Αγροτικά εν συντομία

Δημοσίευση: 16 Απρ 2018 22:12

Σπόρος - δέλεαρ στα τεύτλα

Με το τιμολόγιο της περυσινής σεζόν και έκπτωση 50% στον παρεχόμενο σπόρο επιχειρεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να δελεάσει όσους «πιστούς» παραγωγούς σκέφτονται, στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν, να σπείρουν και φέτος τεύτλα, σε μια χρονιά που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και η τελευταία που η εταιρεία λειτουργεί υπό το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Στελέχη της ΕΒΖ θέτουν για φέτος πολύ χαμηλά τον πήχη των καλλιεργούμενων εκτάσεων, προεξοφλώντας ότι δύσκολα θα σπαρθούν περισσότερα από 35.000 στρέμματα, όταν το 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 70.000 στρέμματα. Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, θεωρείται πολύ δύσκολο να λειτουργήσει φέτος άλλη μονάδα πέραν αυτής στο Πλατύ Ημαθίας, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα συγκεντρώσει και θα επεξεργαστεί όλα τα τεύτλα που θα συγκομισθούν, με τα μεταφορικά όμως να αυξάνουν ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος παραγωγής…

Eξόφληση παραγωγών εντός 30 ημερών

Πληρωμή των παραγωγών εντός 30 ημερών και απαγόρευση ακυρώσεων τελευταίας στιγμής, όπως και μονομερών αλλαγών στις συμβάσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο πρότασης οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν και παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ. Το σχέδιο θα τεθεί επί τάπητος στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου στο Λουξεμβούργο. Αφότου εγκριθεί, η οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κάθε κράτους- μέλους εντός δύο ετών το αργότερο από τη δημοσίευσή της.

Δημοπρασία οικοπέδων

στους Χαλκιάδες

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκηρύσσει ανοιχτή δημοπρασία για την παραχώρηση κατά χρήση τεσσάρων οικοπέδων της οριστικής διανομής συνοικισμού Χαλκιάδων έτους 1961. Τα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου από 9:00 π.μ. ως 10:30 π.μ., στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης, οδός Θεοφράστου και Καλλισθένους 27 (συνοικία Αβέρωφ), 2ος όροφος, ΤΚ 41335 Λάρισα.

Ευνοϊκός καιρός για σκωρίωση

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου «οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της σκωρίασης, η έναρξη της οποίας έχει παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας αναμένεται και στους άλλους Νομούς. Συστήνεται να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθιση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μικροί πληθυσμοί θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες φακής, μπιζελιού και μέτριοι στις όψιμες. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα».

Τα τρία «όχι» στο βαμβάκι

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εν όψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου βαμβακιού φέτος, κάνει αναφορά για την κατεργασία του εδάφους, τη λίπανση, τη σπορά, τη φυτοπροστασία, το σταμάτημα της υπερβολικής ανάπτυξης και τα ποτίσματα. Υπενθυμίζει τα 3 «ΟΧΙ» της σποράς: ΟΧΙ βαθιά, ΟΧΙ αυλάκι από το σβολοδιώχτη, ΟΧΙ όλο το βασικό λίπασμα στη σπορά. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην υπερβολική μείωση ή και παράλειψη της λίπανσης, στην οποία έχουν παρασυρθεί πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, σημειώνοντας πως «είναι μία αντιοικονομική συμπεριφορά, αφού χάνουν πολλαπλάσια από τη μείωση της παραγωγής, απ’ όσα «κερδίζουν» με τη μείωση της λιπαντικής δαπάνης. Είναι κρίμα να κοπιάζουν και να κάνουν τόσα έξοδα όλο το καλοκαίρι (σπορά, σπόροι, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά, αποφυλλωτικά, σκαλίσματα, ποτίσματα) και να κάνουν «οικονομία» στην «τροφή», που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για καλές αποδόσεις. Από τη στιγμή που καλλιεργούμε βαμβάκι, είναι απαραίτητο και συμφέρον να κάνουμε τη σωστή, επαρκή λίπανση» σημειώνει χαρακτηριστικά και δεν έχει άδικο.

Αιτήσεις για δίχτυα, ανεμιστήρες, μεμβράνες

Από τις 23 Απριλίου έως τις 25 Ιουνίου καλούνται να κάνουν αίτηση στήριξης μεμονωμένοι παραγωγοί και ομάδες στο Μέτρο 5.1 «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων» που καλύπτει δράσεις ενεργητικής προστασίας όπως αντιλαζικά δίχτυα, αντιπαγετικούς ανεμιστήρες και αντιβρόχινες μεμβράνες.

* Περιθώριο έως τις 31 Μαΐου έχουν προκειμένου κατ’ εξαίρεση να υποβάλουν αίτηση πληρωμής οι δικαιούχοι της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία» για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017, αλλά και το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Βροχές και συννεφιές

Βροχές περιμένουμε την εβδομάδα που σήμερα ξεκινά και αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους βαμβακοπαραγωγούς που έχουν σπείρει. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) σήμερα στο Νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές αυξημένες στις ορεινές περιοχές όπου πιθανά να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη αναμένονται αραιές συννεφιές, ενώ την Τετάρτη περιμένουμε συννεφιές που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Την Πέμπτη αναμένονται αρχικά συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Υδράργυρος από 15-23 βαθμούς Κελσίου. Παρασκευή τοπικές συννεφιές και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, θερμοκρασία σε πτώση (19 έως 21 βαθμούς Κελσίου). Την Κυριακή τέλος ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass