Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2018 22:40
Διαβάζει ο Μιχάλης Τζιότζιος για τον πόλεμο ανακοινώσεων γύρω από τη Διεπαγγελματική Φέτας και θλίβεται, γιατί το προϊόν τελικά πλήττεται και εκ των έσω και όχι μόνο στο εξωτερικό με τις ελληνοποιήσεις. Διαβάζει ο Μιχάλης Τζιότζιος για τον πόλεμο ανακοινώσεων γύρω από τη Διεπαγγελματική Φέτας και θλίβεται, γιατί το προϊόν τελικά πλήττεται και εκ των έσω και όχι μόνο στο εξωτερικό με τις ελληνοποιήσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αραιή συννεφιά, η οποία το απόγευμα θα πυκνώσει και ενδεχομένως να προκαλέσει μικρής έκτασης βροχοπτώσεις στο ορεινά προβλέπεται για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας.

Θερμοκρασία 17 με 27 βαθμούς Κελσίου, άνεμοι μέχρι 4 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο αρκετά σύννεφα, χωρίς όμως ιδιαίτερα φαινόμενα, θερμοκρασία σταθερή. Τη Δευτέρα λίγες νεφώσεις, με ασθενή βροχόπτωση, ενώ από την Τρίτη ο καιρός βελτιώνεται.

ΖΗΜΙΕΣ

Εκτός από τις ζημιές που σημειώθηκαν σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ από την προχθεσινή χαλαζόπτωση, ένα ακόμη χτύπημα δέχτηκε η αγροτική παραγωγή στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στα πρώιμα κεράσια, σε βερίκοκα, αλλά και σε όψιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Οι περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο είναι εκείνες της Βεγορίτιδας, Αλμωπίας, της Σκύδρας, των Γιαννιτσών και της Κρύας Βρύσης, στην Πέλλα, αλλά και αρκετές στην Ημαθία. Ήδη τα συνεργεία του ΕΛΓΑ με γεωπόνους κάνουν αυτοψίες στα χωράφια και ακολούθησε αναγγελία ζημιάς.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

«Σίγουρα δεν είναι «διπλασιασμός» της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους, όπως είπε ο υπουργός κ. Αποστόλου, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα την εισπράξουν περισσότεροι σε σχέση με πέρσι», υποστηρίζει, σε δηλώσεις του ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κόκουρας και προσθέτει: «Στο ΥπΑΑΤ περίμεναν να έφτανε η συνδεδεμένη στα 11 ευρώ. Αλλά δεν έφτασε εκεί επειδή αυξήθηκαν τα ζώα. Δεν είναι τόσο μεγάλη η αύξηση. Όμως το θετικό είναι ότι θα το εισπράξουν περισσότεροι κτηνοτρόφοι σε σχέση με πέρσι. Αν έπεφτε το όριο στα 80 κιλά θα το εισέπρατταν και οι μετακινούμενοι στις ορεινές περιοχές. Ελπίζω να μην υπάρχουν προβλήματα στα στοιχεία που δηλώνουν τα τυροκομεία με τις παραδόσεις του γάλακτος».

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης βασικής ενίσχυσης έτους 2018 έως τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, με ΦΕΚ που υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ «Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων μεταβίβασης και έχοντας επίγνωση του ελάχιστου διαστήματος, το οποίο είχαν στη διάθεσή τους για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των αιτήσεων μεταβίβασης τόσο οι γεωργοί όσο και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων έτους 2018. Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης 2018 δεν αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018, η οποία ορίζεται στις 15 Ιουνίου. Η παράταση δεν επηρεάζει την ημερομηνία, κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα δηλωθέντα αγροτεμάχια για το έτος 2018, ήτοι 31 Μαΐου. Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2018 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του έτους 2018. Η καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (ως 30/06/2018) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης παρατείνεται ως την Τρίτη, 10 Ιουλίου.

*Έως 25 Μαΐου 2018 θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για τροποποίηση πράξης οι δικαιούχοι του Μέτρου 11 Βιολογικές Καλλιέργειες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το δεύτερο έτος εφαρμογής (Δράσεις βιολογικής κτηνοτροφίας) σύμφωνα με όσα αναφέρει η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Διαύγειας απο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Συμβουλές για μια σειρά καλλιεργητικών φροντίδων παρέχει στην ιστοσελίδα του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου σε διάφορα προϊόντα, κυρίως για τα έντομα στα δέντρα.

Αναλυτικότερα γίνεται αναφορά για την Καρυδιά και την καρπόκαψα «αφού οι συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων παρουσιάζουν έντονη διαφοροποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα. Συνιστάται όμως τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες. Σχετικά με την ανθράκωση και τη βακτηρίωση, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση των δύο ασθενειών. Συνιστάται άμεσα ψεκασμός. Για τα Φουζικλάδια (Αχλαδιά και Μηλιά), οι βροχοπτώσεις και ο υγρός καιρός των τελευταίων ημερών αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των μηλοειδών (καρπών και φυλλώματος) από φουζικλάδια. Επισημαίνεται, ότι η μολυσματικότητα των φουζικλαδίων ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι παθογόνοι αυτοί μύκητες είναι δυνατό να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικοί, ακόμη και μέχρι τη συγκομιδή. Συνιστάται άμεσα η προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου.

Στη Σεπτορίωση (Αχλαδιά) οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι δανικές για την εξάπλωση της ασθένειας. Συστήνεται άμεσα η προστασία των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου. Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Σχετικά με τον Περονόσπορο, οι προσβολές από τον μύκητα σε αυτό το βλαστικό στάδιο μπορεί να αποβούν καταστρεπτικές για την παραγωγή αμπελιού. Συνιστάται η εφαρμογή ενός προληπτικού ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο: 1) στις περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, 2) στις ευαίσθητες ποικιλίες και 3) όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις (βροχερός και υγρός καιρός). Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα. Η καταπολέμηση του περονοσπόρου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου. Στην ιστοσελίδα παρέχονται επίσης πληροφορίες για τα έντομα Ανάρσια ─Γραφόλιθα (Ροδακινιά–Νεκταρινιά─Βερικοκιά), Φυλλοδέτης (Ροδακινιά–Νεκταρινιά─Βερικοκιά), Αφίδες (Μελίγκρες), (Ροδακινιά–Νεκταρινιά─Βερικοκιά-Κερασιά–Δαμασκηνιά).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass