Δεκαήμερη προθεσμία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

ΔΙΝΕΙ Η ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΕΒ – Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑ 2 ΕΚΑΤ.

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2018 22:03

 Προθεσμία δέκα ημερών (έως τις 12 Ιουνίου) δίνει η ΔΕΗ στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές από κατανάλωση ρεύματος, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά για την προκαταβολή και να προβούν σε διακανονισμό των υπολοίπων των οφειλών τους. Μέχρι τότε αναστέλλονται όλες οι αποκοπές ηλεκτρικής ενέργειας και θα γίνεται άμεσα επανασύνδεση των παροχών που είναι κομμένες.

Η ΔΕΗ καλεί τους υπεύθυνους των οργανισμών να ανταποκριθούν, αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία και τονίζει ότι το πλαίσιο διακανονισμών της είναι απολύτως επαρκές και ρεαλιστικό, ώστε την επόμενη διετία να προκύψει η κανονικότητα στις σχέσεις τους με την Επιχείρηση. Σημειώνεται ακόμη ότι «διαδόσεις περί 100 δόσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ».

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης, ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία προκύπτει ότι τα περισσότερα χρέη (12,7 εκατ. ευρώ) εντοπίζονται στην Πελοπόννησο, ενώ το υψηλότερο ποσό οφειλής ανά οργανισμό (436.810 ευρώ) είναι στην Ήπειρο.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας τα χρέη των ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 9.398.000 ευρώ. Το θέμα των οφειλών ήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα ενώ η ΔΕΗ επανέλαβε την έκκληση για ρύθμιση των οφειλών οι οποίες, αν συνυπολογιστούν και τα χρέη μεμονωμένων αγροτών, υπερβαίνουν τα 90 εκατ. ευρώ.

Δριμύ κατηγορώ κατά της ΔΕΗ

Το πρόβλημα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ από τη ΔΕΗ λόγω ανεξόφλητων οφειλών ουσιαστικά αφορά στον νομό Λάρισας τον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ο οποίος χρωστά περίπου 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 700.000 ευρώ είναι τόκοι. Ο ΤΟΕΒ Πηνειού, όπως έγραψε προ ημερών η «Ε» δεν χρωστά, ενώ άλλοι ΤΟΕΒ, όπως ο Ενιπέας πρόλαβε και προχώρησε εγκαίρως σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών απ’ ό,τι η πρόσφατη και «μη συμφέρουσα», όπως χαρακτηρίστηκε από τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ.

Όσον αφορά στην παραπάνω ανακοίνωση της ΔΕΗ για την προθεσμία των 10 ημερών και την επανασύνδεση, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου δήλωσε άγνοια. «Με ενημέρωσαν για την επίμαχη ανακοίνωση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποιον υπεύθυνο από την Επιχείρηση να μου πει τα ποσά για την προκαταβολή, ώστε να προβούμε σε διακανονισμό των οφειλών. Διότι αν ζητήσουν προκαταβολή το 30% των οφειλών, πού θα βρω τα χρήματα, μετά την ακατανόητη ενέργειά τους να μας κόψουν το ρεύμα. Κάηκαν καλλιέργειες, αγρότες καταστράφηκαν. Με τι ηθικό θα ζητήσω από τα μέλη του Οργανισμού να μας πληρώσουν, ώστε με τη σειρά μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Δικαιώθηκε στα δικαστήρια

Στο μεταξύ μια δικαστική εξέλιξη ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στις οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, καθώς ο Οργανισμός Τιτανίου Παλαμά Καρδίτσας δικαιώθηκε στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε σε δικαστήριο της Λάρισας, με αποτέλεσμα να κερδίσει χρόνο, υποχρεώνοντας μέχρι και τον Σεπτέμβριο -οπότε θα πρέπει να καταβάλει μέρος των οφειλών- τη ΔΕΗ να επανασυνδέσει τις γεωτρήσεις με ρεύμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Βασίλη Γιαννάκο «διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για μια σειρά αγροτικών προϊόντων, τα οποία χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν. Με κομμένο το ρεύμα, πώς θα παράξουν οι αγρότες, πώς θα πληρωθούν για να μπορέσουν στη συνέχεια να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΤΟΕΒ και κατ΄επέκταση προς τη ΔΕΗ; Αυτό το σκεπτικό, που δεν διέθετε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ευτυχώς το είχε η Δικαιοσύνη και ελήφθη η παραπάνω απόφαση που μας ανακουφίζει».

Όπως γίνεται αντιληπτό ενδεχομένως κι άλλοι ΤΟΕΒ που έχουν τέτοιες εκκρεμότητες με τη ΔΕΗ και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον διακανονισμό που προωθεί η Επιχείρηση να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΤΟΕΒ Παλαμά, ελπίζοντας σε ανάλογη θετική εξέλιξη.  

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass