Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ:

Πώς θα πετύχετε «κούρεμα» έως 60% σε 120 δόσεις για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2018 16:42

Τις δυνατότητες και τον τρόπο ρύθμισης των χρεών των υπερχρεωμένων αγροτών και κτηνοτρόφων προς την πρώην ΑΤΕ παρέθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης σε εκπομπή στην ΕΡΤ.

Ο υφυπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις αποτελούν «ανάσα» σε ένα μείζον πρόβλημα που ταλάνιζε τον αγροτικό κόσμο της χώρας για πολλά χρόνια, οι οποίοι μπορούν, πλέον, να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους. Σήμερα, μπορούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους στο μέτρο των οικονομικών τους δυνατοτήτων (έως 120 δόσεις) και να τύχουν ακόμη και διαγραφής χρέους. Συγκεκριμένα, όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα έχουν 100% διαγραφή τόκων, εφαρμογή του Νόμου 3259/2004 για τα πανωτόκια και έως 60% διαγραφή κεφαλαίου κατά περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα της ρύθμισης, ο Β. Κόκκαλης ξεκαθάρισε πως το οφειλόμενο ποσό θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του δανείου που ελήφθη, σε σχέση με την εξασφάλιση του χρέους του και ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών (υποθήκες, προσημειώσεις). Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου, όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο τη βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.

Επίσης σημαντική καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν. 3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο. Στο πλαίσιο της ρύθμισης, όποιος δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης σε διάστημα έως πέντε μηνών από τον έλεγχο του φακέλου του, θα τύχει ευνοϊκότερης διαγραφής του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου και θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η καθυστέρηση οφείλεται σε βεβαιώσεις των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Στη ρύθμιση υπάγονται και οι οφειλές των αγροτών και κτηνοτρόφων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης κλείνοντας τόνισε: «Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις παρέχουν τη δυνατότητα οριστικής διευθέτησης των αγροτικών δανείων και θα γίνουν με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και με βασικό μέλημα την ελάφρυνση των πραγματικά αδύναμων αγροτών και κτηνοτρόφων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass