Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μονόδρομος τα υγιή συνεταιριστικά σχήματα»

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΘΕΣΓΗ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2018 15:28

Τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣΓΗ» επισκέφθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Παναγιώτη Καλφούντζο, τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Παναγιώτου και μέλη του συνεταιρισμού.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον βουλευτή για τη δραστηριότητα και την πορεία του συνεταιρισμού καθώς και για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στους παραγωγούς. Και όπως αναφέρει ανακοίνωση του βουλευτικού γραφείου, ο κ. Καλφούντζος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη σύστασης ομάδας εργασίας από το ΥΠΑΑΤ με αποκλειστικό σκοπό τη στήριξη των συνεταιρισμών με αποφάσεις στρατηγικού σχεδιασμού και την ιεράρχηση των θεμάτων του αγροτικού κόσμου. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία ζωνών καλλιέργειας στη Θεσσαλία με στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά, έτσι ώστε οι αγρότες να βγουν από το αδιέξοδο της μονοκαλλιέργειας, ενώ τόνισε τη θετική συμβολή του Μέτρου 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 που αφορά στη Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών και του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες, το οποίο επιτρέπει τη μετάβαση σε αποκεντρωμένες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας που θα βασίζονται στην τοπική συμμετοχή και πρωτοβουλία.

Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν όλα αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ ανέφερε ότι μετά τη δρομολογημένη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είναι αναγκαία η περαιτέρω στήριξη των συνεταιρισμών με φορολογικά κίνητρα ώστε να παροτρύνεται η διάθεση τουλάχιστον του 80% της παραγωγής στα συνεργατικά σχήματα και να αποθαρρύνεται το φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων προκειμένου να αποφεύγεται η φορολόγησή της. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, ο οποίος πρέπει να μείνει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα ούτως ώστε οι γεωργοί να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις διάφορες κλιματικές προκλήσεις.

Τέλος, κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι οι παραγωγοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η ένταξή τους σε συνεταιριστικά σχήματα τα οποία στηρίζονται σε υγιείς βάσεις, μακριά από λογικές του παρελθόντος και με συλλογική δουλειά, αποτελεί μονόδρομο».