Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να δοθούν έγκαιρα και δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2018 15:36

 «Με ποιες ενέργειες θα ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα των παραγωγών για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις» καθώς και «ποιο το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των εκκρεμών περσινών υποχρεώσεων προς τους παραγωγούς» ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, φέρνοντας στη Βουλή το θέμα των καταστροφών σε πολλές καλλιέργειες του Νομού από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού:

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί του Νομού Λάρισας, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές. Βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, αλλά και χαλαζόπτωση έχουν πλήξει την αγροτική παραγωγή, την ίδια στιγμή, μάλιστα, που εκκρεμεί η εξόφληση αποζημιώσεων από «πληγές» της περσινής χρονιάς.

Περιοχές των Δήμων Αγιάς, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Φαρσάλων «σήκωσαν» το μεγαλύτερο βάρος των άστατων καιρικών φαινομένων. Η έντονη βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση «χτύπησαν» καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, βαμβακιού και καλαμποκιού στα χωριά Άγιος Γεώργιος, Κραννώνας και Κάμπος του Δήμου Κιλελέρ. Καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, βαμβακιού, ρεβυθιών, φασολιών και φιστικιές επλήγησαν στη Βαμβακού, το Σιτόχωρο, τη Ρευματιά, τον Δασόλοφο και τη Ζωοδόχο Πηγή του Δήμου Φαρσάλων. Οπωροφόρα δέντρα, όπως μηλιές, ροδακινιές, αχλαδιές, υπέστησαν καταστροφές στην Ανάβρα, το Γερακάρι, την Πρινιά και τη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς. Ομοίως επλήγησαν οπωροφόρα δέντρα στον Δήμο Τυρνάβου, αλλά και στη Γιάννουλη και αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή του Δαμασίου.

Επειδή, οι άμεσες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς.

Επειδή, εκκρεμούν αποζημιώσεις για ζημιές από την περσινή χρονιά, όπως των μηλοπαραγωγών της Αγιάς, που αναμένουν την εξόφληση για τον παγετό του 2017.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

1. Με ποιες ενέργειες θα ανταποκριθείτε στο πάγιο αίτημα των αγροτών για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας για την αποπληρωμή των εκκρεμών περσινών υποχρεώσεων προς τους παραγωγούς;