ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η AGRENDA

Τίμησαν τον αγρότη του μόχθου και της παραγωγής

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2018 22:45

Αφιερωμένη στους παραγωγούς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ήταν η χθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας Agrenda η οποία για ένατη χρονιά βράβευσε τον «Αγρότη της Χρονιάς».

Στην «καρδιά» του θεσσαλικού κάμπου στήθηκε μια μεγάλη γιορτή αποκλειστικά για την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη της αγοράς μηχανημάτων και αγροτικών εφοδίων, αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέπτυξαν θέματα γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα δικαιώματα, την αγροτική τεχνολογία, τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, την κτηνοτροφική παραγωγή και τους κανόνες της αγοράς.

Η επιτροπή αξιολόγησης ξεχώρισε για την κατηγορία «Αγρότης της Χρονιάς» τον Παναγιώτη -Ρίζο Μακρή από τα Φάρσαλα, «Κτηνοτρόφος της Χρονιάς» αναδείχθηκε ο Νίκος Ζιώζιας από την Ανάληψη Ελασσόνας και για τη Συλλογική Προσπάθεια της χρονιάς αναδείχτηκε ο Συνεταιρισμός «ΒΙΕΝΝΑ» από την Κρήτη, ενώ τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Χρήστο Τζιάλο, μετακινούμενο κτηνοτρόφο με καταγωγή από το Πρόσβορο Γρεβενών. «Πρόκειται για την επιβράβευση μιας προσπάθειας επίπονης και επίμονης, μιας προσπάθειας ετών», δήλωσε στην «Ε» ο Παναγιώτης -Ρίζος Μακρής για τη βράβευσή του ως «Αγρότης της Χρονιάς» προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «είναι μια επιβράβευση μιας πορείας που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια ηθική ανάταση ψυχής για να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που έκανες». Ο κ. Μακρής είναι παραγωγός βιομηχανικής ντομάτας στα Φάρσαλα, αυτός και τα δύο αδέρφια του δουλεύουν εδώ και σαράντα χρόνια «με συνεργασία, με μεθοδική δουλειά δημιουργήσαμε μια οικογενειακή επιχείρηση και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, της διάκρισης», όπως είπε.

Εκ μέρους του συνεταιρισμού «ΒΙΕΝΝΑ» ο πρόεδρος Μανώλης Κλαδάκης μίλησε για τη διάκριση υποστηρίζοντας: «Πήραμε έναν συνεταιρισμό χρεοκοπημένο, οι παραγωγοί της Κρήτης μας εμπιστεύτηκαν και στόχος μας είναι η τυποποίηση του ελαιολάδου και η προώθησή του λειτουργώντας με μηδενικά διοικητικά έξοδα. Τα μικρά σχήματα δεν είναι βιώσιμα για αυτό το λόγο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την Ένωση Συνεταιρισμών για να αυξήσουμε το μέγεθος της παραγωγής και να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το κόστος».

Την ημερίδα άνοιξε ο καθηγητής Άλαν Μάθιους ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη των θεμάτων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα Αναπτυξιακά Προγράμματα από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη. «Είμαστε κοντά στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο που είναι οι ήρωες της παραγωγής. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην παραγωγή και στη μεταποίηση», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προσθέτοντας «μία λύση υπάρχει και αυτή είναι η παραγωγική επανάσταση εδώ και τώρα. Συγχαίρω όλους τους νέους που πάνε στην παραγωγή. Το βραβείο αυτό δημιουργεί πρότυπα παραγωγής και η παραγωγή είναι συνώνυμο της ανάπτυξης μιας χώρας».

Εναρκτήριες εισηγήσεις στις άλλες τρεις ενότητες έγιναν από τους καθηγητές Ηλία Ελευθεροχωρινό, Θεοφάνη Γέμτο και Γεώργιο Αρσένο. Κατά τον χαιρετισμό του ο διευθυντής – εκδότης της Agrenda Γιάννης Πανάγος υποστήριξε ότι «επιλέξαμε τη Λάρισα για τη συγκεκριμένη ημερίδα γιατί είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής, γιατί είναι το κέντρο που ζυμώνονται οι ιδέες. Για εμάς ο αγρότης της χρονιάς είναι ο καθημερινός αγρότης του μόχθου και της παραγωγής».

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Χαράλαμπος Ζαφείρης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αργύρης, ο εκπρόσωπος της Φώφης Γεννηματά προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Έξαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης, αγρότες, κτηνοτρόφοι εκπρόσωποι τραπεζών και επιχειρήσεων.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass