Θωρακίζεται διεθνώς η ελληνική φέτα

* Κόκκαλης: Σε διπλωματική εγρήγορση η κυβέρνηση... * Χρ. Κέλλας: Χρειάζεται στρατηγική

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 17:15

"Η κινητοποίησή μας σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο διπλωματικό θα έλεγα, μας βοήθησε στο να πετύχουμε τη ρητή δέσμευση στη συμφωνία με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, πως εντός των πέντε ετών θα υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας.

Μία αναθεώρηση που θα στοχεύει στην πλήρη προστασία της φέτας, σε ένα γενικότερο πλαίσιο προστασίας όλων των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ". Με τα παραπάνω λόγια ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για το θέμα της κατοχύρωσης της φέτας στην παγκόσμια αγορά, μιλώντας σε ημερίδα που έγινε το Σάββατο στον Αλμυρό, με θέμα «Οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική, για τη Φέτα».

Ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για τις συγκεκριμένες δύο συμφωνίες, τόνισε πως "ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι ως κυβέρνηση βρεθήκαμε ενώπιον μίας δυσμενούς κατάστασης, όπου πρακτικά επιχειρήσεις των συγκεκριμένων χωρών, είχαν τη δυνατότητα να καταχρώνται τον όρο «φέτα» και μετά τη γνωστή σε όλους πενταετή μεταβατική περίοδο.

Νομίζω όμως πως η κινητοποίησή μας σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο διπλωματικό θα έλεγα, μας βοήθησε στο να πετύχουμε τη ρητή δέσμευση στη συμφωνία με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, πως εντός των πέντε ετών που σας προανέφερα ως μεταβατική περίοδο, θα υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας. Μία αναθεώρηση που θα στοχεύει στην πλήρη προστασία της φέτας, σε ένα γενικότερο πλαίσιο προστασίας όλων των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ".

Το κυβερνητικό στέλεχος υπενθύμισε σε κάποια από τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τον Καναδά, που όπως είπε "κατά την άποψή του έχουν ιδιαίτερη αξία και βάζουν αρκετά πράγματα στη θέση τους":

"Πρώτον ότι οι νέοι παραγωγοί του Καναδά θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία ΦΕΤΑ αρκεί να συνοδεύεται από ξεκάθαρες διευκρινιστικές διατυπώσεις όπως «τύπου φέτα», σε συνδυασμό με ευανάγνωστη ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης.

Δεύτερον ότι απαγορεύεται η χρήση ενδείξεων, σε παλιούς και νέους παραγωγούς, οι οποίες παραπέμπουν με οποιοδήποτε τρόπο στην Ελλάδα.

Τρίτον, όπως προανέφερα, η επιτροπή υπέγραψε δήλωση, με την οποία δεσμεύεται εντός 5ετίας, όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά.

Να σημειώσω επίσης πως ο Καναδάς δεσμεύεται να παραδώσει κατάλογο των επωφελούμενων προηγούμενων χρηστών αλλά δεν έχει ανταποκριθεί ως τώρα. Παρακολουθούμε στενά αυτή την εξέλιξη ως Υπουργείο κι αν χρειαστεί να παρέμβουμε στα αρμόδια όργανα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Σε ό,τι αφορά τώρα στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική, ο Λαρισαίος υφυπουργός σημείωσε πως "για τη φέτα προβλέπεται ότι οι υφιστάμενοι παραγωγοί και έμποροι λευκών τυριών άλμης που τα διαθέτουν στην αγορά της Νοτίου Αφρικής με την ονομασία φέτα, μπορούν να συνεχίσουν να τα πουλούν με την ονομασία αυτή και θα συνυπάρχουν με την ονομασία ΠΟΠ φέτα.

Συγκεκριμένα, στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας, αναφέρεται ότι επιτρέπεται η συνύπαρξη, προηγούμενων εμπορικών σημάτων τα οποία καθιερώθηκαν λόγω προηγούμενης χρήσης ή σύμφωνα με το κοινό δίκαιο ή καταχωρήθηκαν σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία.

Αντιθέτως, οι εισερχόμενοι μελλοντικά στην παραγωγή και εμπορία των τυριών αυτών υποχρεούνται να τα διαθέτουν με τις ονομασίες «Feta-style» ή «Feta - type» ή «South African Feta».

Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, ο κ. Φιλ Χόγκαν, δεσμεύτηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι εντός της προβλεπόμενης από τη Συμφωνία πενταετούς μεταβατικής περιόδου από την έναρξη εφαρμογής της, θα ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησής της με σκοπό την πλήρη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης συμπεριλαμβανομένης και της φέτας. Κι αυτό είναι η ουσία που πρέπει όλοι να κρατήσουμε ως κατακλείδα".

ΜΕ "ΟΔΗΓΟ" ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ευρώπης με την Ιαπωνία, την οποία και χαρακτήρισε ως "εξίσου σημαντική". Γιατί όπως εξήγησε, "παρέχει πλήρη προστασία στη συγκεκριμένη ασιατική αγορά. Μπορεί αυτό στην πράξη να σημαίνει σαφώς λιγότερα οφέλη, σε σχέση με τον Καναδά για παράδειγμα, αλλά πιστέψτε με, καλό θα ήταν να πάψουμε να σκεφτόμαστε κοντόφθαλμα και να στρέψουμε το βλέμμα μας στο δάσος και όχι στο δέντρο. Η συγκεκριμένη συμφωνία με την Ιαπωνία δημιουργεί ένα - ας μου επιτραπεί η έκφραση - διαπραγματευτικό τετελεσμένο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα μας και στις επόμενες συμφωνίες που θα προκύψουν στο μέλλον με άλλες τρίτες χώρες".

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κόκκαλης ζήτησε απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές "με συνέργεια και στοχοπροσήλωση, να δώσουμε όλες τις μάχες, για να προασπίσουμε το εθνικό μας συμφέρον σε ένα εξόχως δύσκολο σήμερα, διεθνές εμπορικό περιβάλλον".

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο αν. τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Χρ. Κέλλας, τόνισε ότι «το ζήτημα της φέτας, σκεπάζεται σήμερα από την ανεκδιήγητη ανικανότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία κατάφερε να χάσει ένα τεράστιο ποσό, που προοριζόταν για τη χώρα μας από την ΕΕ, με σκοπό την προώθηση της φέτας, του εθνικού εμβληματικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προϊόντος μας, στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Από το ΥπΑΑΤ στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από κει πάλι πίσω, παρακολουθούμε ένα απίστευτο γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών με το ίδιο όμως αποτέλεσμα: Την ευκαιρία που χάσαμε ως χώρα να προβάλουμε τον λευκό μας χρυσό».

«Είναι πολύ σημαντικό - συνέχισε - να αναδεικνύονται οι κίνδυνοι που “κρύβονται” στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με άλλα κράτη, μέσα από τις οποίες πρέπει να προασπίζεται η πλήρης προστασία των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας».

Ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, χαρακτήρισε ως "ομολογία αποτυχίας" την απόφαση του κ. Αποστόλου για καρατόμηση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, επισήμανε:

«Είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ η ανάγκη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για τη φέτα μέσα και από τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από πλευράς Υπ.ΑΑΤ, ναρκοθετούν μια ενιαία προσπάθεια παραγωγών και επιχειρηματιών να προστατεύσουν την ποιότητα και να προσδώσουν στο εθνικό μας προϊόν τον ρόλο που του πρέπει, με την ανάδειξη της αξίας της ΠΟΠ φέτας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και τον Όμιλο Φίλων Φέτας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass