Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέοι αγώνες αγροτών ενάντια στη δημιουργία σύγχρονων τσιφλικιών

* Δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι της Ελλάδας τίμησαν χθες την 108η επέτειο της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας στο Κιλελέρ * Παρούσα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2018 22:10

Ενωτικό μήνυμα, ενάντια «στη δημιουργία σύγχρονων τσιφλικιών», με εντατικοποίηση των αγώνων, απηύθυναν χθες από το Κιλελέρ, δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα.

Τιμώντας την 108η επέτειο της εξέγερσης των κολίγων αγροτών της Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν αγροτικό συλλαλητήριο, στον χώρο του μνημείου θυσίας των κολίγων στο Κιλελέρ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

«Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται ενάντια στους σύγχρονους τσιφλικάδες, που είναι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δρουν στον αγροτικό τομέα και θέλουν να αρπάξουν από μας τη γη, που με σκληρή πάλη και αίμα, απόκτησαν οι πρόγονοί μας και μας κληροδότησαν. Απέναντί μας είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος μας, παίρνοντας πάμφθηνα τη σοδειά μας και πουλώντας μας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Οι τραπεζίτες που με τα επιτόκια και τα πανωτόκια μάς μετατρέπουν σε αιχμαλώτους των χρεών», ανάφερε ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κ. Κώστας Τζέλλας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

«Κύριος αντίπαλός μας είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης» υποστήριξε και κατήγγειλε πως: «λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους».

Παράλληλα απηύθυνε ενωτικό μήνυμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η ενότητα δεν είναι κάποιες συμφωνίες επιτροπών πίσω από τις πλάτες των αγροτών, ούτε και τεχνητή συγκόλληση. Για μας η πραγματική ενότητα είναι ο αγροτικός σύλλογος στο χωριό ή σε ομάδα χωριών. Ο Αγροτικός σύλλογος που αποτελεί την κοινή συνένωση με βάση τα προβλήματα και συμφωνία με τα αιτήματα από αγρότες διαφορετικών αντιλήψεων και πεποιθήσεων που όμως τους ενώνει η κοινή αγωνία για το παρόν και το μέλλον τους. Οι αγροτικοί σύλλογοι που συνενώνονται σε Ομοσπονδία και οι Ομοσπονδίες που συγκροτούν και συντονίζονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Τον εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, άνοιξε χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Στέργιος Τσικριτζής, ο οποίος υποστήριξε ότι «δημιουργούνται σύγχρονα τσιφλίκια» και κάλεσε να «δυναμώσει ο αγώνας των αγροτών».

Σε χαιρετισμό του και το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων κ. Θεοδ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως: «Σήμερα ξαναζούμε την ίδια ιστορία. Η νέα κολιγοποίηση είναι πολύ κοντά μας… Πρέπει να δώσουμε μια υπόσχεση, να αντισταθούμε.

Ο Μαρίνος Αντύπας και οι αγρότες που θυσιάστηκαν είναι τα σύμβολά μας».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσαπλές και τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, η κ. Διαμαντούλα Κρητικού του Αγροτικού Συλλόγου Αμύνταιου και ο κ. Χρήστος Κάμτσης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από εκπροσώπους των: Δήμου Κιλελέρ, Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, Κ.Ε. ΚΚΕ, Λαϊκής Ενότητας, Κ.Σ. Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Μελισσοκομικού Συλλόγου ν. Λάρισας, Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών ΤΕΙ Θεσσαλίας, Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συνδικάτου Γάλατος-Τροφίμων και Ποτών ν. Λάρισας, ενώ στεφάνι κατέθεσε τέλος και η επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της για τη συμμετοχή της στον εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, καθώς και μελών του κόμματός της, τόνισε: «Η παρουσία μας αποτελεί πράξη συμπαράστασης και συμπαράταξης στους αγρότες που αγωνίζονται σήμερα».

Στην επετειακή εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ κ. Ιωάννα Πινάκα και Ι. Κουκούτσης κ.α.

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα