ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

«Οχι νέα φορολόγηση στο χύμα τσίπουρο»

* Θα κινδυνεύσουν με αφανισμό 25.000 οικογένειες * Λ. Μανδηλάς: Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2018 22:17

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου αναφορικά με τα όσα είπε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατά την επίσκεψή του στον Τύρναβο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου μετείχε σε άτυπη συνάντηση όπου δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων, όπως ο Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών και ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου. Εκεί ο υπουργός αναφέρθηκε στο χύμα τσίπουρο.

Το γεγονός που ξεσήκωσε τους αμβυκούχους είναι ότι ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως υπάρχει σκέψη αύξησης της φορολόγησης στα 6 ευρώ το λίτρο στο άνυδρο χύμα τσίπουρο (το άνυδρο χύμα τσίπουρο είναι 100 vol).

Να σημειωθεί ότι πέρα από τον φόρο των 0,59 λεπτών του ευρώ οι αμβυκούχοι διήμεροι με την έναρξη της απόσταξης προπληρώνουν στο Τελωνείο φόρο απόσταξης για κάθε διήμερο.

Μάλιστα οι αμβυκούχοι καλούν τον παρευρεθέντα και οικοδεσπότη δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση να πάρει σαφή θέση στην τοποθέτηση του κ. Αποστόλου για τα 6 ευρώ επιπλέον φορολόγησης στο χύμα τσίπουρο.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος των Αμβυκούχων Τυρνάβου κ. Λάσκος Μανδηλάς θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου για αύξηση του φόρου στο χύμα τσίπουρο. Σημειώνει επίσης ότι για τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν γίνονται δηλώσεις σε μια ανεπίσημη συνάντηση όπως αυτή στο Δημαρχείο Τυρνάβου, αφού θα μπορούσε να ανοίξει ένα τέτοιο μείζον θέμα στην επίσημη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο την ίδια μέρα με παρουσίες εκπροσώπων φορέων και αγροτών.

 Επίσης, ο κ. Μανδηλάς σημειώνει ότι για το θέμα της φορολόγησης του χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με τις προτάσεις της στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο που είναι το υπουργείο Οικονομικών και όχι το ΥΠΑΑΤ και ο κ. Αποστόλου.

Ακόμα οι αμβυκούχοι σημειώνουν ότι αν ο φόρος στο τσίπουρο για τους διήμερους εκτοξευθεί από τα 57 -59 λεπτά στα 5,7 ευρώ (σ.σ.: τα 6 ανέφερε ο υπουργός) αυτό μόνο για τον Τύρναβο σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν πάνω από 12.000 στρέμματα με αμπέλια (περίπου τα μισά από τα οινοποιήσιμα της περιοχής) και πάνω από 200.000 στρέμματα σ’ όλη τη χώρα. Το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 25.000 οικογένειες. Τα οινοποιεία της χώρας δεν θα μπορούν να απορροφήσουν αυτήν την παραγωγή σταφυλιού και η τιμή του θα κατρακυλήσει στα 12 λεπτά το κιλό, από τα σχεδόν διπλάσια που απολαμβάνουν σήμερα κατά μέσο όρο οι αμπελοκαλλιεργητές».

ΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ

Διαφορετική είναι η φορολογία στα εμφιαλωμένα ποτά τσίπουρο, ούζο κ.λπ τα οποία θεωρούνται συνοδευτικά ποτά στο φαγητό και όπως και άλλα παρόμοια προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν φόρο στο 50% έναντι των άλλων αλκοολούχων ποτών όπως ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι κ.ά.. Συγκεκριμένα ο φόρος ανά λίτρο άνυδρου αλκοολούχου ποτού είναι στα 12 ευρώ, ενώ στα κλασικά αλκοολούχα ποτά που προαναφέραμε ο φόρος είναι ο διπλάσιος.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass