Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2018 22:00

Καλύτερη παραγωγή και τιμή στο ροδάκινο

Κίτρινα, χωρίς ασθένειες συμπύρηνα ροδάκινα με μέσο βάρος 160 – 170 γραμμάρια και με ελάχιστο βάρος τα 120 γραμμάρια (πέρυσι στην αντίστοιχη ανακοίνωση το ελάχιστο βάρος ήταν 110 γραμμάρια) ζητούν λίγο πριν από την έναρξη της συγκομιδής – με ανακοίνωσή τους – οι μεταποιητές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) πέρσι παρά την επαρκή ποσότητα, η ποιότητα του συμπύρηνου που παρέλαβαν τα εργοστάσια ήταν υποβαθμισμένη. Αυτό – όπως αναφέρουν στην επιστολή τους - δημιούργησε δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος. «Φέτος εκτιμάται ότι αναμένεται καλύτερη ποιότητα, κυρίως μέγεθος, λόγω περιορισμένης σχετικά καρπόδεσης, που μείωσε το κόστος του αραιώματος. Οι παραγωγοί μπορούν να παραδώσουν τη γνωστή καλή ποιότητα του παρελθόντος για να ξανακατακτήσουμε τις αγορές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ φέτος οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για επάρκεια παραγωγής ροδακίνου στο νομό, αν και οι βροχές σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας πρωίμησε την παραγωγή, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να ξεκινήσει αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η τιμή φέτος θα τσιμπήσει 1 λεπτό σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή οι συμφωνίες θα κλειδώσουν στα 25 λεπτά. Όσον αφορά στο βερίκοκο, στο οποίο επίσης η παραγωγή θεωρείται πρώιμη, η τιμή θα ανέβει 1 λεπτό σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή θα παίξει στα 30-33 λεπτά.

Καθυστερεί η ΔΕΗ για βλάβες

Συνεχίζεται η προβληματική σχέση των αγροτών με τη ΔΕΗ. Το τελευταίο επεισόδιο στο κακογυρισμένο σίριαλ αφορά στην αποκατάσταση βλαβών. Όπως καταγγέλλουν αγρότες στη στήλη «όταν τηλεφωνούν στην Επιχείρηση στη Λάρισα για να αναφέρουν τη βλάβη, αυτή τους παραπέμπει στην Αθήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην αποκατάσταση της βλάβης, η οποία σε ορισμένα ευπαθή προιόντα, όπως π.χ. στην ντομάτα να είναι επιβλαβής». Όπως κατήγγειλε στη στήλη αγρότης της Χάλκης από τη Δευτέρα που ανέφερε τη βλάβη στη ΔΕΗ, μέχρι το Σάββατο δεν υπήρξε κινητοποίηση από τα συνεργεία της Επιχείρησης. Και μη χειρότερα δηλαδή…

Ενδιαφέρον για Ομάδα Βάμβακος

Μέσα στην εβδομάδα θα επαναληφθεί η συνάντηση βαμβακοπαραγωγών που επιθυμούν να δημιουργηθεί Ομάδα Βάμβακος, στους κόλπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών. Η πρώτη συνάντηση έγινε το βράδυ της Παρασκευής και η κρίσιμη συνάντηση θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ενδιαφέρον από παραγωγούς για τη δημιουργία της Ομάδας κι όπως όλα δείχνουν η φετινή χρονιά θα είναι δοκιμαστική, ενώ η ουσιώδης θα είναι του χρόνου, οπότε και θα προκύψει το κλειστό συμβόλαιο με ένα εκκοκκιστήριο. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού φέτος ήδη οι περισσότεροι βαμβακάδες έχουν δεσμεύσεις με τα εκκοκκιστήρια της περιοχής.

Δεύτερη πρόσκληση για Βιολογική Γεωργία

Για «επιτυχή εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας την Παρασκευή στη Συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που πραγματοποιείται στη Χαλκίδα. Όπως είπε ο υπουργός «θα ακολουθήσει και 2η πρόσκληση για τη Βιολογική Γεωργία με 100 εκατ. ευρώ». Για τους Νέους Αγρότες, τόνισε ότι «πρόκειται να διαθέσουμε, μέσω ανακατανομής πόρων, συνολικά 300 εκατ. ευρώ για την έγκριση όλων των νέων γεωργών που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα και ανέρχονται σε περίπου 16.000». Ακόμη όπως είπε «θα κατευθύνουμε επιπλέον πόρους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο αντίστοιχο μέτρο του ΠΑΑ».

Παράταση για τα αντιχαλαζικά

Σε… δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι έχουν αφήσει οι μελετητές τη σύνταξη και κατάθεση των φακέλων για το μέτρο 5.1. που αφορά στην επιχορήγηση αντιχαλαζικών, αφού οι παρατάσεις στα Σχέδια Βελτίωσης έχουν φορτώσει με επιπλέον δουλειά τα γραφεία τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ ο οργανισμός έχει αποστείλει στη διαχειριστική επιτροπή του Υπουργείου την τροποποίηση της αρχικής πρόσκλησης που αφορά στην παράταση. Έτσι την παράταση υποβολής (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης, μέσω του υπομέτρου 5.1 του Μέτρου 5, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, έως τις 31 Ιουλίου αποφάσισαν από κοινού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛ.Γ.Α., με την τροποποίηση της με αριθ. Πρωτ. ΕΛ.Γ.Α.4882/11-04-2018 πρόσκλησης που αφορά «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων», σύμφωνα με την οποία η προθεσμία έληγε στις 25 Ιουνίου.

Ενισχύσεις για φερομόνες

Από 13 έως 31 Ιουλίου ανοίγει το σύστημα υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση που αφορά στη χρήση φερομόνων σε συνδυασμό με τη μείωση ψεκασμών (Κομφούζιο) για την αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς, καθώς και του μικρολεπιδοπτέρου καρπόκαψα της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 20 εκατ. ευρώ.

Γεωπονικές συμβουλές

Για τους εχθρούς και τις ασθένειες που εμφανίζονται στην ντομάτα (υπαίθρια και θερμοκηπιακή) και στα πεπόνια (επίσης υπαίθρια και θερμοκηπιακά) με αφορμή τις τελευταίες καιρικές συνθήκες, μιλά η πρόσφατη ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Βόλου. Ταυτόχρονα δίνονται και συμβουλές\συστάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Πέφτουν βροχές και θερμοκρασία

Ραγδαία αλλαγή του καιρού από σήμερα, αν και πήραμε μια γεύση χθες Κυριακή, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους «η Θεσσαλία φαίνεται να δέχεται αξιόλογο νερό αρχικά με τη δημιουργία σύντομων καταιγίδων, ενώ τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη οι καταιγίδες θα απασχολούν περισσότερο παραθαλάσσιες περιοχές και τις Σποράδες ενώ στο εσωτερικό θα σημειώνονται μπόρες πιθανότατα ισχυρές. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά. Αναλυτικότερα σήμερα Δευτέρα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 17 ως 26 βαθμούς Κελσίου. Η Τρίτη θα είναι δύσκολη μέρα, καθώς προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας (16 έως 20 βαθμούς Κελσίου), ενώ την Τετάρτη αναμένονται ασθενείς βροχές. Από την Πέμπτη ο καιρός βελτιώνεται.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr