ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2018 22:22

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχές στο προσκήνιο, αν κι αυτές ξεκίνησαν από την Τετάρτη, με τους αγρότες να ελπίζουν αυτές να μην συνοδευτούν από χαλάζι, όπως συνηθίζεται στα καλοκαιρινά μπουρίνια, καθώς είναι μια κρίσιμη περίοδος για σειρά προϊόντων. Σήμερα Παρασκευή προβλέπονται συννεφιές κι ίσως στα ορεινά πρόσκαιρες βροχοπτώσεις. Θερμοκρασία 18 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο ανάλογες καιρικές συνθήκες, την Κυριακή περιμένουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ ο υδράργυρος θα υποχωρήσει στους 25 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Σύννεφα με κατά τόπους βροχές αναμένονται Δευτέρα και Τρίτη.

ΖΗΜΙΕΣ

Σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες προκάλεσε το χθεσινό απογευματινό μπουρίνι που έπληξε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Η έντονη βροχόπτωση συνοδεύτηκε από έντονη χαλαζόπτωση, χτυπώντας καλλιέργειες στους Δήμους Τυρνάβου, Κιλελέρ, Λάρισας, Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Παλαμά, Μουζακίου και Καρδίτσας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντο «η ζημιά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εάν δεν πετούσαν δύο αεροσκάφη που προσπάθησαν να διαλύσουν τα σύννεφα και να μειώσουν την ένταση του φαινομένου». Στις πληγείσες περιοχές ξεκίνησε η αναγγελία των ζημιών από τους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να δηλώσουν τις ζημιές και στη συνέχεια να μπορούν οι γεωπόνοι του οργανισμού να προβούν στις εκτιμήσεις.

ΤΑ ΚΑΨΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται πολλοί αγρότες επειδή ο ΕΦΚΑ λόγω των «τεχνικών προβλημάτων» δεν μπορεί να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα. Επίσης οι έμποροι που αγοράζουν σιτηρά από τα αλώνια μπορεί να βάζουν τα χρήματα στην τράπεζα αλλά δεν μπορούν να τα εισπράξουν οι παραγωγοί, ενώ και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αγοράσουν με κάρτα τις ζωοτροφές (τώρα που έχουν χαμηλές τιμές). Ακόμη, για όσα προγράμματα του ΠΑΑ έχουν προκηρυχθεί αυτή την εποχή, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες χωρίς αυτή τη βεβαίωση είναι αδύνατον να ενταχθούν. Ο ΕΦΚΑ για όλη αυτή την κατάσταση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μιλά για τεχνική βλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα. Για να δούμε πότε θα αποκατασταθεί.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Με καταληκτική ημερομηνία βάσει κοινοτικών κανονισμών για τις εναπομείνασες πληρωμές που αφορούν στα διάφορα καθεστώτα ενίσχυσης για το 2017 την 30ή Ιουνίου 2018 πορεύονται για το επόμενο μεγάλο πακέτο πληρωμών οι διοικούντες τον αρμόδιο οργανισμό (ΟΠΕΚΕΠΕ) του υπουργείου. Δεδομένου ότι η 30ή Ιουνίου πέφτει ημέρα Σάββατο, οι τελευταίες πληροφορίες και ενδείξεις συγκλίνουν πως οι πιστώσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τέλος του μήνα, με πιθανότερη ημέρα πληρωμής αυτή της Παρασκευής 29 Ιουνίου. Η τελευταία αυτή πληρωμή θα περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στην ενιαία ενίσχυση του 2017 τις ενστάσεις για την ειδική ενίσχυση βάμβακος, καθώς επίσης και υπόλοιπα συνδεδεμένων του 2017, που δεν έχουν καταβληθεί για διάφορους λόγους.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ

Ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον της Αγροτικής Παραγωγής - Νέα ΚΑΠ 2021-2027» πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 10.00 π.μ. στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα. Στην εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν ιδιαίτερα αξιόλογοι ομιλητές, πρόκειται να αναπτυχθούν οι αλλαγές που έρχονται με τη νέα ΚΑΠ και τι θα σημάνει αυτό για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Κύριοι ομιλητές θα είναι ο π. γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης, ο π. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Μελάς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης, ενώ παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο γενικός διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσος Χανιώτης. Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και θα υπάρξει συζήτηση και τοποθετήσεις για όσους το επιθυμούν.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΠ

Ένα βασικό θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τη σύσκεψη της Δευτέρας για την ΚΑΠ είναι και η φημολογούμενη μείωση των κονδυλίων για τη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε πρόσφατα το στέλεχος της Διεύθυνσης DG AGRI της Κομισιόν, Τάσος Χανιώτης το πραγματικό νούμερο, συγκρίσιμο με το νούμερο της τρέχουσας ΚΑΠ, είναι τα 18,263 δισ. ευρώ. Έτσι, ενώ η Ελλάδα έχει να λαμβάνει την επταετία 2014-2020 συνολικά 19,526 δισ. ευρώ, την επταετία 2021-2027, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν την 1η Ιουνίου, θα λάβει συνολικά 18,263 δισ. ευρώ και όχι 16,229 δισ. ευρώ, όπως γράφτηκε.

Την αντίθεσή του στις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027 εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου έχουν ευνοήσει την εμφάνιση της ασθένειας Σεπτορίαση στη φιστικιά, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, το οποίο προτείνει οι ψεκασμοί να επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής και εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Ακόμη στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως εάν διαπιστωθεί παρουσία του εντόμου Ψύλλα, θα πρέπει να διενεργηθεί άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass