Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εριξαν νερό στο κρασί του… για τη φέτα!

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2018 22:35

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η φέτα, οι εμπλεκόμενοι φορείς, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και μεταποιητές παραμέρισαν τις όποιες σκοπιμότητες και τις εμπάθειες κι έδωσαν καταρχήν τα χέρια για τη δημιουργία μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στη φέτα, η οποία προωθείται γι’ αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ουσιαστικά «πέρασε» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος ανέκαθεν διατυμπάνιζε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία Διεπαγγελματική στη φέτα, καλώντας τις δύο πλευρές (ΠΕΚ, Κτηνοτρόφους) και ΣΕΚ, να τα βρούνε.

Σε μια περίοδο που κατρακυλά συνεχώς τόσο η κατανάλωση της φέτας (αφού, προφανώς, λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί αγοράζουν λευκό τυρί), όσο και οι τιμές (ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Ν. Πρίντζος στην πρόσφατη ημερίδα για την ΚΑΠ ανέφερε πως τα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα ζητούν από την ΕΒΟΛ φέτα σε τιμή 4,20 ευρώ το κιλό), οι εμπλεκόμενοι φορείς έβαλαν νερό στο κρασί τους κι αποφάσισαν να δράσουν πριν είναι πολύ αργά.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκου Παλάσκα: «Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για την αιγοπροβατοτροφία. Τελικά όλες οι πλευρές συμφωνήσαμε σε έναν φάκελο ο οποίος θα προχωρήσει εντός ημερών. Σε δύο εβδομάδες θα βρεθούμε στη Λάρισα για το καταστατικό, με έναν εκπρόσωπο από κάθε φορέα. Αν και μέχρι τελευταία στιγμή είχαμε κάποιες διαφωνίες και κατεβήκαμε στην Αθήνα με δύο ξεχωριστούς φακέλους αποφασίσαμε να ρίξουμε νερό στο κρασί μας κι αυτό έγινε. Ελπίζω να έχουμε καλή επιτυχία».

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

Στην ιστορική αυτή συνάντηση μετείχαν η υπηρεσιακή υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ κ. Ιωάννα Παππά, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου, ο Βαγγέλης Αποστόλου ήταν στις Βρυξέλλες), οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (Κύρτσιος, Λύκα, Αντωνίου), των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας (Παλάσκας, Κόκκουρας), του ΣΕΚ (Μόσχος, Πεβερέτος, Διδάγγελος, Γίτσας) και της γαλακτοβιομηχανίας (Κάραλης), ενώ παρών ήταν και ο Γιάννης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της «ΔΩΔΩΝΗ», ως εκπρόσωπος της πρότασης-φακέλου που υπέβαλαν γι’ αναγνώριση προς το ΥπΑΑΤ, Θεσσαλοί και ΠΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ΣΕΚ και Κτηνοτρόφοι αρχικά είχαν δημιουργήσει μια άτυπη Διεπαγγελματική, η οποία ήταν 7μελής και η κατανομή ήταν 4 μέλη από την ΣΕΒΓΑΠ (μεταποιητές) και 3 κτηνοτρόφοι. Μετά τις προχθεσινές εξελίξεις, το ΔΣ της οργάνωσης θα είναι 11μελές και σε αυτό θα μετέχουν με 4 έδρες ο ΣΕΒΓΑΠ, 1 οι τυροκόμοι, 1 ο ΟΔΙΠΑΦ, 2 η ΠΕΚ, 2 ο ΣΕΚ και 1 η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Ουσιαστικά με τη νέα οργανωτική δομή «κέρδισαν» 2 έδρες ο ΣΕΚ (Τ. Πεβερέτος, αντίπαλο δέος του ΠΕΚ) και 2 οι μεταποιητές, εκ των οποίων η μία έδρα πηγαίνει στην Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ) με τον Σατολιά από την Ένωση Καλαβρύτων και η δεύτερη στους τυροκόμους (με τον Λαρισαίο πρόεδρο Νίκο Τάχα και τον Τυρναβίτη Απ. Ρίζο). Εν τέλει όπως αναμενόταν οι μεταποιητές έχουν την πλειοψηφία (6-5) έναντι των κτηνοτρόφων.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Αρχές Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει στη Λάρισα η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής, προκειμένου να αποφασισθούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Δ.Σ., η θητεία της διοίκησης, η έδρα της Οργάνωσης, κ.ά. Αφού εγκριθεί απ’ όλα τα όργανα το Καταστατικό, θα πάει προς έγκριση από το ΓΕΜΗ, εν συνεχεία το Όργανο θα πάρει ΑΦΜ από την Εφορία και εν κατακλείδι ο φάκελος θα οδηγηθεί στο ΥΠΑΑΤ για την τελική έγκριση. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ας μην πιστεύουν κάποιοι ότι αύριο κιόλας θα σταματήσει ο κατήφορος στην τιμή της φέτας. Είμαστε ακόμη στην αρχή...», σχολίασε στην «Ε» εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων.  

Του Γιώργου Ρούστα

Σχετικά Άρθρα