Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 22:50

Πού άνοιξαν μεγαλύτερες «πληγές»

Τις πληγές που άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση που χτύπησε προ ημερών διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας μετρούν στις καλλιέργειές τους οι Θεσσαλοί αγρότες, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών, καθώς τρέχει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τις σχετικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του ΕΛΓΑ είναι να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τα προϊόντα που βρίσκονταν πριν το στάδιο της συγκομιδής. Δεν επιθυμούμε να ασχοληθούμε με μάρτυρες. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα είναι τώρα» δηλώνει έμπειρος γεωπόνος του Οργανισμού. Δηλαδή η αρχή θα γίνει με τα κριθάρια και τα κεράσια, ενώ στο βαμβάκι θα δοθούν τα έξοδα για επανασπορά και τον Σεπτέμβριο θα συνυπολογιστεί, για την αποζημίωση, η διαφορά προσόδου. Αναφορικά με το σιτάρι, επειδή ήταν χλωρό δεν υπέστη μεγάλη ζημιά, σε σύγκριση με τα κριθάρια. Στο καλαμπόκι χάλασε το φύλλωμα, αλλά εκφράζεται η ελπίδα ότι το φυτό θα ανακάμψει. Στα τεύτλα που χτυπήθηκαν αναμένεται να μειωθεί ο ζαχαρικός τίτλος.   

Από τις τοπικές χαλαζοπτώσεις σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ Λάρισας έχουν πληγεί οι εξής περιοχές και καλλιέργειες: Ποταμιά Αγιάς (κυρίως μήλα και κεράσια), χωριά του Δήμου Κιλελέρ, όπως το Αχίλλειο και η Χαρά (κριθάρι, βαμβάκι, ντομάτα) και οι Χαλκιάδες στην επαρχία Φαρσάλων, Σαραντάπορο Ελασσόνας (μήλα), Δήμος Ζαγοράς στη Μαγνησία (μήλα, ντομάτα), Δήμος Πύλης στα Τρίκαλα (βαμβάκι, καλαμπόκι) και Δήμος Μουζακίου στην Καρδίτσα (βαμβάκι, μήλα).

 

Πληρώθηκαν Συνδεδεμένες φυτικής- ζωικής

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων μπήκαν το απόγευμα της Παρασκευής τα χρήματα που αντιστοιχούν στις συνδεδεμένες ζωικής και φυτικής για το 2017. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ καταβλήθηκαν ενισχύσεις συνολικού ύψους 116.190.590 ευρώ σε περίπου 80.000 δικαιούχους. Στο μεταξύ την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν οι ενστάσεις για το πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας και αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να βγουν τα τελικά αποτελέσματα. Όπως φαίνεται ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ όσοι θα ενταχθούν, θα εισπράξουν την προκαταβολή του τσεκ τον ερχόμενο Οκτώβριο. Περίπου 47 εκατ. ευρώ έχουν μείνει αδιάθετα κι από αυτά τα 38 εκατ. ευρώ αφορούν «παλιούς» και τα 9 εκατ. ευρώ «νέους».

 

Θετικές προοπτικές για το βαμβάκι

Θετικές δείχνουν οι προοπτικές για το βαμβάκι φέτος, αφού ο διεθνής δείκτης τιµών κινείται σε υψηλά επίπεδα και το δολάριο έχει µια καλή διακύµανση. Η εκτίμηση των εκκοκκιστών είναι ότι οι συμφωνίες θα ξεκινήσουν κοντά στα 55 λεπτά. Όσον αφορά στα στρέµµατα πανελλαδικά υπολογίζεται αύξηση των εκτάσεων της τάξης του 10% περίπου. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας, υποστηρίζει ότι στα Τρίκαλα φέτος το βαμβάκι έχει πάρει μεγαλύτερες εκτάσεις από άλλες καλλιέργειες όπως το καλαµπόκι. Οι πρόσφατες βροχές δεν έχουν επηρεάσει το προϊόν κι αν δεν προκύψουν προβλήματα το καλοκαίρι από ασθένειες (σκουλήκι, κλπ) η σεζόν αναμένεται καλή. Βέβαια οι παραγωγοί κρατούν μικρό καλάθι, καθώς κάθε χρόνο στην έναρξη της σεζόν οι προοπτικές εμφανίζονται καλές, αλλά όταν έρχεται η ώρα της συμφωνίας και πώλησης πάντα προκύπτουν …προβλήματα.

 

Προμηνύεται έμφραγμα για δηλώσεις ΟΣΔΕ

Συνεχίζεται η υποβολή και οριστικοποίηση των δηλώσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2018, γεγονός που έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη ανησυχία στα κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς βρισκόμαστε περίπου 20 ημέρες πριν τη νέα καταληκτική ημερομηνία, και 155.700 δικαιούχοι της περσινής χρονιάς δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση. Από τις 658.391 οριστικοποικημένες δηλώσεις το 2017, αυτή τη στιγμή μόλις οι 368.000 έχουν οριστικοποιηθεί για το 2018, δηλαδή το 56%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας «ΥΧ» 134.600 αιτήσεις είναι πρόχειρες, και άρα απαιτείται επιπλέον επεξεργασία για να οριστικοποιηθούν, ενώ το 23,6% των δικαιούχων της περσινής χρονιάς δεν έχει καν προσέλθει σε ΚΥΔ της περιοχής του. Οι πύλες του ΟΣΔΕ άνοιξαν στις 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από τρεις μήνες περίπου, και, με τα σημερινά δεδομένα, το Σύστημα καλείται να υποστηρίξει έως τις 15 Ιουνίου (λιγότερο από μήνα) σχεδόν 300.000 δηλώσεις! Στη Θεσσαλία, είναι χαμηλός ο αριθμός των οριστικοποιημένων δηλώσεων. Στον Νομό Λαρίσης, στο σύνολο των 30.361 οριστικών δηλώσεων του 2017, έχουν οριστικοποιηθεί 11.947 δηλώσεις. Στον Νομό Καρδίτσας, οι οριστικές δηλώσεις πέρσι ανέρχονταν σε 15.205, και αυτή την στιγμή μόλις 5.080 έχουν οριστικοποιηθεί.

 

«Στρώνει» ο καιρός στη Θεσσαλία

«Τα δύσκολα πέρασαν» ήταν το σχόλιο έμπειρου παραγωγού για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, αν και με τον καιρό, δεν μπορεί να είσαι ποτέ σίγουρος. Μετά τις κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, η κατάσταση εξελίσσεται σε σταθερή μέχρι και το τέλος Μαΐου. Σήμερα Δευτέρα ίσως σημειωθούν κάποιες μπόρες, όπως και την Πέμπτη, αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Έτσι σήμερα Δευτέρα στον Νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, τοπικά αυξημένες, και πιθανότατα να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 ως 26 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, η θερμοκρασία σε άνοδο (25 -28 βαθμούς Κελσίου), ενώ την Τετάρτη ανάλογες καιρικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 30 βαθμούς Κελσίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass