ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Αύριο η καταβολή των Συνδεδεμένων

* Δέσμη μέτρων για την αιγοπροβατοτροφία * Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2018 22:04

Τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων μέσω Συνδεδεμένων ενισχύσεων που θα καταβληθούν αύριο Παρασκευή και ταυτόχρονα δέσμη μέτρων για «συνεχείς και ουσιαστικούς ελέγχους» στην αγορά γάλακτος, αναφέροντας ότι «οι εισαγωγές γάλακτος ρυθμίζονται από την αγορά», ανακοίνωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης ΅Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Στη συνέντευξη παρόντες ήταν και οι γενικοί γραμματείς κ. Χ. Κασίμης και Νίκος Αντώνογλου, με τον δεύτερο να παραθέτει στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτουν εισαγωγές γάλακτος για το 2017, ανακοινώνοντας ωστόσο μια σειρά αλλαγών και αποφάσεων με στόχο τους αυστηρότερους και ουσιαστικότερους ελέγχους στην αγορά γάλακτος.

ΓΑΛΑ - ΤΙΜΕΣ

Ρεαλιστικές και αποτελεσματικές χαρακτήρισε τις λύσεις που δίνει η πολιτεία για να αντιμετωπιστεί η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον γαλακτοκομικό τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας: «Η επιλογή μας να στηρίξουμε την κτηνοτροφία είναι αυτονόητη. Και τα θέματα του ελέγχου της αγοράς του γάλακτος είναι αλληλένδετα με αυτή την επιλογή».

Απαντώντας σε όσους ζητούν επιβολή απαγορεύσεων έναντι των πιέσεων που δέχονται οι τιμές στο γάλα, ο κ. Αποστόλου δήλωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε, που ασφαλώς το αποδεχόμαστε, η διακίνηση γάλακτος μεταξύ των κρατών - μελών, για τη μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ή άλλων τροφίμων δεν αντίκειται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, προσθέτοντας ότι «οι ποσότητες γάλακτος που εισέρχονται στη χώρα βάσει του τελωνειακού κώδικα της ΕΕ από τη στιγμή που μεταποιούνται ουσιωδώς στη χώρα μας, το τελικώς παραγόμενο θερμικά επεξεργασμένο γάλα ή γαλακτοκομικό προϊόν χαρακτηρίζεται ελληνικό προϊόν». Αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργείου να υπερασπιστεί την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή ο κ. Αποστόλου υπεραμύνθηκε του Νόμου 4492/2017 και της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με σκοπό να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και της αποφυγής παραπλάνησης του καταναλωτή. Η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης αφορά στο σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι μόνο στα προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, που είχαν ήδη ως τέτοια ειδική προστασία, τόνισε ο κ. Αποστόλου. Επισήμανε παράλληλα ότι όσον αφορά στις τιμές το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στον ελεύθερο ανταγωνισμό και την αγορά «γιατί τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού “μας περιμένει στη γωνία”»

ΕΛΕΓΧΟΙ

Ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στη θέσπιση του νόμου υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης του γάλακτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «προηγουμένως ο ΕΛΟΓΑΚ, δε μπορούσε να κάνει έλεγχο σε προϊόντα που δεν ήταν ΠΟΠ ενώ με αυτό το νόμο δίνεται αυτή η δυνατότητα». Πέραν αυτού δήλωσε πως «δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης και οι εισαγωγές γάλακτος ρυθμίζονται σύμφωνα με την αγορά».

Εκτενής αναφορά έγινε για την «αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τους ελέγχους των οργανισμών που εποπτεύουν τις εισαγωγές γάλακτος και την αγορά τροφίμων, όπου αναμένεται μία σειρά από αποφάσεις στο επόμενο διάστημα έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι σχετικοί έλεγχοι».

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ

Σημαντικό σημείο της ομιλίας του υπουργού ήταν η αναγγελία για τις πληρωμές στις Συνδεδεμένες, «χρήματα τα οποία θα μπουν στους λογαριασμούς των παραγωγών την Παρασκευή 18 Μαΐου». Ως προς τις τιμές των συνδεδεμένων ο υπουργός ανακοίνωσε πως: στη Συνδεδεμένη αιγοπρόβειου αύξηση της τιμής στα 9,7 ευρώ/ζώο από 6,3/ζώο ευρώ, στη Συνδεδεμένη αγελαδινού στα 192,5 ευρώ/ζώο από τα 140 ευρώ/ζώο που ήταν το 2016. Επίσης θα αυξηθούν οι δικαιούχοι των συνδεδεμένων για τη φετινή χρονιά στους 49.500.

ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ

Ο κ Αποστόλου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διεπαγγελματικής λέγοντας ότι πρέπει να τα βρουν όλες οι πλευρές μεταξύ τους. Στο θέμα των παραιτήσεων στον ΕΛΓΟ δήλωσε ότι: «εφόσον χάθηκε και η 4η παράταση δεν είχα άλλη επιλογή από το να ζητήσω τις παραιτήσεις του προεδρείου του ΕΛΓΟ. Πρόσθεσε δε κατηγορηματικά ότι: «Τα χρήματα των προγραμμάτων φέτας δεν χάθηκαν, θα βρούμε λύση και τα προγράμματα θα υλοποιηθούν. Πρέπει να επικρατήσει συνεννόηση και ότι «είμαστε διατεθειμένοι να αποδυναμώσουμε τις πλευρές εκείνες οι οποίες απεργάζονται σενάρια τεχνητών εντάσεων».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Στο μεταξύ με κοινή πρωτοβουλία ΠΕΚ και ΣΕΚ συνδιοργανώνεται την Πέμπτη 24 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο (μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης), σύμφωνα με τους διοργανωτές «για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση της τεράστιας κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία, μετά τη δραματική μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα που απειλεί να εξαφανίσει την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Βέβαια έχουν αρχίσει να γίνονται μειώσεις τιμών κάθε μήνα και στο αγελαδινό γάλα. Δημιουργούνται επίσης τεράστια προβλήματα και σοβαρή δυσλειτουργία στην αγορά της Φέτας από τη μεγάλη αύξηση των αδιάθετων ποσοτήτων, που το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που παράνομα έγιναν Φέτα και τη μείωση της τιμής πώλησης σε επίπεδο χαμηλότερο του κόστους παραγωγής. Η κατάσταση αυτή καθιστά την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτροφικών μας εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες, οδηγώντας μας σε έξοδο από το επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση σε μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο υψηλό κόστος παραγωγής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass