Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2018 22:45

Περισσότεροι πόροι για νέους αγρότες

Με σημαντικές αλλαγές προβλέπεται να συνεχιστεί η εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς το ΥΠΑΑΤ θα υποβάλει την τρίτη κατά σειρά πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ 2014-2020.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν για πρώτη φορά την κατάργηση αρκετών μέτρων, μεταφορές κονδυλίων καθώς και διόρθωση δεικτών επίδοσης. Έτσι στην 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα στις 22 Ιουνίου, 4 θα είναι οι βασικοί άξονες που θα επικεντρωθεί η συζήτηση: Αλλαγή του ποσοστού συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ, διαγραφή Μέτρων/δράσεων, εισαγωγή πρόσθετης εθνικής χρηματοδότησης ύψους 314,5 εκατ. ευρώ στο Μέτρο 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) και μεταφορά πόρων από μέτρα του Προγράμματος σε άλλα. Στους Νέους Αγρότες μάλιστα προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού κατά 23,6 εκατ. ευρώ.

 

Ημερίδα για τις αλλαγές στην ΚΑΠ

Ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον της Αγροτικής Παραγωγής - Νέα ΚΑΠ 2021-2027» πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 18 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ. στο Ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα. Στην εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν ιδιαίτερα αξιόλογοι ομιλητές, πρόκειται να αναπτυχθούν οι αλλαγές που έρχονται με τη νέα ΚΑΠ και τι θα σημάνει αυτό για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και θα υπάρξει συζήτηση και τοποθετήσεις για όσους το επιθυμούν. Κύριοι ομιλητές θα είναι ο π. γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης, ο π. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Μελάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης, ενώ παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο γενικός διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσος Χανιώτης. Την ημερίδα διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤEΕ Ελλάδος, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, η Ε.Ν.Α ν. Λάρισας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Θεσσαλίας.

 

Πότισμα και λίπανση με μέτρο στο βαμβάκι

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Λάρισας για τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται στο βαμβάκι, ακολούθησε σχετική ανακοίνωση και της ΔΑΟΚ Καρδίτσας (υπογράφει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δ/νσης Δημήτριος Κωστής), στην οποία αναφέρεται ότι «όλο τον Μάιο είχαμε βροχοπτώσεις –σε κάποιες περιπτώσεις έντονες- σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Νομού με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα στο φύτρωμα αλλά και μη ευνοϊκές συνθήκες στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης των καλλιεργειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν επανασπορές. Γενικά οι φυτείες έχουν σήμερα κανονική πυκνότητα φυτών ανά στρέμμα και η ανάπτυξή τους κρίνεται ικανοποιητική. Οι πρώιμες φυτείες βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης σχηματισμού χτενιών και οι πιο όψιμες στο στάδιο των 4-6 πραγματικών φύλλων. Παρατηρήθηκαν προσβολές από θρίπες, αφίδες και τζιτζικάκια. Σε κάποιες βαμβακοφυτείες με έντονη προσβολή από αφίδες έγιναν ψεκασμοί με ειδικά αφιδοκτόνα. Ψεκασμοί επίσης έγιναν και σε βαμβακοφυτείες με έντονες προσβολές από τζιτζικάκια. Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση καθώς και καλλιεργητικές πρακτικές που αποσκοπούν στην πρωίμιση των φυτειών τους. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις και αρδεύσεις οδηγούν στην ανάπτυξη φυτών με υπερβολική βλάστηση, οψίμιση των φυτικών οργάνων και κυρίως τη δημιουργία ανώριμων και υδαρών φυτικών ιστών, οι οποίοι προσελκύουν για εγκατάσταση τους επιβλαβείς οργανισμούς».

 

Συμβουλές για ντομάτα, όσπρια, ελιές

Σε σχετικές ανακοινώσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου για την υπαίθρια ντομάτα αναφέρεται ότι έκανε την εμφάνισή του ο τετράνυχος στις πρώιμες (με 5-7σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 3-5 σταυρούς) καλλιέργειες στο Νομό Μαγνησίας και Λάρισας και αναμένεται και στους άλλους Νομούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι. Συστάσεις: Έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και άμεση καταπολέμηση με ένα από τα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα πριν τα ακάρεα να αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς.

Στην Ελιά έχουν παρατηρηθεί προσβολές από ρυγχίτη τοπικά σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας και συστήνεται συχνή και προσεκτική επιθεώρηση των ελαιώνων για την έγκαιρη αντιμετώπιση του εντόμου. Να γίνει ψεκασμός μόνο στους ελαιώνες που παρατηρούνται προσβολές των καρπών από το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Στο φασολακι - υπαίθριο και θερμοκηπίου γίνεται λόγος για προσβολή από τετρανυχο και θρίπα, ενώ στα ψυχανθη και ειδικότερα στα ρεβιθια, τονίζεται πως έκαναν την εμφάνισή τους οι φυλλορύκτες σε καλλιέργειες στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και στις περιοχές όπου καλλιεργούνται τα ρεβίθια και αναμένονται και στους άλλους νομούς. Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί των καλλιεργειών μόνο μετά τη διαπίστωση συμπτωμάτων με προσβολές από τους φυλλορύκτες, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Προσοχή σε βοτρύτη - περονόσπορο στα αμπέλια

Στα αμπέλια στις 13 Ιουνίου εξαιτίας ξαφνικής και έντονης αλλαγής των καιρικών συνθηκών, κάποιες αμπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου επλήγησαν από χαλαζόπτωση. Συστήνεται στους παραγωγούς των περιοχών αυτών να προβούν άμεσα σε συνδυασμένη προστασία των αμπελώνων για βοτρύτη και περονόσπορο. Προέκυψαν κι άλλες ασθένειες για τις οποίες δίνονται αναλυτικά πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Κέντρου και του ΥΠΑΑΤ http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass