ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

Σήμα κινδύνου για τη Θεσσαλική κτηνοτροφία

* Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις * Ξεκινούν με συλλαλητήριο στις 3 Μαΐου στη Λάρισα...

Δημοσίευση: 22 Απρ 2018 22:02
Από τη χθεσινή πανθεσσαλική συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων στον Τύρναβο Από τη χθεσινή πανθεσσαλική συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων στον Τύρναβο

Εντυπωσιακή ήταν χθες το πρωί στον Τύρναβο σε παρουσίες τόσο απλών κτηνοτρόφων όσο εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, φορέων εκπροσώπων κομμάτων, συλλόγων, αλλά και σε παλμό η πανθεσσαλική συνάντηση των κτηνοτρόφων που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Αφορμή για την πανθεσσαλική αυτή συνάντηση είναι η κατρακύλα που παίρνει κάθε μέρα που περνά η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, με τους εκπροσώπους από τη Βόρεια Ελλάδα να μιλούν όχι πλέον για χαμηλές τιμές από τις γαλακτοβιομηχανίες αλλά ακόμα και για άρνηση να παραλάβουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους.

Η αρνητική αυτή εικόνα πανελλαδικά μετά από τρίωρη συζήτηση στάθηκε αφορμή να παρθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις, με μια από αυτές τη διοργάνωση μεγάλου πανθεσσαλικού κτηνοτροφικού συλλαλητηρίου στη Λάρισα στο συνέδριο του Εconomist στις 3 Μαϊου, όπου θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης ο οποίος τάχθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ξεκινώντας τη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κτηνοτροφικός κόσμος. Αφού η κατάσταση στον χώρο της κτηνοτροφίας το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει στο απροχώρητο και κινδυνεύουμε με αφανισμό. Η πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια είναι τέτοια που σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ελλάδα.

Ο κ. Παλάσκας αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που πήρε η Ομοσπονδία με δύο συλλαλητήρια στη Λάρισα. Επίσης έγιναν απανωτές επιστολές στον αρμόδιο υπουργό και τους αναπληρωτές υπουργούς αλλά και στους βουλευτές του Κοινοβουλίου. Επίσης ζήτησε από τη συγκέντρωση να σταλεί μια δυνατή φωνή προς όλες τις κατευθύνσεις για επάνδρωση των υπηρεσιών που ασκούν τον ελεγκτικό μηχανισμό και άμεση έγκριση της Διεπαγγελματικής Φέτας. Ακόμα ο κ. Παλάσκας άφησε αιχμές προσωπικά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Απόστολου σημειώνοντας ότι: «δεν θέλει τους ελέγχους στη Φέτα».

Στο ίδιο επίπεδο και οι παρεμβάσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Στέλιου Κύρτσου, ο οποίος πρότεινε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, του μέλους της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλη Τζιότζιου και του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης και της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Γκρίνια.

Αναφορές έκαναν επίσης οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων Τυρνάβου και Ελασσόνας κ. Δημ. Ντόκος και Σάκης Γεροφωκάς. Σημαντική και με σκληρά λόγια η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και πρώην δημάρχου Τυρνάβου κ. Θανάση Νασίκα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του τεχνικού συμβούλου κ. Γιάννη Κόκκουρα ενώ σημαντικά στοιχεία έφερε στη συζήτηση ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.

Τοποθετήσεις αλλά και προτάσεις έχοντας στον νου τους την προστασία των συμφερόντων έκαναν οι βουλευτές του νομού κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Λαμπρούλης, Κώστας Μπαργιώτας και Γιώργος Κατσιαντώνης, η βουλευτής Καρδίτσας κ. Παναγιώτα Βραντζά, ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Λαδόπουλος, ο προέδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός.

Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ιωάννης Βιτάλης, ο οποίος αντίθετα με τους κτηνοτρόφους σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τον αρμόδιο υπουργό, ο καθηγητής του ΤΕΙ Ιωαννίνων και τυροκόμος κ. Λάμπρος Χατζητασίκης, ο διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σάκης Βολιώτης, ο διευθυντής Κτηνιατρικής κ. Τσιαμπαλής, ο συντονιστής αγροτικού τομέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Τσιάνος ενώ προτάσεις κτηνοτρόφων μετέφερε ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Αθανασιάδης.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στέλιος Ροντούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Νίκος Πουτσιάκας, ο π. πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Ελλάδος κ. Απόστολος Ρίζος, ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε. Λάρισας και το μέλος Πέτρος Παπαγεωργίου και Στέλιος Σαΐτης, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κ. Καλούτσος κ.α.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μετά την τρίωρη και πλέον διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν τα εξής:

-Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων στο Συνέδριο του Economist στη Λάρισα στις 3 Μαΐου.

-Όσα τυροκομεία και γαλακτοκομικές βιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.

-Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων και τυροκόμων στο Δ.Σ.

- Αύξηση των προστίμων σε όσουν κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προϊόντα σε ποσοστό του τζίρου και σε επανάληψη κλείσιμο της επιχείρησης.

- Έγκριση άμεσα από το ΥΠΑΑΤ στη Διεπαγγελαμτική Οργάνωση Φέτας

-Deminimis υπουργείο.

- Παρέμβαση εισαγγελέα.

- Ισοζύγιο σε όλα τα ΠΟΠ προϊόντα.

-GPS ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.

-Προσλήψεις προσωπικού για ελέγχους.

-Συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass