Έξοδος τρακτέρ …κατά κύματα

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2018 22:20
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Από το Δέλτα της Καρδίτσας ξεκινούν οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού σήμερα Δευτέρα τα τρακτέρ των αγροτών θα συγκεντρωθούν στο ύψος της Ε65, με σκοπό να στήσουν μπλόκο και να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ο σχεδιασμός είναι μέχρι τέλος της εβδομάδας να έχουν στηθεί μπλόκα σε αρκετά σημεία της χώρας και ανάλογα με τη συμμετοχή των αγροτών, θα καθορίσουν βήμα-βήμα τις μετέπειτα κινήσεις τους. Έτσι την Τετάρτη προβλέπεται έξοδος των Τρικαλινών αγροτών σε περιοχή, όπου επίσης διέρχεται η Ε65, ενώ για την Πέμπτη έχει ορισθεί το ραντεβού των Λαρισαίων αγροτών, χωρίς όμως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων να έχει καθορίσει το μέρος συγκέντρωσης των αγροτικών μηχανημάτων. Το βέβαιο είναι ότι μετά την απόφαση των Καρδιτσιωτών να αγωνιστούν …εντός έδρας, το σενάριο να βρεθούν οι Λαρισαίοι και φέτος στη Νίκαια φαντάζει δύσκολο ως ακατόρθωτο, λόγω περιορισμένου αριθμού των τρακτέρ.

Πόσο μάλλον όταν και η προσπάθεια που έγινε στον Πλατύκαμπο για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου με τους αγρότες της Γυρτώνης (πρώην Τεμπών) δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως έγραψε και χθες η «Ε» «παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των δύο πλευρών και τις προσπάθειες για ενότητα του οικοδεσπότη, προέδρου του Α.Σ. Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση, ο φορέας που θα αναλάβει επίσημα να προσκαλέσει τους αγρότες για συμμετοχή στα μπλόκα, αποτέλεσε την αφορμή να μην δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές. Ωστόσο μέχρι και την Πέμπτη, ημέρα εξόδου των τρακτέρ της ΟΑΣ στους δρόμους, δεν αποκλείεται να γίνει εκ νέου απόπειρα για συμβιβασμό των δύο πλευρών.

«ΑΓΚΑΘΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ»

«Φέτος είναι ευκαιρία να κατέβουμε όλοι μαζί στους δρόμους» δήλωνε στην «Ε» συνεταιριστής από τον Τύρναβο, «καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα αιτήματα».

Φαίνεται όμως ότι η διαχείριση των λεπτομερειών κυριαρχεί –προς το παρόν- της επιθυμίας της πλειοψηφίας των αγροτών «να μην υπάρχουν πολλά διάσπαρτα μπλόκα, άρα και λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά ένα και ισχυρό», το οποίο θα ξυπνήσει μνήμες «Βιοκαρπέτ» ή «Τεμπών».

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων διατηρούν επιφυλάξεις για την αγωνιστική στάση ορισμένων αγροτών από την …απέναντι πλευρά. «Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε τη στάση ορισμένων «λαγών». Μόλις τους κάλεσε η κυβέρνηση σε διάλογο έφυγαν από τα μπλόκα, πήγαν στο Μαξίμου, έκαναν δημόσιες σχέσεις κι αφού γύρισαν σήμαναν αποχώρηση, διασπάζοντας το μπλόκο, χωρίς φυσικά να έχουμε κερδίσει κάτι. Εμείς είμαστε όλο τον χρόνο στους δρόμους. Κάποιοι εξ αυτών εμφανίζονται στα μπλόκα μόνο τέτοια εποχή, διεκδικώντας κάποια λεπτά δημοσιότητας. Χωρίς να εκφράζουν κάποιο φορέα, απαιτούν ρόλο κι θέση σε Συντονιστικές Επιτροπές. Πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί τους» αναρωτιούνται…

Από την άλλη αυτοί που αντέδρασαν στο σενάριο να συντονίζει τον αγώνα των Λαρισαίων η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή ή οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μιλούν για κομματικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ, χαρακτηρίζουν «παρωχημένη και μη αποτελεσματική πλέον την αντίδραση με την μορφή των μπλόκων. Οι εποχές έχουν αλλάξει, το ίδιο και οι υποδομές-αυτοκινητόδρομοι στη Θεσσαλία. Πρέπει να επιλέξουμε μια άλλη μορφή διαμαρτυρίας», διευκρινίζοντας ότι «οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στην Αθήνα, κλπ θα μπορούσαν να τύχουν μαζικότερης συμμετοχής των αγροτών και να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα».

Αν τελικά οι παραπάνω  φωνές υπερισχύσουν έναντι των λιγότερο μετριοπαθών θα φανεί μέχρι μεθαύριο.

Γ. Ρούστας                              

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass