Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2018 19:18 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαρ 2018 19:27

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Κάποιες βροχές το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να διακόψουν την καλοκαιρία των τελευταίων ημερών για σύντομο χρονικό διάστημα. Από Τρίτη πάλι ο υδράργυρος θα φλερτάρει με τους 20 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αρχικά λίγες τοπικές συννεφιές, οι οποίες θα αυξηθούν προς το τέλος της ημέρας και πιθανότατα να σημειωθούν βροχές. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές τις πρωινές κυρίως ώρες. Θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα. Την Τρίτη στη Δυτική Θεσσαλία αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και ίσως λίγα χιόνια στις ορεινές περιοχές, ενώ στην ανατολική αναμένονται αραιές συννεφιές με πιθανότητα λίγων φαινομένων στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία αμετάβλητη (17 έως 19 βαθμούς Κελσίου). Την Τετάρτη καιρός σχεδόν αίθριος, θερμοκρασία σε άνοδο (18 έως 20 βαθμούς Κελσίου).

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ

Ο ΤΟΕΒ Πηνειού ενημερώνει τους αρδευτές-μέλη του ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους, ειδάλλως δεν θα μπουν στα προγράμματα άρδευσης και δεν θα τους επιτραπεί να ποτίσουν. Να προβούν σε δηλώσεις άρδευσης για την αρδευτική περίοδο του 2018 το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου, ενώ οι οφειλές της αρδευτικής περιόδου 2017 θεωρούνται ληξιπρόθεσμες και αν δεν εξοφληθούν ή ρυθμιστούν μέχρι τις 15 Απριλίου, θα κινηθεί η διαδικασία βεβαίωσής τους στο δημόσιο ταμείο-εφορία.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα για την καταβολή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι λίγο πριν το Πάσχα (30 Μαρτίου) και για τη μείωση του πλαφόν στα κιλά για να την πάρουν ακόμη και αυτοί που υπέστησαν ζημιές από ασθένειες και έντομα (π.χ. πράσινο σκουλήκι) και μάλλον δικαιωνόμαστε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζεται να εγκρίνει τη μείωση στο πλαφόν σε ορισμένες περιπτώσεις νομών που αποδεδειγμένα και με βάση σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ (την οποία έκανε δεκτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ) υπέστησαν ζημία από ασθένειες (π.χ. πράσινο σκουλήκι), από βροχοπτώσεις, κλπ. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Λάρισας ο μέσος όρος των αποδόσεων για το διάστημα 2011-2015 διαμορφώνεται στα 331 κιλά ανά στρέμμα, επομένως η ειδική ενίσχυση, θα υπολογιστεί με βάση το νούμερο αυτό μειωμένο κατά 20%, δηλαδή τα 265 κιλά ανά στρέμμα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ»

Στην έκδοση 2ης Πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» προτίθεται να προχωρήσει εντός του Μαΐου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Η υπηρεσία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι το ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με προδημοσίευσή του «οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018 και το έτος 2018 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της δράσης. Επιλέξιμες καλλιέργειες είναι Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά, Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της δράσης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2018)».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

Για τις αδικίες που περιέχει το υπάρχον σύστημα της βασικής ενίσχυσης (ιστορικά δικαιώματα), όπως νέοι αγρότες με παλιούς, μεγάλες ανισότητες και στην ίδια περιοχή καλλιέργειας στη βασική ενίσχυση, κάνει λόγο το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε πρόσφατη συνεδρίασή του, με θέμα τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουμε στρεβλώσεις σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, αθέμιτο ανταγωνισμό, και τελικά να την πληρώνει το ενδιαφέρον στο ίδιο το προϊόν. Σε ό,τι αφορά στις ενισχύσεις του πυλώνα (2-3) θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω επεξεργασίες, ειδικά στο κομμάτι των συνδεδεμένων για να οδηγηθεί η παραγωγή σε ποιοτικά και στοχευμένα προϊόντα. Τη συνεδρίαση απασχόλησε και η κατάσταση του αγροτικού κινήματος με αφορμή και τις τελευταίες κινητοποιήσεις. Από τα γεγονότα φάνηκε ότι η έντονη κομματικοποίηση δεν βοήθησε στη μαζικοποίησή του. Το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής είναι πάντα επίκαιρο. Στα εφόδια (φάρμακα, σπόρια) είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή λιπασμάτων ενώ η δημιουργία ντόπιου πολλαπλασιαστικού υλικού είναι από τις παρεμβάσεις που η κυβέρνηση πρέπει να βάλει σε άμεση προτεραιότητα. Στο θέμα της ενέργειας εκτός από το net metering- θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για το αγροτικό πετρέλαιο αποφεύγοντας στρεβλώσεις της αγοράς. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η διακίνηση των προϊόντων έχει πολλές στρεβλώσεις, θα έχει θετικό αποτέλεσμα να δοθούν φορολογικά κίνητρα όταν η διακίνηση προϊόντων γίνεται μέσω συλλογικών οργάνων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Οι «προοπτικές και τα προβλήματα στην Κτηνοτροφία» θα είναι το θέμα ενημερωτικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Παλαμά και ευρύτερης περιοχής και την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Τεχνικά δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων εξέδωσε τις τελευταίες μέρες το Τμήμα Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες της Φιστικιάς, της Kαρυδιάς και Ελιάς (έντονες προσβολές από το κυκλοκόνιο παρατηρούνται σε ελαιόδεντρα των νομών Μαγνησίας, Φθιώτιδος και Λάρισας μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τον ήπιο χειμώνα που επικράτησε). Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να πληροφορηθούν αναλυτικά τις συμβουλές της Υπηρεσίας στη σχετική ιστοσελίδα, ενώ μπορούν να υποβάλλουν και ερωτήσεις στέλνοντας μέιλ στο fyto12@otenet.gr.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

* Μέχρι σήμερα Παρασκευή ενδικοφανή προσφυγή για βιολογική γεωργία

* Εως τις 27 Μαρτίου 2018, θα μπορεί να γίνεται υποβολή αιτήσεων για τις νέες αμπελοφυτεύσεις, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

* Έως 2 Απριλίου υποβάλλονται οι αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης

* Από 19 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου θα λειτουργεί η ιστοσελίδα του Ειδικού Φορέα Διαχείρισης για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 11 μόνο όμως για τη «Βιολογική Κτηνοτροφία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018.

*Χρονικό περιθώριο μέχρι το Σάββατο 31 Μαρτίου έχουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες-ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών προκειμένου να δηλώσουν ότι διατήρησαν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη το έτος 2017 και να διασφαλίσουν έτσι την ανώτερη τιμή πώλησης ρεύματος.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass