Με προβλήματα η φετινή παραγωγή κερασιών στην Αγιά

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ «ΚΙΣΣΑΒΟΣ» ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΪΚΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2018 22:00

Σε εντατικούς ρυθμούς συγκομιδής κερασιών βρίσκεται αυτήν την περίοδο ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου του Δήμου Αγιάς.


Εδώ και τέσσερις σχεδόν εβδομάδες μαζεύονται οι πρώτες – και πιο «εύθραυστες» ποικιλίες – ενώ τώρα ξεκινά η συγκομιδή των πιο όψιμων, που θεωρούνται και πιο εμπορικές, με την ελπίδα αυτές να κινηθούν καλύτερα στην εγχώρια και ξένη αγορά.
Βρεθήκαμε στον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό «Κίσσαβος», έναν συνεταιρισμό Αγιωτών παραγωγών, και μιλήσαμε με τον πρόεδρό του, Γεώργιο Ζέικο, για τα προβλήματα της φετινής παραγωγής.
Στην ερώτησή μας για το κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες, τόσο κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, όσο και εν μέσω συγκομιδής, επηρέασαν αρνητικά ή θετικά, μας απάντησε: «Κατά την περίοδο της ανθοφορίας ο καιρός λειτούργησε αρνητικά για το κεράσι. Είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ισχυρό λίβα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του χρόνου παραμονής των ανθέων πάνω στα δέντρα, που οδήγησε αρχικά σε κακή γονιμοποίηση και μετέπειτα σε καρπόπτωση και μειωμένη παραγωγή σε αρκετά από τα κτήματα της περιοχής. Αντίστοιχα, στην περίοδο της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών, αφού τώρα αρχίζουμε και μπαίνουμε στις όψιμες, είχαμε πολλές, επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις που δημιούργησαν προβλήματα στην ποιότητα, με χαρακτηριστικότερο όλων σκισίματα στον καρπό. Άλλο ένα αρνητικό, που είχαμε φέτος, είναι ότι, σαν επαρχία, η Αγιά έχασε την πρωιμότητα που είχε άλλες χρονιές έναντι άλλων κερασοπαραγωγών περιοχών, κυρίως της Μακεδονίας, λόγω των θερμοκρασιών του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι το κεράσι βγήκε στην αγορά ταυτόχρονα με όλες τις περιοχές της Ελλάδας και όχι κλιμακωτά όπως συνήθως συνέβαινε. Συνέπεια αυτού ήταν να πέσουν πολύ οι τιμές, αφού το καταναλωτικό κοινό δεν μπορούσε να απορροφήσει τη μεγάλη ποσότητα του προϊόντος, ενός προϊόντος, μάλιστα, που στις πρώιμες ποικιλίες έχει πολύ μικρό χρόνο διατήρησης και χρειάζεται να καταναλωθεί άμεσα».
Ζητήσαμε να μας μεταφέρει την εξαγωγική εικόνα του προϊόντος και μας είπε: «Οι εξαγωγές ήταν επιφυλακτικές, γιατί είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και ζημιές στο προϊόν. Όπως αντιλαμβάνεστε το πλήγμα στις πρώτες μας ποικιλίες ήταν πολύ σοβαρό, με μεγάλο αντίκτυπο στην τσέπη του παραγωγού. Το κεράσι παρουσιάζει εξαγωγική δυναμική και η επαρχία μας παράγει καλό κεράσι με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Φέτος, στείλαμε στην Πολωνία και στην Κύπρο, αλλά δεν μπορέσαμε να εξάγουμε στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας λόγω των προβλημάτων από τον καιρό που προανέφερα. Οι Ρώσοι ήταν επιφυλακτικοί στο να αγοράσουν και αυτό είναι κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στις βροχοπτώσεις».
Όσον αφορά στις τιμές και πού αυτές διακυμάνθηκαν για τους παραγωγούς, η απάντησή του ήταν η εξής: «Υπήρξε ένα 3% ή 5% που πήρε καλές τιμές και βέβαια όχι στη συνολική του παραγωγή. Δεν θα σταθούμε σ’ αυτό. Σε γενικές γραμμές οι τιμές κυμάνθηκαν κοντά στο ευρώ. Ένα ευρώ και είκοσι λεπτά, ένα ευρώ, ογδόντα λεπτά. Τώρα ξεκινάμε την παραγωγή των ποικιλιών με ακόμη πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά, πιο σκληρά, πιο εύγευστα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε τι τιμές θα “παίξουν”, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και φυσικά δεν έχουμε ακόμη γι’ αυτά εξαγωγική εικόνα, η οποία θα αρχίσει να διαμορφώνεται τις επόμενες ημέρες».
ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ
Ολοκληρώσαμε την κουβέντα μας με αναφορά στο θέμα των ημερών για την Αγιά, τη λειτουργία των κανονιών και τη δήλωση στην «Ε» του προϊσταμένου του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, Δημητρίου Παπακώστα, πως τα κανόνια, μετά την αποχώρηση από την υποστήριξή τους του ΕΛΓΑ και του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών, είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν σωστά.
Ο κ. Ζέικος απάντησε: «Η προσφορά των κανονιών είναι σημαντική. Δεν ξέρω τους πόρους του Δήμου, τις οικονομικές του δυνατότητες και αν μπορεί να τα συντηρήσει ή να τα αναβαθμίσει ή να τα λειτουργήσει χωρίς τον ΕΛΓΑ. Η γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τα κανόνια, από τη στιγμή που συνεχίζεται η λειτουργία τους, νομίζω ότι θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά κι αυτοί που επωφελούνται από τη λειτουργία τους. Δηλαδή οι ίδιοι οι αγρότες. Είτε με κάποια οικονομική συνδρομή, αν ο Δήμος όντως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, είτε να περάσουν σε ιδιώτες παραγωγούς. Αλλά, αλήθεια, πού είναι ο Δήμος τόσον καιρό από τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ σταμάτησε την υποστήριξη; Συγκάλεσαν μια σύσκεψη με τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς; Όχι. Φτάσαμε στη συγκομιδή, μεσολάβησε καιρός από την αποχώρηση του ΕΛΓΑ, αλλά κανείς τους δεν μας κάλεσε να συζητήσουμε. Ξαφνικά μαθαίνουμε το θέμα από την «Ε» εν μέσω συγκομιδής και διακίνησης, οπότε ήταν αδύνατο να έλθουμε σε επαφή μαζί τους αυτή ειδικά την περίοδο. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει γρήγορα να συζητηθεί και να δούμε πώς μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των κανονιών προς όφελος όλων μας».

ΑΓΙΑ (γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass