Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2018 22:04

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, Βέροια και Κοζάνη διενήργησαν επισημάνσεις σε πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης.

Από τις επισημάνσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι από τις βροχοπτώσεις προξενήθηκαν άμεσες ζημιές καλυπτόμενες ασφαλιστικά σε καλλιέργειες κερασιάς, δαμασκηνιάς (κυρίως Black Diamond), καπνού, κηπευτικών και σανοδοτικών φυτών. Επίσης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες ροδακινιάς και νεκταρινιάς που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, ζημιά όμως η οποία δεν είναι άμεση και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α.

 

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των επιλαχόντων Νέων Αγροτών, με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη "Διαύγεια" με την οποία ανακατανέμονται οι πόροι ανά Περιφέρεια προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες. Πρόκειται για δέσμευση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο, λέγοντας ότι «πάνω από 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για τις δύο προκηρύξεις του Μέτρου ώστε να εγκριθούν όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν τους όρους και που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 16.000 νέους». Από την πλευρά τους οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι καθώς και οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν, όπου και όταν είναι απαραίτητο, να καταθέσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η τελική αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης της δράσης 10.1.04 «Νιτρορύπανση». Συνολικά, εντάσσονται 4.169 δικαιούχοι (1.127 δικαιούχοι στο νομό Λάρισας) με συνολική αιτούμενη έκταση 85 χιλ. εκτάρια, με συνολικό προϋπολογισμό 254,6 εκατ. ευρώ και με ελάχιστη βαθμολογία ένταξης 12,2 μόρια. Αυτή τη φορά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν συνοδεύτηκε από παράπονα και καταγγελίες όσων μείνανε εκτός Δράσης, καθώς η υποχρέωσή τους να προσκομίσουν την άδεια χρήσης νερού οδήγησε αυτομάτως εκτός νιτρορύπανσης περίπου 40 ενδιαφερόμενους στον νομό. Κι άλλους τόσους αποθάρρυνε από τη διαδικασία της ένστασης.

ΝΤΟΜΑΤΑ (Ι)

Για αγώνα επιβίωσης κάνουν λόγο οι ντοματοπαραγωγοί του κάμπου και ιδιαίτερα τα μέλη του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών που αφήνουν πίσω τους η βροχόπτωση και το χαλάζι. Και μπορεί πέρυσι ο ΕΛΓΑ να αποζημίωσε τους παραγωγούς, στηρίζοντάς τους σθεναρά, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμβεί το ίδιο και φέτος. Ήδη οι συνέπειες σε όλο τον κλάδο της παραγωγής είναι σημαντικές και ανησυχητικές για ένα δυναμικό προϊόν, όπως είναι η ντομάτα. Από τα 13.500 στρέμματα που σπάρθηκαν από τα μέλη του ΘΕΣΤΟ, υπολογίζεται ότι η μέση στρεμματική απόδοση δεν θα ξεπεράσει τους 5τ/στρ.

ΝΤΟΜΑΤΑ (ΙΙ)

Δέκα μέρες νωρίτερα για να «σωθεί» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, που πλήγηκε από τις καιρικές συνθήκες, ανοίγουν φέτος τα εργοστάσια στον νομό Ηλείας. Για την περίοδο από την έναρξη της παραλαβής μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τιμές θα κυμανθούν ως εξής: Για την κατηγορία brix από 4,00 έως 4,69 η τιμή θα είναι από 74 έως 76 ευρώ ο τόνος, από 4,70 έως 5,39 brix η τιμή θα είναι από 82 έως 84 ευρώ ο τόνος και για brix από 5,40 και άνω η τιμή θα είναι από 91 έως 93 ευρώ ο τόνος.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΑΣ

Το κράτος δεν μπορεί να πάρει και να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αποθήκες κ.α.) συνεταιρισμών που βρίσκονται στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο δικηγόρος και εκκαθαριστής της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου κ. Βασίλης Κούτας. Εδώ και τρία χρόνια η ηγεσία του ΥπΑΑΤ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «μόρφωμα» για να εντάξει τα ακίνητα των ανενεργών και υπό εκκαθάριση αγροτικών συνεταιρισμών και στη συνέχεια να τα διαχειριστεί. Εκτιμώ ότι νομικά δεν μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Οι συνεταιρισμοί που βρίσκονται υπό εκκαθάριση με δημοπρασίες και εκποιήσεις κάποιων ακινήτων καταφέρνουν να πληρώσουν μέρος των χρεών τους. Όσον αφορά στην πορεία της εκκαθάρισης της ΕΑΣ, συνεχίζει ο κ. Κούτας, προσπαθούμε να πληρώσουμε τις οφειλές προς τους εργαζομένους, το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς. Το δημόσιο τα προηγούμενα έτη είχε λειτουργήσει αυθαίρετα και προχωρούσε σε πωλήσεις και πλειστηριασμούς. Με τη νομική απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και δέχτηκε η ΑΑΔΕ, καλείται τώρα να επιστρέψει αυτά τα χρήματα. Εμείς ζητάμε η εκκαθάριση να γίνεται σύμφωνα με όσα ίσχυαν την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία (2012). Χρειάζεται μια ερμηνευτική διάταξη που θα το ξεκαθαρίσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα τα χρέη προς την πρώην ΑΤΕ και ακολουθούν οι οφειλές σε εργαζομένους και δημόσιο.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριο καιρό με υψηλές θερμοκρασίες αναμένουμε το επόμενο διάστημα στον νομό. Επιτέλους για τους παραγωγούς, οι οποίοι περιμένουν φυσιολογικές θερμοκρασίες, μετά τον καύσωνα και τις βροχές. Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 ως 35 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες οι καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο, με λίγα σύννεφα, κατά τόπους αυξημένα τις πρωινές ώρες. Από Δευτέρα η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και την Τρίτη θα φθάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr