Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2018 21:10
Και φέτος το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου τα οινοποιεία της περιοχής μας ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους φίλους του κρασιού, να τους γνωρίσουν τα μυστικά της τελετουργίας και φυσικά θα προσφέρουν στους καλεσμένους τους την πλούσια γκάμα των κρασιών τους και διάφορα εδέσματα. Όσοι μείνετε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στον κάμπο, να μια καλή διέξοδος για να περάσετε όμορφα. Και φέτος το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου τα οινοποιεία της περιοχής μας ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους φίλους του κρασιού, να τους γνωρίσουν τα μυστικά της τελετουργίας και φυσικά θα προσφέρουν στους καλεσμένους τους την πλούσια γκάμα των κρασιών τους και διάφορα εδέσματα. Όσοι μείνετε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στον κάμπο, να μια καλή διέξοδος για να περάσετε όμορφα.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αρκετά σύννεφα αλλά χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα που πρέπει να ανησυχούν τους αγρότες αναμένουμε για τις επόμενες ημέρες στον κάμπο. Αναλυτικότερα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές στα βόρεια του νομού τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή αναμένονται αραιές συννεφιές, τοπικά αυξημένες και πιθανότατα να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στις ορεινές περιοχές. Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και την Τρίτη καιρός σχεδόν αίθριος, θερμοκρασία αμετάβλητη (25 έως 27 βαθμούς Κελσίου).

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Εξονυχιστικούς ελέγχους διενεργούν τούτες τις ημέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον νομό Λάρισας αναφορικά με το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, την περίοδο 2011-2014. Στο στόχαστρό τους πώς κι αν αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια που διατέθηκαν από το πρόγραμμα. Ευτυχώς δεν προέκυψαν παραβάσεις και δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόστιμα, εξέλιξη που θα επηρέαζε και την τύχη του νέου προγράμματος Νέων Αγροτών.

Ανάλογοι έλεγχοι γίνονται από τη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας και για το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, με την έρευνα να δίνει έμφαση στα δικαιολογητικά περί της αρδεύσιμης έκτασης. Όπως είναι γνωστό η πρόσφατη προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ έδινε το δικαίωμα ένταξης στη νιτρορύπανση και ξηρικών περιοχών, με τους παραγωγούς αυτών να εμφανίζουν να χωράφια τους ποτιστικά. Στον ενδεικτικό έλεγχο που υποχρεούται να κάνει η υπηρεσία (και μετά από σχετική εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ) 58 παραγωγοί στον νομό καλούνται να προσκομίσουν τις σχετικές βεβαιώσεις από δήμους ή και την αρμόδια υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εξ αυτών δυσκολεύονται να το πράξουν.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ξεκίνησε η έξοδος του εντόμου στη φιστικιά στην περιοχή Στεφανοβικείου, του νομού Μαγνησίας. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου συνίσταται άμεση έναρξη ψεκασμών (εντός 1-3 ημερών) και επανάληψη αυτών κάθε 7-10 ημέρες, μέχρι να ξυλοποιηθεί το περικάρπιο. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: deltamethrin, phosmet.

Επίσης στην ιστοσελίδα του Κέντρου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του βακτηρίου Xyllela fastidiosa, που είναι μία νέα ασθένεια, η οποία απειλεί την ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Στις 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, όπως αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια συλλαλητήριο κτηνοτρόφων και στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση για να «κλειδώσει» και η συμμετοχή των συναδέλφων τους από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΑ

Η Τράπεζα Πειραιώς διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης των παραγωγών σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη στήριξη του Αγροτικού Τομέα, την Τρίτη 29 Μαΐου και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ

Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τη νέα ΚΑΠ προσανατολίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα Ιουνίου σε ξενοδοχείο της πόλης, με σημαντικούς ομιλητές. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης στην ημερίδα θα μιλήσουν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες της νέας εποχής που θα διαμορφωθεί μετά το 2020. Στις προθέσεις του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού είναι η ημερίδα να συνδυαστεί και με την προβολή καινοτόμων πρακτικών και ποιοτικών προϊόντων που ξεχωρίζουν στη θεσσαλική γη.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υποβολής της αίτησης στήριξης των ενδιαφερόμενων (φάκελος υποψηφιότητας). Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή αιτήσεων στα σχέδια βελτίωσης με τις αντίστοιχες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζεται ως ακολούθως:

α) Δημιουργία νέας υποβολής η 5/06/2018 (όπως ίσχυε).

β) Υποβολή αιτημάτων στις ΔΑΟΚ για τη θεώρηση εγγράφων, τη χορήγηση βεβαιώσεων η 18/06/2018 (όπως ίσχυε).

γ) Υποβολή του πρώτου σταδίου και δεύτερου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 5 Ιουλίου.

δ) Υποβολή στις ΔΑΟΚ του φυσικού φακέλου ορίζεται η 20 Ιουλίου.

Με λίγα λόγια, η καταληκτική ημερομηνία για τη δημιουργία νέων υποβολών παραμένει η 5η Ιουνίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για τη δημιουργία νέας υποβολής έχει ως ακολούθως: πρώτο βήμα είναι η απόδοση όνομα χρήστη και κωδικού για πρόσβαση στο www.ependyseis.gr, στη συνέχεια ο υποψήφιος, μέσα από το μενού του συστήματος, επιλέγει «Νέα Υποβολή». Η επιτυχής ολοκλήρωση της ενέργειας «Νέα Υποβολή» καταλήγει στη δημιουργία από το σύστημα ενός πενταψήφιου αριθμού ύστερα από το αρκτικόλεξο ΣΒΕΛ (π.χ. ΣΒΕΛ-88000).

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Ανοίγει τον δρόμο για την πληρωμή των συνδεδεμένων στα ειδικά δικαιώματα ζωικής παραγωγής η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, προχθές Τετάρτη. Όπως αναφέρεται σε αυτήν «το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της κτηνοτροφίας για το έτος ενίσχυσης 2017, καθορίζεται για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 294,80 ευρώ ανά ΜΜΖ και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,90 ευρώ ανά ζώο». Σε σχετική του ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωνε ότι «τις επόμενες μέρες θα χορηγηθούν οι ενισχύσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας, συνολικού ποσού 3.380.000 ευρώ».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass