ΟΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δεν απαλλάχθηκε ευθυνών η διοίκηση Σιδερόπουλου

* Εκατέρωθεν καταγγελίες πρώην και νυν διοίκησης για κακοδιαχείριση –ΟΣΔΕ

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2018 22:16

Με ψήφους 30 έναντι 28 (μυστική ψηφοφορία) οι αντιπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών αποφάσισαν να μην απαλλάξουν από τις ευθύνες της τη διοίκηση Χρήστου Σιδερόπουλου, με αφορμή τον διαχειριστικό έλεγχο του έτους 2016 και όσα αυτός κατέδειξε περί «κακοδιαχείρισης και ανοίγματος περίπου 30.000 ευρώ».

Αντιθέτως διά ανατάσεως της χειρός, το Σώμα ενέκρινε τον ισολογισμό του 2016, τον οποίο «έκλεισε» με προσωπική ευθύνη ο φοροτεχνικός Σπύρος Βαλιώτης, (όπως δήλωσε ο ίδιος, αφού υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες), προκειμένου να λάβει ο Συνεταιρισμός φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να ενταχθεί στο Μητρώο Συνεταιρισμών του υπουργείου, όπερ και εγένετο πριν από λίγο καιρό. Ακόμη έδωσε το «πράσινο φως» στη διοίκηση Φώτη Παπαδόπουλου να προχωρήσει στην πρόσληψη ορκωτού ελεγκτή για το έτος 2017.
Το κλίμα στην τακτική γενική συνέλευση ήταν τεταμένο μεταξύ της διοίκησης Φ. Παπαδόπουλου (από την ομάδα του απουσίαζε ο ταμίας κ. Γκανιάτσας για προσωπικούς λόγους) και της ομάδας Χρ. Σιδερόπουλου (Νίκος Νούλας, Τάκης Τσικόπουλος), με την πρώτη πλευρά να κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο του ΑΣ για κακοδιαχείριση και παράνομη τροποποίηση καταστατικού και τον Χρ. Σιδερόπουλο να αντεπιτίθεται για την ανοχή της νυν διοίκησης στον εργολάβο του ΟΣΔΕ, «ο οποίος μετέφερε τις σχετικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον Συνεταιρισμό στην εταιρία του, η οποία δημιούργησε γραφεία, στο ίδιο κτίριο του Gaea». Μάλιστα με το πέρας της συνέλευσης σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Χρ. Σιδερόπουλου και του διαχειριστή των δηλώσεων ΟΣΔΕ Δημ. Ντογκούλη.
Όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές θα λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, όπου θα εξετασθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για κακοδιαχείριση αλλά και για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου. Η πρόταση του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας Σπύρου Τσικρίκα «να πέσουν οι τόνοι και να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, διότι μέχρι τώρα από το πολεμικό αυτό κλίμα, το κύρος του Συνεταιρισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα» δεν έγινε δεκτή.
Ως προς την ουσία της απόφασης του Σώματος, να μην απαλλάξει δηλαδή των ευθυνών της τη διοίκηση Σιδερόπουλου, κατατοπιστική ήταν η παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Θανάση Κοκκινούλη. Ο Χαλκιώτης συνεταιριστής νωρίτερα, προτείνοντας την απαλλαγή Σιδερόπουλου, είχε δηλώσει ότι «αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη δικαστική ή μη εμπλοκή, καθώς και οι διοικούντες της πρώην Ένωσης είχαν απαλλαγεί των ευθυνών τους από τις γενικές συνελεύσεις, αλλά μέχρι και σήμερα σέρνονται στα δικαστήρια για οφειλές προς ΔΟΥ και ΙΚΑ». Επίσης ο κ. Κοκκινούλης πρότεινε στον πρόεδρο Φ. Παπαδόπουλο «επειδή δεν έχει εκλεγεί επικεφαλής του Συνεταιρισμού από τους αντιπροσώπους, αλλά μέλος, αμέσως μετά το καλοκαίρι και αφού τακτοποιηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες να οδηγήσει τον ΑΣ σε νέες εκλογές για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να μην σέρνεται άλλο αυτή η ιστορία».
Οι αντιπρόσωποι που παρακολούθησαν την 6ώρη σχεδόν συνέλευση, αρκετές φορές κοιτάζονταν μεταξύ τους με απορία καθώς τα νούμερα και τα οικονομικά πορίσματα με αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και αναλήψεις κι από τις δύο πλευρές «έπεφταν βροχή», ενώ στο τέλος της συνέλευσης η απογοήτευσή τους για το μέλλον του Συνεταιρισμού ήταν έκδηλη.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ;
Η συνέλευση ξεκίνησε με τον φοροτεχνικό Σπύρο Βαλιώτη να αφήνει αιχμές για την πλευρά Σιδερόπουλου και κυρίως στη σύζυγό του που ήταν λογίστρια «επειδή δεν έκλεισε τον ισολογισμό του 2016». Σε ανάλογη μομφή του προέδρου Φ. Παπαδόπουλου, η ίδια απάντησε ότι «δεν μπορούσε να το κάνει, ούτε να συνεργαστεί με τον κ. Βαλιώτη, όπως της προτάθηκε από τη στιγμή που η νέα διοίκηση Παπαδόπουλου (η οποία ανέλαβε καθήκοντα 6 Ιουνίου του 2017) της αφαίρεσε τους κωδικούς εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα Δημοσίων Εσόδων». Στη συνέχεια ο κ. Βαλιώτης «βομβάρδισε» το Σώμα με διάφορα οικονομικά στοιχεία που ενίσχυαν την κατηγορία περί κακοδιαχείρισης και σπαταλών (οδοιπορικά, γραφική ύλη) από τον Χρ. Σιδερόπουλο, ενώ όταν πιέστηκε από τους αντιπροσώπους να αποκαλύψει το άνοιγμα που υπάρχει στον Συνεταιρισμό, το προσδιόρισε - από το 2014 μέχρι σήμερα - περίπου στα 30.000 ευρώ (αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ιστορία με τις μερίδες των μετόχων, η οποία φαντάζει πολύπλοκη).
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Σιδερόπουλος κατηγόρησε τη διοίκηση Φ. Παπαδόπουλου για «στημένη πλεκτάνη και για παραποίηση στοιχείων, διότι όλες οι δαπάνες που έγιναν από τη διοίκηση, είχαν την έγκριση του Δ.Σ.». Εστίασε δε την ομιλία του «σε πληρωμές που έγιναν εκ μέρους του προς τρίτους αλλά δεν κατεγράφησαν επίσημα για… γραφειοκρατικούς λόγους». Ανέφερε ότι «το σχέδιο Παπαδόπουλου για πλήρη αποδόμηση της διοίκησης Σιδερόπουλου ολοκληρώθηκε, καθώς μετά την απομάκρυνση της λογίστριας συζύγου του, διεκόπησαν και οι συνεργασίες του Συνεταιρισμού με τον νομικό σύμβουλο και τον τεχνικό σύμβουλο-μελετητή, ώστε ελεύθεροι να δημιουργήσουν το κατηγορητήριο εναντίον του». Υποστήριξε ακόμη ότι το «πραξικόπημα της ανατροπής του από την προεδρία του ΑΣ ξεκίνησε μόλις πρότεινε στη διοίκηση να καταγγελθεί η σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον κ. Ντογκούλη για τη διαχείριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με αφορμή τη μεταφορά χιλιάδων δηλώσεων από το σύστημα του Συνεταιρισμού στην ιδιωτική εταιρία του τελευταίου». Ζήτησε δε να ακυρωθεί η παραπάνω σύμβαση που έχει ισχύ μέχρι το 2020 και να υπάρξει ανοικτός διαγωνισμός με όλους τους ενδιαφερόμενους. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που είχε σημειώσει ο ΑΣ με τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα (όπως ΤΟΠΣΑ, ERASMUS, κ.λπ.), τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και τη διοργάνωση δεκάδων ενημερωτικών σεμιναρίων».
Κατήγγειλε τέλος τη διοίκηση Φ. Παπαδόπουλου διότι «από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχει συνεδριάσει μόνο 5 φορές, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. προ ημερών, ο τελευταίος αρνήθηκε να του παραδώσει το πόρισμα του λογιστικού ελέγχου για το 2016».
Ο Φ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος Φ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι κατόρθωμα για τον Συνεταιρισμό, που με τόσες εκκρεμότητες πήρε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και ενεγράφη στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ.
Μίλησε για «έλλειμμα στο ταμείο του ΑΣ και γνωστοποίησε την απόφαση της διοίκησής του να μην χρεώνουν το ταμείο του Συνεταιρισμού με οδοιπορικά κι άλλες μικρές δαπάνες». Κατηγόρησε τον κ. Σιδερόπουλο και τη σύζυγό του ότι «δεν έδωσαν εξηγήσεις για το οικονομικό άνοιγμα, ούτε και μετά από σχετική ειδοποίηση που τους απεστάλη με δικαστικό κλητήρα».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «σήμερα, με εξαίρεση ένα μικρό ποσό για την ασφάλιση των εργαζομένων που απασχολούνταν με το ΟΣΔΕ, ο Συνεταιρισμός δεν χρωστάει πουθενά. Επίσης όποιος δεν διακινεί τα προϊόντα του, σε ποσοστό 80% μέσα από τον Συνεταιρισμό, θα διαγράφεται. Ξεκινήσαμε τη δημιουργία της Ομάδας Βαμβακιού με 2.500 στρ. ενώ μια Επιτροπή Προμηθειών θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους εκκοκκιστές».

Γιώργος Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass