Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2018 22:20

Χαμόγελα για το σκληρό σιτάρι

Χαμόγελα στον κάμπο από το ενδιαφέρον που δείχνει η αγορά για την προμήθεια σκληρού σίτου. Δεν είναι μόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου που αγοράζει με 21 λεπτά/κιλό, αλλά γενικότερα η αγορά αναζητά το θεσσαλικό ποιοτικό σιτάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Συνεταιρισμός Χάλκης αγοράζει σιτάρι με 21 λεπτά (στην πόρτα του), ενώ τις τελευταίες μέρες και οι ιδιώτες επιδιώκουν συμφωνίες στην παραπάνω τιμή. Η φετινή συγκυρία είναι ευνοϊκή για τους Λαρισαίους παραγωγούς, καθώς η ποιότητα είναι άριστη (η καλύτερη των τελευταίων ετών), ενώ στον αντίποδα στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία), λόγω καιρικών συνθηκών υπάρχει απώλεια παραγωγής και υποβάθμιση ποιότητας. Αρκεί να αναφερθεί ότι η φετινή εγχώρια παραγωγή ανέρχεται στους 800.000 τόνους, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη παραγωγή έφθανε το 1,2. εκ τόνους. Οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς υπολογίζονται σε 500.000 τόνους και σίγουρα συμφέρει έναν αλευρόμυλο να προμηθευθεί ελληνικό σιτάρι στις παραπάνω τιμές, παρά να εισάγει το υποβαθμισμένο με τιμές 28-29 λεπτά. Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Χαλκιώτης παραγωγός «γιατί φέτος να μην πληρωθεί το καμπίσιο σιτάρι με 24 λεπτά, όπως πέρυσι το αντίστοιχο της Κοζάνης;».

Απειλούν θρίπας και πράσινο σκουλήκι

Μπαράζ ανακοινώσεων, οι οποίες συνοδεύονται από συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπισθούν διάφορες ασθένειες που προέκυψαν στις καλλιέργειες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Βόλου. Οι ανακοινώσεις (αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ) αφορούν υπαίθρια και βιομηχανική ντομάτα, καρπούζια, πεπόνια, κολοκύθια και μελιτζάνα.

*Αναλυτικότερα την εμφάνισή του έκανε το πράσινο σκουλήκι στις υπαίθριες πιπεριές . Παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και τους καρπούς από τις προνύμφες του εντόμου. Συστάσεις : Να γίνει άμεσα ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου υπάρχει πρόβλημα με Bacillus thuringiensis κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι επεμβάσεις είναι καλά να γίνονται το απόγευμα μετά τη δύση του ηλίου, οπότε ξεκινάει η δραστηριότητα του εντόμου. Ακόμη συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου θρίπας (φορείς ιώσεων) και αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες με πιπεριές με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς. Συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

*Στη φιστικιά οι επαναλαμβανόμενες και έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου, σε συνδυασμό με την επερχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας, θα ευνοήσουν την ταχύτατη εξάπλωση ασθενειών, όπως η βοτρυοσφαίρια και η σεπτορίωση. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι για τον περιορισμό του μολύσματος της βοτρυοσφαίριας και την προστασία της καλλιέργειας, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, η απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.

Παράπονα για τις πληρωμές βιολογικών

Με την καταβολή συνολικού ποσού, ύψους 12.571.034,79 εκατ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή έκλεισε (σχεδόν) τις εκκρεμότητες του 2017 ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Στις πληρωμές, εκτός από τα υπόλοιπα της Ενιαίας Ενίσχυσης και των Συνδεδεμένων, περιλαμβάνονται και ενισχύσεις προϊόντων της περσινής χρονιάς που θα πιστωθούν για πρώτη φορά. Οι νέες πληρωμές αφορούν τη Διεπαγγελματική Βάμβακος και τις ενισχύσεις για την καλλιέργεια της μαστίχας Χίου και αμπέλων, αλλά και για την παραγωγή αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, με προορισμό την παραγωγή τυριού στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου. Παράπονα υπάρχουν για τη μη πληρωμή των βιολογικών του 2017.

Προθεσμίες για ΕΦΚΑ και Κομφούζιο

*Χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουλίου για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Μαΐου αποφάσισε να δώσει ο ΕΦΚΑ. Τα ειδοποιητήρια, αναρτήθηκαν την Παρασκευή, την ημέρα δηλαδή που εξέπνεε η αρχική προθεσμία. Μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου έπρεπε να καταβληθεί και η β’ δόση των υπολοίπων του 2017 για όσους αγρότες- ασφαλισμένους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

* Η υποβολή αιτήσεων στήριξης των υποψηφίων για τη 2η Πρόσκληση της γεωργοπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)». πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος, κατά το διάστημα από 13 Ιουλίου έως και 31 του μήνα και οι υποψήφιοι δικαιούχοι δεσμεύονται να διαθέτουν Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής το οποίο καταρτίζεται και παρακολουθείται από επιβλέποντα γεωπόνο. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο: https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ και η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στον ιστότοπο: https://p2.dikaiomata.gr/M1018/.

Επιφυλακή για βαμβάκι, ρεβίθι, ντομάτα, ελιές

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι παραγωγοί του νομού για την τύχη των καλλιεργειών τους, ένεκα των συνεχών βροχοπτώσεων της περασμένης εβδομάδας. Οι συνέπειες του φθινοπωρινού σκηνικού που βιώσαμε προ ημερών, θα φανούν τις επόμενες μέρες. Για παράδειγμα στο βαμβάκι η βροχή σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας σόκαρε το φυτό και οι γεωπόνοι φοβούνται οψίμηση της παραγωγής και ποσοτικές απώλειες. Πρόβλημα φαίνεται και στο ρεβίθι, το οποίο χτυπήθηκε πριν τον αλωνισμό, αλλά και στη βιομηχανική ντομάτα, στην οποία αναμένονται μύκητες. Τέλος πρόβλημα εμφανίζεται και στα ελαιόδεντρα, καθώς οι βροχές αύξησαν την εμφάνιση του δάκου, σημαίνοντας συναγερμό στις υπηρεσίες της ΔΑΟΚ, οι οποίες θα επισπεύσουν τις διαδικασίες της δακοκτονίας. Αντιθέτως ικανοποίηση υπάρχει στους καλαμποκάδες, οι οποίοι με τις τελευταίες βροχές γλίτωσαν ένα με δύο ποτίσματα.

Βελτιώνεται ο καιρός

Επιτέλους βελτιώνεται ο καιρός μετά την περασμένη βροχερή εβδομάδα. Σήμερα Δευτέρα στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία σε άνοδο (30 έως 33 βαθμούς Κελσίου), ενώ ανάλογες θα είναι οι συνθήκες μέχρι και την Παρασκευή, οπότε ο υδράργυρος θα φθάσει και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass