Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2018 22:18

ΙΔΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Μετά από απαίτηση των μελών και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών ανακοινώνει την ίδρυση ομάδας καλλιεργητών βαμβακιού.

Προσκαλεί δε τα μέλη του, καλλιεργητές βαμβακιού το 2018, σήμερα Παρασκευή 22 Ιουνίου και ώρα 8:30 το απόγευμα στον χώρο του αγροτικού συνεταιρισμού για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία της ομάδας.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Μέχρι τις 10 Ιουλίου θα μπορούν οι αγρότες να καταθέτουν αιτήσεις της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2018 (ΟΣΔΕ), με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός. Μετά τις 10/7/2018 οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται. Στο μεταξύ, λίγες ακόμα ημέρες προθεσμία και μέχρι τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, έχουν περιθώριο οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να υποβάλουν αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το 2018. Σε περίπτωση που συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή και εξαιρετικών περιστάσεων, οι οποίοι δεν επέτρεψαν την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μεταβίβασης μέχρι τις 2 Ιουλίου, είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης μεταβίβασης μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ως την Τρίτη, 10 Ιουλίου.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Παράταση μέχρι τις 29 Αυγούστου πήρε η οριστικοποίηση των αιτήσεων ενίσχυσης στα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει πλέον η προθεσμία υποβολής του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ επιβεβαιώνοντας τον ΣΕΑΜ, που έκανε λόγο για «παρατάσεις μέχρι το φθινόπωρο». Από την άλλη ικανοποιημένοι δηλώνουν οι μελετητές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς θα έχουν την άνεση χρόνου να επεξεργαστούν τις σχετικές αιτήσεις.

ΔΑΣΩΣΗ ΓΑΙΩΝ

Μετά την οριστικοποίηση των παρτίδων του 2015 θα αρχίσει η δημιουργία και παρτιδοποίηση πληρωμής έτους 2016 του παλιού προγράμματος Δάσωσης Γεωργικών Γαιών. Αυτό απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε ερώτηση του βουλευτή Αναστάσιου Δημοσχάκη σχετικά με τις οφειλόμενες ενισχύσεις στους δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησαν ήδη να βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι παλιοί δικαιούχοι της Δάσωσης, που μέχρι σήμερα είχαν απογοητευτεί αφενός λόγω της καθυστέρησης και αφετέρου λόγω της άγνοιας στην οποία βρίσκονταν, καθώς κανένας αρμόδιος δεν απαντούσε κάτι υπεύθυνα. Το ζήτημα λύθηκε με τη μεταφορά χρημάτων μετά την έγκριση πίστωσης ποσού 46 εκατ. ευρώ και την εντολή στα Δασαρχεία να αρχίσουν να στέλνουν τις λίστες πληρωμής.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία θα μελετήσει τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη νέα ΚΑΠ και θα καταθέσει στο ΥΠΑΑΤ συγκεκριμένες προτάσεις για τη Θεσσαλία, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ομάδα θα είναι διευρυμένη, θα συμμετέχουν άνθρωποι απ’ όλους τους κλάδους (φυτική, ζωική παραγωγή, μελισσοκόμοι, κ.λπ.) και θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να έχουν καταλήξει σε ένα κείμενο, το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση στον κάμπο, πριν φύγει για την πρωτεύουσα.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΥΛΕΣ

Τις αιτήσεις τους από τις 3 έως τις 22 Ιουλίου καλούνται να υποβάλουν οι κτηνοτρόφοι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη Δράση 10.1.9 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης. Επιλέξιμα ζώα είναι τα βοοειδή (333 ευρώ ανά ΜΜΖ), τα αιγοπρόβατα (232 ευρώ ανά ΜΜΖ) οι χοίροι (215 ευρώ ανά ΜΜΖ) και οι ίπποι που λαμβάνουν και το υψηλότερο πριμ, στα 350 ευρώ ανά ΜΜΖ. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στους τομείς βοοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας και χοιροτροφίας περιλαμβάνει το κόστος για την εκτροφή αρσενικών ζώων αναπαραγωγής με αναλογία ένα (1) αρσενικό ζώο για κάθε δεκαπέντε (15) θηλυκά ζώα αναπαραγωγής που ανέρχεται σε 23 ευρώ/ΜΖΚ. O προϋπολογισμός της δράσης είναι 38 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2018 (έτος αναφοράς).

ΒΑΜΒΑΚΙ

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου σχετικά με τη βαμβακοκαλλιέργεια στα Τρίκαλα «από επιτόπιες επισκέψεις γεωπόνων της Υπηρεσίας παρατηρήθηκαν σποραδικά μικροί πληθυσμοί εντόμων που προσβάλουν τα νεαρά φυτά, όπως αφίδες, θρίπες, χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις με έντονη προσβολή αφίδων έγιναν ψεκασμοί. Όσον αφορά στις σπορές στην Π.Ε. Ευβοίας, αυτές ξεκίνησαν μέσα Απριλίου και ολοκληρώθηκαν μέσα Μαΐου, χωρίς να έχουμε επανασπορές. Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο εμφάνισης των πρώτων χτενιών και διαπιστώνεται κανονική πυκνότητα φυτών ανά στρέμμα, η δε ανάπτυξή τους κρίνεται ικανοποιητική. Παρατηρούνται προσβολές κυρίως θριπών, αφίδων και σποραδικά ακρίδων αλλά και η παρουσία ωφελίμων οργανισμών. Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με νέο ζιζάνιο εισβολέα για την περιοχή το Euphorbia heterophylla. Για την αντιμετώπισή τους συστήνονται συγκεκριμένες μέθοδοι. Για τη βαμβακοκαλλιέργεια στον νομό Μαγνησίας δεν παρατηρούνται ασθένειες ή άλλοι εχθροί.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τοπικές συννεφιές και πιθανότατα τις θερμές ώρες της ημέρας να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές τοπικά αυξημένες και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι άστατος με παροδικές βροχές. Η θερμοκρασία σε πτώση (από 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου). Την Τρίτη αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές που τοπικά στις ανατολικές περιοχές θα είναι έντονες.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Gallery άρθρου