Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξημένη φέτος η παραγωγή αμυγδάλου

* ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ * ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2018 22:04

Αυξημένη έως και 100% είναι η φετινή παραγωγή αμυγδάλου στη Θεσσαλία αλλά και -σύμφωνα με πληροφορίες- και πανελλαδικά, καθώς ολοένα και περισσότεροι αγρότες στρέφονται στους ξηρούς καρπούς (όπως π.χ. και στα καρύδια). Έτσι από τους 4.000 τόνους παραγωγής που παρήχθησαν πέρυσι στη χώρα, φέτος περιμένουμε 9.500-10.000 τόνους.

Παρ΄όλα αυτά η Ελλάδα παραμένει ελλειμματική, με βάση και τις ανάγκες της αγοράς σε αμύγδαλο, ενώ γεωπόνοι και έμποροι που ασχολούνται επισταμένως με το αμύγδαλο εκτιμούν ότι με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα, εάν επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της παραγωγής με σύγχρονες μεθόδους, η στρεμματική απόδοση μπορεί να φθάσει και τους 15.000 τόνους. Οι ίδιοι κύκλοι προτρέπουν τους παραγωγούς να συσπειρωθούν στις υπάρχουσες Ομάδες Παραγωγών ή να δημιουργήσουν νέες, προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις.

Η Θεσσαλία παραμένει πρωταθλήτρια στην παραγωγή αμυγδάλου, με τον πρώην Δήμο Νέσσωνα στον σημερινό Δήμο Τεμπών να κατέχει τα πρωτεία, ενώ ακολουθεί με ραγδαία αύξηση στη φύτευση δέντρων η επαρχία Ελασσόνας. Στο νομό Μαγνησίας τα Κανάλια παρουσιάζουν μια αξιοθαύμαστη συνέπεια στην παραγωγή αμυγδάλου και έπεται η Αγχίαλος και το Σέσκλο. Δειλά-δειλά εισέρχεται με ανοδικούς δείκτες στην παραγωγή και η Δυτική Θεσσαλία, όπως και ο νομός Φθιώτιδας.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ «ΠΑΙΧΤΕΣ»

Στον Νομό Λάρισας σήμερα υπάρχουν τρεις Ομάδες Παραγωγών Αμυγδάλου. Η πρώτη συστάθηκε με τη βοήθεια εργοστασίου τυποποίησης ξηρών καρπών (Agronuts), η δεύτερη από την εταιρεία «Αφοι Ντίνα» και η τρίτη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελασσόνας, με έδρα το Σαραντάπορο.

Η Ομάδα Παραγωγών της Agronuts αριθμεί 130 παραγωγούς, ενώ η εταιρεία πραγματοποιεί συμβολαιακή γεωργία 10ετούς διάρκειας. 130 παραγωγούς μετρά και η ΟΠ του Ντίνα. Τόσο η ΟΠ Agronuts, όσο και αυτή του Ντίνα αγοράζουν 600 τόνους έκαστος σε ετήσια βάση. Ο Συνεταιρισμός Ελασσόνας έχει στην Ομάδα του 40 παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέμματα (κι άλλα 360 στρ. με καρύδια). Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης «Agronuts» Κώστας Λανάρας, η οποία απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής στη Θεσσαλία, διαβλέποντας τα πολλά δέντρα που έχουν φυτευθεί στον κάμπο και εκτιμώντας ότι το 2019 θα αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή (πάνω από 15.000 τόνους) προτείνει «να υπάρξει από τώρα ένα συντονισμένο σχέδιο μεταξύ ΥΠΑΑΤ-μεταποιητών και Ομάδων Παραγωγών για να λειτουργήσει καθετοποιημένα το σύστημα και να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να τρέξει παντού το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας. Ακόμη θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις Ομάδες Παραγωγών, εφόσον διαθέτουν γεωπόνο, να μπορούν να εισάγουν γεωργικά φάρμακα και αγροτικά εφόδια, αρδευτικό υλικό μέχρι και μηχανήματα με τελικό σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής. Όσον αφορά στην Ομάδα Παραγωγών της Agronuts, αυτή παρέχει γεωπονικές συμβουλές για την καταπολέμηση ασθενειών και την άρδευση. Αν και το βασικό πλεονέκτημα είναι η εξασφάλιση της προώθησης της παραγωγής σε πολύ καλές τιμές» καταλήγει ο Κ. Λανάρας.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο του Συνεταιρισμού Ελασσόνας, Στέλιο Νάνο, το ενδιαφέρον των παραγωγών για το αμύγδαλο είναι αρκετά έντονο στο Σαραντάπορο και στα χωριά Φαρμάκι, Μηλέα και Δομένικο, ενώ η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 300 κιλά/στρ., ήτοι 20 κιλά το δέντρο, από τα οποία ο παραγωγός αναμένει να βγάλει 800-900 ευρώ/στρ. (τα 100 ευρώ είναι το κόστος παραγωγής). Σαν Οργάνωση Παραγωγών Αμυγδάλου παρέχουμε γεωπονικές συμβουλές στα μέλη μας, ενώ μέχρι να συμφωνήσουμε για τη διάθεση της παραγωγής στο εμπόριο αποθηκεύουμε το προϊόν στις αποθήκες μας. Η συγκομιδή φέτος αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου».

Πέρυσι οι τιμές που απόλαυσαν οι παραγωγοί ήταν 2,60-2,80 ευρώ/κιλό, προσφέροντας ένα πολύ καλό εισόδημα, σε σχέση με την κατρακύλα που παρουσιάζουν οι τιμές σε άλλες καλλιέργειες. Στην αμυγδαλόψιχα οι τιμές κυμαίνονταν περίπου στα 7,5 ευρώ/κιλό. Για φέτος δεν υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη, αλλά λόγω υπερπαραγωγής και μεγάλης προσφοράς δύσκολα οι προσφερόμενες τιμές θα ξεπεράσουν τις περσινές. «Τουλάχιστον να μην υποχωρήσουν από τα 2,5 ευρώ/κιλό» δηλώνει αμυγδαλοπαραγωγός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση των μεταποιητών είναι να μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους και να προσφέρουν ικανοποιητικές τιμές, επιβραβεύοντας τους παραγωγούς για τη στροφή τους προς το αμύγδαλο. Άλλωστε ο έξυπνος επιχειρηματίας δεν προσδοκά στο πρόσκαιρο κέρδος, αλλά στο μακροπρόθεσμο.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Μέχρι στιγμής η παραγωγή εξελίσσεται ικανοποιητικά. Εν αντιθέσει με άλλες καλλιέργειες, τις οποίες έπληξαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, η αμυγδαλιά αναπτύσσεται ιδανικά. Ολοκληρώθηκαν η λίπανση και οι ψεκασμοί ενώ είναι σε εξέλιξη τα ποτίσματα. Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στην ποικιλία «Τουώνο», η οποία είναι πρώιμη, έχει μικρό κύκλο ζωής, μειωμένο κίνδυνο παραγωγής και πολύ καλή απόδοση. Ακολουθεί η συγκομιδή στις αμυγδαλιές με την ποικιλία «Φιρανιά», την οποία εμπιστεύονται οι περισσότεροι παραγωγοί, και προσφέρει απόδοση μέχρι και 700 κιλά απόδοση και εν συνεχεία το μάζεμα της «Τέξας». Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία κι άλλες ποικιλίες, όπως ο «σολέτα» και η «βάιρον».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ

Να σημειωθεί ότι η αύξηση παραγωγής αμυγδάλου είναι παγκόσμια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η Αμερική που θεωρείται ο leader του χώρου αναμένεται να παράξει περίπου 1 δισ., 100 εκατ. κιλά, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ισπανία θα παράξει περίπου 70.000-80.000 τόνους.

Του Γιώργου Ρούστα

Gallery άρθρου