ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ CETA

Κάλεσμα σε αυτοδιοικητικούς και βουλευτές

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2018 15:42

Κάλεσμα σε αυτοδιοικητικούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν δημόσια θέση για τις ρυθμίσεις των διεθνών εμπορικών συμφωνιών απευθύνει το Δίκτυο φορέων και πολιτών Θεσσαλίας stop ttip, CETA, tisa «για μια δημοκρατική Ευρώπη σε έναν κόσμο δίκαιου εμπορίου».

Από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο οι 8 χώρες έως σήμερα έχουν επικυρώσει την CETA (εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Kαναδά) στα Εθνικά τους Κοινοβούλια. «Στις υπόλοιπες 20 χώρες υπάρχουν ισχυρές κινηματικές και πολιτικές αντιστάσεις», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε το Δίκτυο χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, από τη χθεσινή συνάντηση προέκυψε ότι «το Ευρωπαϊκό κίνημα επιμένει στη μη έγκριση της CETA από τα Εθνικά Κοινοβούλια ή ακόμη και στην τροποποίηση αρνητικών ρυθμίσεών της.

Αρνητική θεωρείται η εξέλιξη ότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ΔΕΕ και απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επόμενες εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε (εκτός της CETA η οποία χρειάζεται έγκριση των Εθνικών Κοινοβουλίων) δεν θα ζητείται η έγκριση των Εθνικών Κοινοβουλίων, αλλά μόνο του Συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και Εμπορίου και μόνο με αυξημένη πλειοψηφία και ακολούθως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με απλή πλειοψηφία.

Υπάρχει η πρόβλεψη στις νέες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες για αδιαφανή και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση ιδιωτικά εταιρικά δικαστήρια ISDS όπου κυρίως μετά τη δεκαετία του 1990 οι πολυεθνικές μπορούν να μηνύουν κράτη για αλλαγές τους στο σύστημα αδειοδότησης των επενδυτών (περιβαλλοντικής, φορολογικής, κοινωνικών προδιαγραφών, φυτουγειονομικών μέτρων, κλπ)».

Επίσης, το Ευρωπαϊκό κίνημα επιμένει, «για λόγους αρχών και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ότι αρμοδιότητα επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στα κράτη θα γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΠΟΕ, ενώ ανάμεσα στους επενδυτές και στα κράτη αρμοδιότητα πρέπει να έχουν τα δικαστήρια των Εθνικών κρατών όπου γίνονται οι επενδύσεις συνεπικουρούμενα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χώρες μέλη της ΕΕ. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι φορολογούμενοι πολίτες να πληρώνουν, μέσω αποζημιώσεων που ζητούν από τα κράτη οι πολυεθνικές, το επιχειρηματικό ρίσκο που αυτές αναλαμβάνουν με τις επενδύσεις τους.

Επίσης, υπερασπιζόμαστε τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για υπεράσπιση της Αρχής της Προφύλαξης, την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την αποτροπή των μεταλλαγμένων και τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ καθώς και τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ ILO».

Η καμπάνια των αυτοδιοικητικών φορέων Δήμων και Περιφερειών για «Ελεύθερες κοινότητες δίκαιου εμπορίου» θα ξεκινήσει τέλη του 2018 μετά από Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Αυτοδιοικητικών Φορέων που θα οργανώσουν προοδευτικοί Δήμοι και Περιφέρειες.

Το Δίκτυο της Θεσσαλίας συμμετέχει στην καμπάνια συλλογής υπογραφών των πολιτών για υπεράσπιση της Φέτας και των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων ζητώντας τροποποίηση της CETA, N. Αφρικής και κατοχύρωσή τους στις 50 υπό διαπραγμάτευση διεθνείς συμφωνίες της Ε.Ε. «Ξεκινάμε την καμπάνια συλλογής υπογραφών στο ψήφισμα αποτροπής των ιδιωτικών εταιρικών δικαστηρίων ISDS. Καλούμε τους αυτοδιοικητικούς, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν δημόσια θέση έναντι των ζημιογόνων νεοφιλελεύθερων ρυθμίσεων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών για τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass