ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ 57 ΛΕΠΤΑ ΣΤΑ 6 ΕΥΡΩ

«Αναθυμιάσεις» από την τοποθέτηση Αποστόλου (Audio)

*Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε την τοποθέτησή του ως «Fake News» *Αντίδραση από τη ΝΔ *Τι ακριβώς είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνάντηση του Τυρνάβου

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2018 11:58 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαϊ 2018 12:10
«Στριμωγμένος» δήλωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Αποστόλου, αναφερόμενος στο θέμα των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε κρασί και τσίπουρο «Στριμωγμένος» δήλωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Αποστόλου, αναφερόμενος στο θέμα των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε κρασί και τσίπουρο

«Αναθυμιάσεις» όχι μόνο στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας αλλά και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου από τον Τύρναβο, σε σχέση με την αύξηση του φόρου στο τσίπουρο των «διήμερων» αποσταγματοποιών, από τα 57 λεπτά που είναι σήμερα να φτάσει -με μια δική του εκτίμηση και υπό προϋποθέσεις- σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο.

Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να βάλει σε «τάξη» την κατάσταση στο τσίπουρο και αυτόματα τα έσοδα από τη διαδικασία να αποτελέσουν το ισοδύναμο για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Η «Ε» στο φύλλο της Παρασκευής δημοσίευσε τμήμα της τοποθέτησης του υπουργού από τη συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο του Τυρνάβου με αυτοδιοικητικούς, αγρότες και επιχειρηματίες της περιοχής, λίγο πριν την ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο «Μαξίμ», με θέμα «Το στρατηγικό μας σχέδιο για τον αγροτικό χώρο», την οποία και οργάνωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Τυρνάβου.

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις.

Αρχικά από την τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η χιλιοειπωμένη δέσμευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί δήθεν κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, εξαρτάται τώρα από νέο χαράτσι που ετοιμάζουν για το τσίπουρο».

Τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας που ήταν παρών στην εν λόγω σύσκεψη του Τυρνάβου, σχολιάζοντας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύματα που προέκυψαν από την εν λόγω τοποθέτηση έκανε λόγο για “Fake News”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας που αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αποστόλου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενη αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου».

Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η πλήρης τοποθέτηση του υπουργού κ. Αποστόλου, αφού πρώτα άκουσε όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, είναι η εξής:

«Κρασί. Είμαι στριμωγμένος πάρα πολύ. Γιατί κάποια στιγμή είχαμε πάρει την απόφαση να το κλείναμε τέλος του 2017. Άρχισαν οι συζητήσεις γύρω από την αξιολόγηση και μου το έχουν μεταθέσει. Κι εγώ λέω ότι πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος πρέπει να το ’χουμε τακτοποιήσει. Η πρόθεση είναι δεδομένη και του πρωθυπουργού να λύσουμε το θέμα.

Το έχει μεταφέρει και προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Εγώ από τη δική μου πλευρά επειδή θεωρώ ότι αυτό το θέμα είναι πως πρέπει να συνδυαστεί με κάποιο ισοδύναμο και κυρίως όχι ισοδύναμο για να βάλουμε φόρο αλλά για να βάλουμε τάξη. Το αναφέρω ειδικά στο τσίπουρο, διότι υπάρχει θέμα αυτήν την ώρα να μπει τάξη στη διακίνηση του τσίπουρου. Να μπει τάξη κυρίως για λόγους υγείας. Διότι αυτήν την ώρα το τι γίνεται… Ένας χαμός. Επιπλέον, διότι υπάρχει και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η οποία με αιτιολογημένη γνώμη, που σημαίνει ότι είναι μια διαδικασία αυτή, δεν είναι έτσι μια λέξη, η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι παραβιάζει τη νομοθεσία που αφορά την αιθυλική αλκοόλη.

Η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, στην παραπομπή, αναφέρει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε εξομοίωση με ό,τι συμβαίνει στην αιθυλική αλκοόλη σε όλες τις χώρες. Που σημαίνει 24 ευρώ το λίτρο φορολόγηση. Υπάρχουν μερικά προϊόντα που δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία όπως το ούζο και άλλα ποτά άλλων χωρών τα οποία έχουν 12 ευρώ το λίτρο. Εμείς, λοιπόν, από δική μας πρωτοβουλία πήραμε κάποια στιγμή μια απόφαση που είχε τα 12 ευρώ που λέμε σωστά στο ούζο, τα 12 ευρώ στις μονάδες που εμφιαλώνουν τσίπουρο που ισχύει αυτήν την ώρα. Και βεβαίως πήραμε τη μεγάλη απόφαση να φορολογήσουμε με 57 λεπτά τους λεγόμενους διήμερους. Διήμεροι είναι οι αποσταγματοποιοί που έχουν το καζάνι και υποτίθεται ότι σε δύο ημέρες θα κάνουν μια παραγωγή - επεξεργασία δική τους και να μπορούν να παράξουν μέχρι 1.000 λίτρα. Αυτή είναι η απόφαση που έχουμε πάρει.

Κι ερχόμαστε τώρα εμείς σε μια διαπραγμάτευση να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα, για λόγους υγείας, για λόγους παραπομπής κι εγώ συμπληρώνω και στην άκρη και για λόγους να καταργήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του κρασιού.

Λοιπόν έχω την εντύπωση προσωπικά…. Είναι δική μου εντύπωση πως σε μια πρώτη κίνηση που θα συνοδεύει τη διακίνηση του τσίπουρου εκτός του τόπου παραγωγής με στοιχεία φορολογικά, δηλαδή με τυποποιημένη διαδικασία, εάν συνοδευτεί και από την αύξηση του φόρου από τα 57 λεπτά να πάμε, δική μου άποψη είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο, τότε λοιπόν θα μπορέσουμε και να βάλουμε τάξη στο τσίπουρο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα από πλευράς του δημοσίου από τον φόρο του τσίπουρου σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε πάρει από τη φορολόγηση του κρασιού. Κι επιπλέον, μην πονέσετε που θα σας το πω, να αντιμετωπίσουμε την τεράστια φοροδιαφυγή που υπάρχει αυτήν την ώρα στον χώρο του κρασιού εξαιτίας του φόρου». (Η τοποθέτηση του υπουργού στο 3.40 λεπτό του ηχητικού που ακολουθεί.)

ΣΥΡΙΖΑ: «ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ»

Χθες το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Τις παθογένειες των κεντρικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία δεν διστάζουν να αναμεταδώσουν - χωρίς νωρίτερα να επιβεβαιώσουν - οποιαδήποτε πληροφορία διακινούν τα γνωστά «παπαγαλάκια» της αντιπολίτευσης, φαίνεται δυστυχώς να αποκτούν και ορισμένα περιφερειακά ΜΜΕ.

Με έκπληξη, λοιπόν, διαβάσαμε για τις «δηλώσεις» που φέρεται ότι έκανε στον Τύρναβο την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, περί κυβερνητικής πρόθεσης να προχωρήσει σε αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου, από τα 55 λεπτά το λίτρο στα 6 ευρώ, ως ισοδύναμο για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί!

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αποστόλου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενη αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου - και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού μια τέτοια προοπτική δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε μόνο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και επισήμανε ότι εκείνο που σήμερα προέχει είναι η πώληση του χύμα τσίπουρου με παραστατικά.

Η πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης εκπρόσωποι των οποίων παρακολούθησαν τις επαφές, τις συναντήσεις και τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου, μετέφεραν επακριβώς στους αναγνώστες τους το σχετικό ρεπορτάζ, με την προσήκουσα αντικειμενικότητα. Δυστυχώς, ορισμένα «ανακάλυψαν» την επόμενη μέρα τις συγκεκριμένες «δηλώσεις», εκθέτοντας τελικά, τόσο το κύρος του μέσου και τους αναγνώστες του όσο και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνο Μπαργιώτα που βιάστηκε να ζητήσει το λόγο από την κυβέρνηση!

Είμαστε προετοιμασμένοι για τη μετάσταση της ασθένειας πολλών κεντρικών μέσων ενημέρωσης που ονομάζεται fakenews και σε περιφερειακό επίπεδο, μας αιφνιδίασε όμως ο χρόνος που αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει, γιατί οι εκλογές απέχουν ενάμιση ακόμα χρόνο!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ 

Ψιθυριστά και άλλα... 

Αθηνοπιάνονται και...…

*ΑΛΛΑ λέω, άλλα ακούω κι άλλα εννοώ. Κάπως έτσι πήγε η επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας στον Τύρναβο. Ή τουλάχιστον έτσι λένε οι σύντροφοί του ότι συνέβη.

Μέχρι τώρα μετά την ήττα στη διαπραγμάτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε κλίμα Σωκράτη Μάλαμα. «Άλλα θέλω κι άλλα κάνω, πώς να σου το πω…». Τώρα φαίνεται ότι πέρασαν σε επίπεδο Μιχάλη Χατζηγιάννη. «Άλλα λέω, άλλα κάνω κι άλλα εννοώ…».

***

*ΑΤΙΜΟ πράγμα αυτή η αιθυλική αλκοόλη. Κι άμα δεν το αντέχεις, άσε χάλια. Στον Τύρναβο δεν αστειεύονται, την έχουν πατήσει πολλοί διερχόμενοι. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το συμβάν. Μονάχα μια γερή σούρα το δικαιολογεί.

Παρασκευή έγραφε η εφημερίδα για όσα είχε πει την προηγουμένη ο υπουργός στον Τύρναβο, όπως και όλα τα υπόλοιπα στη Λάρισα, έγινε η ζύμωση, μετά ο Μάνθος Σαρρής φόρτωσε το καζάνι κι έβραζε επί «διήμερο», κλασικά, όλο το Σαββατοκύριακο στο facebook. Tι «παπαγαλάκια», τι fake news, χαμός. Ήταν εκεί, παρών, διερρήγνυε τα ιμάτιά του το προβεβλημένο τοπικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είπε τίποτε ο υπουργός για φόρο στο τσίπουρο. (Δικαίωμά του να λέει ό,τι θέλει. Μπορεί να είχε πάει τουαλέτα ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή, ίσως να είχε αφαιρεθεί στο τηλέφωνο.)

***

*ΜΕ βάση αυτά όμως, χθες Δευτέρα βγήκε σε κόντρα επίθεση η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ. Για άλλη μια φορά κατά ορισμένων τοπικών μέσων ενημέρωσης, αθηνοπιάνονται κι αυτοί, παίρνουν ύφος, κόντρα επίθεση νόμιζαν κι άφησαν το τέρμα τους αδειανό. Απίστευτοι.

«Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αποστόλου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενη αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου - και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού μια τέτοια προοπτική δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου». (Φυσικά και διαβάζουν και τη σκέψη του υπουργού. Το τι λέει δεν ακούνε…)

Ζ.

Μην πονέσετε

*ΚΑΙ τώρα, τι θα πουν τώρα; Σκέτος εφιάλτης. Που θα ακούν το ηχογραφημένο απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού τους στον Τύρναβο. «…με την αύξηση του φόρου από τα 57 λεπτά να πάμε, δική μου άποψη είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο, τότε λοιπόν θα μπορέσουμε και να βάλουμε τάξη στο τσίπουρο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα από πλευράς του δημοσίου από τον φόρο του τσίπουρου σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε πάρει από τη φορολόγηση του κρασιού. Κι επιπλέον, μην πονέσετε που θα σας το πω, να αντιμετωπίσουμε την τεράστια φοροδιαφυγή που υπάρχει αυτήν την ώρα στον χώρο του κρασιού εξαιτίας του φόρου». (Στη Νομαρχιακή το έλεγε το ‘’μην πονέσετε’’;)

***

*ΟΙ καημένοι οι δημοσιογράφοι μαγνητοφωνούν κάποιες φορές όσα ακούνε για να διευκολυνθούν στο γράψιμο επιστρέφοντας, πώς να τα θυμούνται όλα. Να όμως που χρειάζεται η ηχογράφηση όταν ορισμένοι τους βγάζουν στη σέντρα, για τους δικούς τους ανεξήγητους λόγους. Όταν ξαφνικά απαιτείται να γίνουν «Γαλιλαίοι». Κι όμως το είπε…

Τώρα βέβαια ανακύπτει εκ των πραγμάτων σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος, ποιοι πήραν τη Νομαρχιακή στον λαιμό τους; Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και με ποιο τρόπο; Συγγνώμη από τον Τύπο ποιος θα ζητήσει;

Ζ.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass