Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές σε καπνοκαλλιέργειες από τις έντονες βροχοπτώσεις

* ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2018 22:10

Κάθε μέρα που περνάει όλο και μεγαλώνει το πρόβλημα στις καπνοκαλλιέργειες στην περιοχή της Ποταμιάς και την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, που επλήγησαν, από τις αρχές Ιουνίου, από ασυνήθιστα παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Τα καπνά «έβρασαν» στα χωράφια.

Παρέμβαση προς τον ΕΛΓΑ Λάρισας έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σαπουνάς, με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μεσοχωρίου κ. Γιάννη Ζαρλαδάνη και μέλη και καλλιεργητές της «Καπνικής», ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:

«Τα φαινόμενα αυτά ήταν ιδιαίτερα έντονα και καθημερινά κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο, με μεγάλα ύψη βροχής και έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές μεταξύ ημέρας και νύχτας με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση των παραπάνω στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του καπνού.

Πολλές εκτάσεις, όπου καλλιεργούνται καπνά, καταστράφηκαν τόσο εξαιτίας των άμεσων επιδράσεων των παραπάνω, αλλά κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας των παραγωγών να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη φυτοπροστασία για την καλλιέργεια αυτή, ως απόρροια των πρωτοφανών συνθηκών που επικράτησαν (αδυναμία ψεκασμών).

Επειδή η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί για μεγάλο ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού του Δήμου Ελασσόνας μονοκαλλιέργεια, συναισθανόμενοι την ανησυχία των παραγωγών για την οικονομική τους καταστροφή και κυρίως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν φέτος, παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημα των παραγωγών να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν οι καπνοκαλλιέργειες μέσω της διαδικασίας των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.) του οργανισμού σας».

Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ σε επίτοπιες επισκέψεις διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής. Επίσης δείγματα των καπνών στάλθηκαν στο «Μπενάκειο» Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Σαπουνάς σημειώνει ότι "για μεγάλες περιοχές του Δήμου Ελασσόνας η καπνοκαλλιέργεια παραμένει δυναμική και δεκάδες οικογένειες στηρίζονται οικονομικά σ’ αυτή μένοντας οι δημότες στα χωριά τους. Η φετινή καταστροφή είναι μεγάλη και καλείται πέρα από τον ΕΛΓΑ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικά ο συμπατριώτης υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης, με την ευαισθησία που τον διακατέχει, να δει άμεσα το πρόβλημα ώστε οι πληγέντες καπνοπαραγωγοί να αποζημιωθούν έγκαιρα", καταλήγει ο κ. Σαπουνάς.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα