτει στα έξοδα η περσινή εισφορά. Δηλαδή στα 1.000 ευρώ εισφορά στον ΕΦΚΑ, φέτος θα υπάρξει μία αύξηση 200 ευρώ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει ότι δόθηκε παράταση έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018 για τις πληρωμές των μισθωμάτων από τις βοσκήσιμες γαίες έτους 2016 - 2017. Οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιώντας τον Κωδικό Οφειλής που θα παραλάβουν από τους Δήμους, θα πρέπει μέχρι τις 15-2-2018 να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Μη καταβολή της βεβαιωμένης οφειλής του έτους 2016 και του έτους 2017 συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το 2018, καθώς και βεβαίωση του χρέους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/1974 'Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Α΄90)', όπως ισχύει.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ

Λίγες μέρες περιθώριο, μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι προκειμένου να υποβάλουν αίτηση αναθεώρησης για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2017. Αιτήσεις αναθεώρησης (ενστάσεις), που δεν έχουν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο, απορρίπτονται. Υπενθυμίζεται ότι στην εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, που ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου περιλαμβανόταν και το ποσό των 28,5 εκατ. ευρώ που «έβγαλε» ο Οργανισµός Πληρωµών ως δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεµα για το 2017 σε 30.935 γεωργούς. Ωστόσο, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2017, το ποσοστό γραμμικής μείωσης το οποίο απαιτήθηκε τελικώς ανέρχεται σε 2,5%, ενώ στην πληρωμή της προκαταβολής είχε καταρχήν υπολογιστεί σε 4,5%. Ως εκ τούτου το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στους δικαιούχους γεωργούς, με αύξηση της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων τους κατά 2% κατά τη χορήγηση της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης, όπως διευκρινίστηκε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Ο κίνδυνος αποκλεισμού πολλών περιοχών του νομού και της Θεσσαλίας από το νέο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης απασχολεί ολοένα και περισσότερους αγρότες του κάμπου, κατά συνέπεια πολλές είναι οι σχετικές επιστολές που απέστειλαν στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, βουλευτές και δήμαρχοι. Στο μεταξύ, ηλεκτρονικά αίτηση στήριξης, µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος µπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου οι ενδιαφέροµενοι, για το Μέτρο 10.1.4 της Απονιτροποίησης. Αυτοί που φαίνεται να προχωράνε σε αίτηση δίχως δεύτερη σκέψη είναι όσοι είχαν πριµοδοτηθεί και την περασµένη περίοδο, ειδικά τώρα που έχει µπει κοινοτικό όριο στις ηµεροµηνίες πληρωµής (από 1η Δεκεµβρίου έως 30 Ιουνίου του επόµενου έτους).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου λειτουργεί η ειδική εφαρμογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης (BPS) και της Ενίσχυσης για Γεωργικές Πρακτικές Επωφελείς για το Κλίμα και το Περιβάλλον (Πρασίνισμα), με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στα κατά τόπους Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, όπου οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης.

*Δυνατότητα μέχρι την άλλη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι προκειμένου να υποβάλουν τις ενδικοφανείς προσφυγές τους κατά της πληρωμής του Μέτρου 13 της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2017.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass