Αυτονομία στην άρδευση με φωτοβολταϊκά

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΟΕΒ ΓΙΑ ΤΟ ΝET METERING - ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2018 22:15

Υψηλές προσδοκίες στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας δημιούργησε η προχθεσινή εξαγγελία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη για τη δωρεάν (ή με πολύ μικρή επιβάρυνση) άρδευση που θα προκύψει από τη συμμετοχή του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας στο πρόγραμμα του Net metering.

Για το τι σημαίνει αυτό πρακτικά στον θεσσαλικό κάμπο, η «Ε» μίλησε με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος και ανέλυσε το «master plan» του Οργανισμού και το χρονοδιάγραμμα που έχει ως στόχο τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα από την πράσινη ενέργεια να φανούν το επόμενο καλοκαίρι.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαμιχαήλ «ο ΓΟΕΒ θα πρέπει να καταθέσει τις σχετικές μελέτες μέχρι τέλος Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας. Είμαστε σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, προκειμένου να καταγράψουμε τις ανάγκες τους και τα περιβαλλοντικά δεδομένα, ώστε να συνταχθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες. Αυτές θα πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (γνωμοδοτικά) και οριστικά από την Αποκεντρωμένη. Ελπίζω μέσα στον Ιούλιο θα βγει η πρώτη προκήρυξη. Στόχος μας είναι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να έχουν καλυφθεί ενεργειακά οι περισσότεροι ΤΟΕΒ».

Ο ΔΙΤΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Μπορεί το ενδιαφέρον του προγράμματος Net metering να εστιάζεται στην άρδευση, ωστόσο τα οφέλη θα είναι διπλά, αφού θα λειτουργήσουν καλύτερα και τα αντλιοστάσια των Οργανισμών που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία. «Ο ρόλος του ΓΟΕΒ είναι και κοινωνικός» υποστηρίζει ο κ. Παπαμιχαήλ και προσθέτει: «Η παρουσία των φωτοβολταϊκών στον κάμπο έχει διττό στόχο. Η παραγωγή ενέργειας αφενός θα αξιοποιηθεί από τις γεωτρήσεις για αρδευτικούς σκοπούς και από τα αντλιοστάσια για αντιπλημμυρικούς σκοπούς. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνεται ο συμψηφισμός. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπλημμυρική προστασία θα δοθεί προτεραιότητα στη Δυτική Θεσσαλία και στην ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων στις περιοχές Βλοχό, Κεραμίδι και στον Μέγα (σύνορα Τρίκαλα-Καρδίτσα).

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Όσον αφορά στο κέρδος που θα αποκομίσουν οι αγρότες, αυτό θα σχετίζεται με τη μείωση των αρδευτικών τελών, αφού το ρεύμα για τις γεωτρήσεις θα προέρχεται από τα Φ/Β και οι ίδιοι θα πληρώνουν μόνο το κόστος συντήρησης, αλλά και με την εξασφάλιση του ύδατος από την υπογείωση των δικτύων που επιχειρεί ο ΓΟΕΒ. Η ενίσχυση των στραγγιστικών δικτύων με την παροχή δωρεάν ρεύματος από τα Φ/Β θα περιορίσει την απώλεια νερού που είχαμε από τα επιφανειακά δίκτυα, άρα θα προκύψουν κέρδη κι από αυτή την παράμετρο».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass