Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά εν… συντομία

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2018 22:35

Διπλό σκαμπίλι για Νέους Αγρότες

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020,

για το έτος 2016 σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 85/06-02-2018 Απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων ήδη τρέχει, ενώ η πληρωμή των επιλαχόντων νέων αγροτών στο πρόγραμμα αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ το κράτος συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους νέους αγρότες, κάποιοι εκ των οποίων «έφαγαν» διπλό σκαμπίλι. Αφενός αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης (μετά το 2022 η επόμενη ευκαιρία, αλλά για τους περισσότερους αυτό θα είναι αργά), αφετέρου οι επιλαχόντες παλεύουν να αποδείξουν ότι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ώστε να κυνηγήσουν τις όποιες ελπίδες έχουν για το πρόγραμμα της εγκατάστασης νέων αγροτών. Οι αιτήσεις τους στον ΟΓΑ, λόγω δυσλειτουργίας του Οργανισμού δεν έχουν περαστεί στο Μητρώο (έχουν κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο) και δεν μπορούν να λάβουν τη σχετική βεβαίωση.

 

Περιμένουν επιστροφή πετρελαίου

Ακόμη περιμένουν την πληρωμή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο οι δικαιούχοι αγρότες και μάλλον θα αργήσει η μέρα που θα δούνε το χρώμα του χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι προς επεξεργασία η καταβολή στους δικαιούχους του 2014 των 45 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει η πληρωμή μέρους του φόρου για το 2015. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη πληρωμή θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Για να δούμε…

 

Δυστοκία με Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Αναβλήθηκε ξανά η πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, λόγω της καθυστέρησης έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για τις τιμές μονάδας, δηλαδή το ποσό ανά στρέμμα που πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους κάθε προϊόντος και κυρίως για το σκληρό σιτάρι. Οι 150.000 συνολικά δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων (εκ των οποίων οι 26.000 του σκληρού σίτου) κατηγορούν τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκο Αντώνογλου και διαμηνύουν ότι δεν θα ανεχθούν άλλη καθυστέρηση στην υπογραφή της αναγκαίας ΚΥΑ. Υπενθυμίζεται ότι με τις αποφάσεις που υπέγραψαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ορίστηκαν στο μισό της ενδεικτικής οι τιμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2017 στα όσπρια, τα κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική) και τους καρπούς με κέλυφος. Η μεγάλη διαφορά από το ύψος της ενδεικτικής τιμής οφείλεται στο γεγονός ότι η επιλέξιμη έκταση ξεπερνά την έκταση αναφοράς, με την πολιτική ηγεσία να οδηγείται στην απόφαση να υπολογιστεί η συνδεδεμένη από τη διαίρεση του ετήσιου ποσού προς την επιλέξιμη έκταση.

 

Παραπίσω ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών

Ένα μήνα πίσω πάει τελικά ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Μάρτιο (από Φεβρουάριο που είχε πρόσφατα ανακοινωθεί) αναμένεται να γίνουν οι εκκαθαρίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2016 και τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από τη διαδικασία του συμψηφισμού, θα επιστραφούν στους δικαιούχους τον Απρίλιο. Αυτή την απάντηση έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου. Να θυμίσουμε ότι οι εισφορές του 2017 για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, έχουν υπολογιστεί με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015.

 

Σήμερα η συνέλευση του Συνεταιρισμού Αγροτών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ» επί της οδού Αγχιάλου 4 στη Φιλιππούπολη η τακτική γενική συνέλευση του ΑΣ, καθώς η πρώτη ορισθείσα Γ.Σ. αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας και η δεύτερη για λόγους υγείας του μέλους του Δ.Σ. Χρ. Σιδερόπουλου. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η έγκριση του Ισολογισμού της χρήσης 2016, η απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2016 και η εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ελεγκτή για τη χρήση 2017. Πρόθεση της αντιπολίτευσης να συζητηθεί και το ζήτημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

 

Προς τις κάλπες ο Συνεταιρισμός Βόλου

Απόφαση για έκτακτη γενική συνέλευση έλαβε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ. Θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου και σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 1 Μαρτίου. Η δήλωση υποψηφιότητας για τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες κατατίθεται εγγράφως στην εφορευτική επιτροπή, μαζί με τα έγγραφα που απαιτούνται για τον έλεγχο και την έγκριση των υποψηφιοτήτων, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις του νόμου και του καταστατικού.

 

Συμβουλές για φιστίκια, καρύδια, μήλα, αχλάδια

Χρήσιμες συμβουλές για καλλιεργητικές φροντίδες σε αγροτικά προϊόντα παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου (πληροφορίες στην ιστοσελίδα του). Αναλυτικότερα για τη φιστικιά, η τρέχουσα περίοδος (στάδιο λήθαργου) θεωρείται ιδανική τόσο για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα των δένδρων. Παράλληλα, η λήψη κάποιων βασικών, προληπτικών κυρίως μέτρων, μπορεί να περιορίσει σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Το κλάδεμα καρποφορίας αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη και αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση. Στην καρυδιά, η καλλιέργειά της αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο του λήθαργου. Με την απαιτούμενη προσοχή στο κλάδεμα και τη λίπανση, αλλά και τη λήψη βασικών προληπτικών μέτρων, μπορούν να περιοριστούν σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα και να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή. Η καρυδιά είναι δένδρο απαιτητικό σε άζωτο, με κρισιμότερες περιόδους τα στάδια της ανθοφορίας, της καρπόδεσης, της πρώτης ανάπτυξης των καρπών και του γεμίσματος της ψίχας. Γι’ αυτό θα πρέπει η αζωτούχος λίπανση να εφαρμόζεται σε τρεις δόσεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του δένδρου σε όλα τα στάδια. Τέλος η υπηρεσία παρέχει πληροφορίες για τις χειμερινές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη μηλιά και την αχλαδιά, αναφορικά με τις ασθένειες (Φουζικλάδια - Ωίδιο - Μονίλια - Μύκητες ξύλου - Βακτήρια κ.λπ.) και το βακτηριακό κάψιμο αυτών.

 

Συννεφιές, βροχές, χιόνια και «άνοιξη»

Συνεχίζεται το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού στον κάμπο, χωρίς όμως ιδιαίτερες συνέπειες στις αγροτικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους για σήμερα Δευτέρα περιμένουμε στον νομό αραιές συννεφιές, οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς κελσίου. Την Τρίτη οι συννεφιές θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Την Τετάρτη αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους. Η θερμοκρασία σε πτώση (10-12 οC), ενώ από την Πέμπτη το απόγευμα σταδιακά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Σχετικά Άρθρα