Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2018 22:02

Παίζουν μόνα τους τα ελληνικά ροδάκινα

Επιβεβαιώνουν την πρώτη υπόθεση των αρχών του Μαΐου για μείωση στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ευρώπη οι νεότερες εκτιμήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Freshplaza.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, φέτος αναμένονται συνολικά 3,67 εκατ. τόνοι 8% λιγότεροι σε σύγκριση με το 2017. Εξαιρώντας, μάλιστα, τα ροδάκινα Percoca τα οποία κατευθύνονται κυρίως στη βιομηχανία, το ποσοστό της μείωσης φτάνει το 11%. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με αύξηση της τάξης του 20% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον συντάκτη του ρεπορτάζ, με επίπτωση στο σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής, ιδίως όταν λόγος γίνεται για Percoca. Η Ισπανία βλέπει μια μείωση κατά 11% σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή, με κάτι περισσότερο από 1,5 εκατ. τόνους. Τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 15% στα ροδάκινα και 18% στα νεκταρίνια, αναμένουν οι μεσοόψιμες περιοχές της Καταλονίας και της Αραγκόνα. Οι πρώιμες περιοχές είχαν μείωση κατά 7% στα ροδάκινα και κατά 13% στα νεκταρίνια. H συνεταιριστική Centro Servici Ortofruticoli αναμένει πτώση της παραγωγής κατά 16%  – με τις πρώιμες περιοχές του νότου να ξεπερνούν το 20% και τις πιο βόρειες να φτάνουν το 13%. Η Γαλλία εκτιμάται ότι θα δει μια πτώση της τάξης του 10% με 200.000 τόνους περίπου.

Πληρωμές για δασώσεις και βιολογικά

Σε πληρωμές ύψους 6.044.792,15 ευρώ σε 1232 δικαιούχους προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο από  25/05/2018 έως 30/05/2018. Οι πληρωμές αφορούν κυρίως τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τις δασώσεις και ανειλημμένες υποχρεώσεις. Όσον αφορά στο πολύπαθες πρόγραμμα της δάσωσης (ακακίες) οι 418 δικαιούχοι πληρώθηκαν περίπου 721.500 ευρώ, για τα προγράµµατα των ετών 2015, 2016 και 2017. Η επόµενη µεγάλη προγραµµατισµένη πληρωµή του ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζεται για την τελευταία εβδοµάδα του Ιουνίου (25 µε 29 του µήνα). Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που θα τακτοποιηθούν είναι και η συνδεδεµένη βάµβακος για όσους παραγωγούς (περίπου 1000) είχαν υποβάλει ένσταση.

Χαλαρά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσέλευση των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ στον νομό, καθώς οι περισσότεροι ακολουθούν την προσφιλή τους συνήθεια να αφήνουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση για το τέλος, δίνοντας στην παρούσα φάση προτεραιότητα σε αγροτικές εργασίες (αλώνισμα, πότισμα). Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ πανελλαδικά έχουν ανέβει στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ το 80% των κωδικών των παραγωγών και διεκπεραιώθηκαν το 65%-70% των δηλώσεων, στον νομό Λάρισας ανέβηκε το 65% και διεκπεραιώθηκε το 55% των δηλώσεων. Οι χαμηλοί ρυθμοί προσέλευσης παρατηρούνται στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα και στις Σέρρες.

Κόντρες για τη διασπορά Δηλώσεων Καλλιέργειας

Στο μεταξύ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των φορέων υλοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ στον νομό Λάρισας, μετά την απόφαση του Επιμελητηρίου Λάρισας να δημιουργήσει, μέσω θυγατρικής του, δική του υπηρεσία υποδοχής αγροτικών δηλώσεων καλλιέργειας, γνωστότερη ως Πύλη ΟΣΔΕ τύπου Α. Η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Άλφα (ΠΕΦΑ), όπως ονομάζεται ο φορέας που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, με εξώδικό της καλεί το Επιμελητήριο Λάρισας να σταματήσει την παραπάνω δραστηριότητα διότι, όπως αναφέρει, είναι αντικαταστατική, ανήθικη, και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των μελών της. Με εξώδικο, αλλά σε ήπιους τόνους, απάντησε και το Επιμελητήριο Λάρισας υποστηρίζοντας ότι η ενέργειά του είναι σύννομη και σύμφωνα με τους σκοπούς του καταστατικού  του, ενώ ισχυρίζεται ότι κίνητρό του δεν είναι το κέρδος αλλά μια ακόμα παροχή προς όφελος των αγροτικών επιχειρήσεων. Στη διένεξη ενεπλάκη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ΠΕΦΑ, η οποία κάλεσε το Επιμελητήριο να σταματήσει την παραπάνω δραστηριότητα.

Γκρίνια για τη Βιολογική Κτηνοτροφία

Ούτε από τη νέα αναδιανομή των πόρων μεταξύ των Περιφερειών αλλά και των δράσεων (παλιοί - νέοι) για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος της Βιολογικής Κτηνοτροφίας που αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ικανοποιημένη η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ειδικότερα, με την τέταρτη τροποποίηση του Μέτρου, αυξάνεται το κονδύλι για τη Δράση «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» (νέοι) που φτάνει στα 74.078.376 ευρώ (ήταν 54.500.000), ενώ παράλληλα μειώνεται το κονδύλι για τη Δράση « Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» (παλιοί) που φτάνει στα 144.955.520 ευρώ (ήταν 163.500.000). Το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης του Μέτρου ανέρχεται στα 219.033.896 ευρώ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει επιπλέον 29.240.647 ευρώ, αλλά σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη είναι ψίχουλα. Ο κ. Μιχαλάκης προ ημερών είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΑΤ και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να ξαναστείλει, αυτή τη φορά σε πολύ εντονότερο ύφος.  

Συμβουλές για ντομάτα, αμπέλια, πεπόνια, ελιά

Συμβουλές καλλιεργητικής φροντίδας σε παραγωγούς για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών (π.χ. περονόσπορος) έδωσε τις τελευταίες μέρες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του). Αναλυτικότερα αναφέρεται στη τομάτα θερμοκηπίου, στο αμπέλι, στα υπαίθρια πεπόνια και καρπούζια, ελιά (πυρηνοτρήτη).    

Έρχεται μίνι καύσωνας

Άνοδο της θερμοκρασίας με το ξεκίνημα του πρώτου μήνα του καλοκαιριού προβλέπει ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης (kairos-alex.gr), ενός μήνα που εκτιμάται ότι θα μας δώσει κανονικές κλιματικές συνθήκες και ως προς τις θερμοκρασίες και ως προς τις βροχοπτώσεις. Αναλυτικότερα για σήμερα Δευτέρα προβλέπεται αίθριος καιρός, άνεμοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, θερμοκρασία από 19 ως 33 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία σε άνοδο, αφού θα κυμαίνεται από 31 ως και 36 βαθμούς Κελσίου. 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass