ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΕ ΑΝΑΒΡΑ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΒΑΘΥΡΕΜΑ ΑΓΙΑΣ

Μεγάλη καταστροφή… σε λίγα λεπτά!

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2018 22:32

Δύο κύματα ολιγόλεπτης χαλαζόπτωσης στάθηκαν ικανά χθες να κάνουν ζημιά, όπως όλα δείχνουν, σε καλλιέργειες του Δήμου Αγιάς.

Το πρώτο στις 3:15 το μεσημέρι στην Ανάβρα και έξω από το Γερακάρι και το δεύτερο στις 6:15 το απόγευμα στο Βαθύρεμα.

Ιδιαίτερα έντονο ήταν το φαινόμενο στην Ανάβρα, όπου το χαλάζι που έπεσε σε μέγεθος στραγαλιού, αλλά με μεγάλη πυκνότητα και ένταση, έφερε κυριολεκτικά την απόγνωση σε πολλούς παραγωγούς καταστρέφοντάς τους μήλα, κεράσια, βανίλιες, ροδάκινα, αχλάδια και καλαμπόκια. Πολλά δε, ήταν τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στην «Ε» από αγρότες που υποστηρίζουν πως την ώρα εκείνη δεν χτύπησαν τα αντιχαλαζικά κανόνια του Δήμου, παρά ακούστηκαν κατόπιν εορτής.

Από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, το οποίο έχει την ευθύνη της λειτουργίας των κανονιών, η πολιτική προϊσταμένη αυτού, Χριστίνα Γιαννουλέα, δήλωσε πως η Μετεωρολογική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η οποία είναι αυτή που ειδοποιεί για χαλαζοφόρα νέφη ώστε τα ενεργοποιηθούν τα κανόνια, στις αναφορές της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έδινε πέρασμα τεσσάρων καταιγίδων και σε καμιά περίπτωση πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζόπτωσης. Παρόλα αυτά, όπως η ίδια υποστηρίζει, τα κανόνια τέθηκαν σε λειτουργία προς αποφυγή απρόσμενων εξελίξεων από τις 11:20 το πρωί ως τις 6:20 το απόγευμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού στις ρίψεις μεσολαβεί και αρκετός χρόνος επαναγέμισης, και σε ώρες που έχουν καταγραφεί.

«Το φαινόμενο» εξηγεί η κ. Γιαννουλέα «ήταν πολύ δυνατό και το ότι δεν παρουσίασε πιο μεγάλη και πιο εκτεταμένη ζημιά και σε άλλες περιοχές της Αγιάς οφείλεται ακριβώς στην επανειλημμένη λειτουργία των κανονιών που διέλυαν τα σύννεφα. Η ζημιά εντοπίζεται στην κτηματική – οικιστική περιοχή της Ανάβρας, έξω από το Γερακάρι προς την πλευρά της Λάρισας και της Ανάβρας, και στο Βαθύρεμα, όπου είχαμε λειτουργία περιοδική των κανονιών. Περιμένουμε τις αναφορές από τους παραγωγούς μας, ώστε να δούμε το πραγματικό εύρος της ζημιάς και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass