"Ξαφνικός θάνατος" για χιλιάδες αγρότες

* ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΕΒ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2018 15:26

Την επερχόμενη καταστροφή για χιλιάδες αγρότες, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να “χάνονται”, εξαιτίας της απόφασης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ, αν δεν ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους, φέρνει στη Βουλή ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ κ. Κώστα Σκρέκα, επιρρίπτει ευθύνες στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για αδιαφορία σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς και αναδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός πλαισίου, το οποίο θα δώσει μια δίκαιη λύση για την αποτροπή της διαφαινόμενης οικονομικής καταστροφής των αγροτών, αλλά και τη στήριξη της ΔΕΗ, που βουλιάζει υπό το βάρος των ανείσπρακτων οφειλών.

Στο κείμενο της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Απόγνωση επικρατεί αυτές τις μέρες στους κόλπους των αγροτών και ειδικότερα των διοικήσεων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) από την ξαφνική απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυτη αδυναμία άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Είναι αυτονόητο ότι αν δεν επανασυνδεθούν άμεσα οι παροχές, δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή.

Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα στα οικονομικά της μεγέθη και καλείται επειγόντως να ρυθμίσει το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ απέστειλε σε όλους τους ΤΟΕΒ έγγραφο που τους ορίζει ότι αν δεν ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους, θα τους διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρόβλημα όμως έχει περιπλεχθεί από την, επί σειρά ετών, στρεβλή ανεκτικότητα που διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, εν αγνοία πολλές φορές των συνεπών αγροτών που εξοφλούσαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς τους ΤΟΕΒ.

Είναι δεδομένο και γνωστό ότι πλειοψηφία των ΤΟΕΒ αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε αυτή τη ρύθμιση, και παράλληλα να εξοφλεί και τις τρέχουσες οφειλές.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο το όποιο θα δώσει μια δίκαιη λύση για την αποτροπή της διαφαινόμενης καταστροφής των καλλιεργειών και των αγροτών που εξαρτώνται από αυτές αλλά και τη στήριξη της ΔΕΗ που βουλιάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ανείσπρακτων.

Ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για να σωθούν τα εκατομμύρια των καλλιεργειών από την ξηρασία και οι χιλιάδες αγρότες από την καταστροφή.

2. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των ΤΟΕΒ;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass