ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Επενδύσεις προστασίας καλλιεργειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2018 22:14

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για το μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στις «επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», πραγματοποιήθηκε από τον ΕΛΓΑ χθες στις 12 το μεσημέρι στο Εμμανηήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου. Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το Υπόμετρο 5.1 «Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων».


Στην εκδήλωση προλόγισε ο προϊστάμενος ΕΛΓΑ κ. Μιχάλης Λιόντος. Στη συνέχεια την παρουσίαση έκανε ο προϊστάμενος του τμήματος Εφαρμογών και Επικοινωνίας του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Τσιάμπας.
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα και ομάδες παραγωγών, με κύρια προϋπόθεση, ότι είναι ενεργοί γεωργοί.
Το καθεστώς εφαρμόζεται για τα συστήματα ενεργητικής προστασίας, τις περιοχές της επικράτειας και τις καλλιέργειες που ορίζονται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις:
- Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες εσπεριδοειδών.
- Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια σε καλλιέργειες, μηλοειδών, πηρυνόκαρπων, ακτινιδίου, αμπελιού και ροδιάς.
- Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από βροχή σε όλη τη χώρα για καλλιέργειες κερασιάς και αμπελιού. Επίσης για την προστασία καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή, επίσης σε όλη τη χώρα για τις καλλιέργειες κερασιού και αμπελιού.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάμπα η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 12.500.000 ευρώ. Ο ανώτατος επιλέξιμος συντελεστής που είναι δυνατόν να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανά αίτηση στήριξης ανέρχεται σε ποσό έως 100.000 ευρώ για συλλογικά σχήματα γεωργών.
Η μέγιστη έκταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% ενώ των συλλογικών σχημάτων στο 100%.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης η οποία γίνεται μέσω του πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.), άρχισε στις 24 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 25 Ιουνίου 2018. Τέλος ερωτήματα μπορούν να υποβάλλονται στο metro5.1@elga.gr.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιώργος Κουτσοδήμος, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Απόστολος Ευαγγελόπουλος και Βαγγέλης Σίκαλος και αγρότες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass