ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2018 22:00

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Στην πληρωμή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σήμερα Παρασκευή 10 Αυγούστου. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά σε ελιές και εσπεριδοειδή που είχαν μείνει πίσω, με τους νομούς Ηλείας και Αργολίδας να παίρνουν τα μεγαλύτερα ποσά. Ο νομός Λάρισας θα λάβει 194.937,47 ευρώ.

Όσον αφορά στην ντοματοκαλλιέργεια του νομού, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις γιατί θεωρεί ότι είναι δευτερογενής η ζημιά και ρίχνει την ευθύνη στους παραγωγούς. Το ποσοστό της ζημιάς φέτος φτάνει στο 50%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση η καλλιέργεια, αλλά και ολόκληρος ο κλάδος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ Χρήστο Σουλιώτη «αυτό που ζητάμε από το ΥπΑΑΤ είναι να ενισχυθούν οι παραγωγοί με ενισχύσεις de minimis».

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ

Στις αποζημιώσεις των αγροτών μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου, αλλά και στις αλλαγές που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη των αγροτών λόγω των επιπτώσεων από τη κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Ρ\Φ σταθμό του ΑΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με πρόσφατο μήνυμα προς τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος αναγνωρίζουν τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και δηλώνουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν. «Είναι έτοιμη η Επιτροπή να στηρίξει τους γεωργούς που πλήττονται, κάνοντας χρήση ορισμένων μέτρων, όπως, μεταξύ άλλων, οι μεγαλύτερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις οικολογικού προσανατολισμού και η δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων. Μας καλεί ο Επίτροπος μέχρι 31 Αυγούστου να στείλουμε όλα τα κράτη-μέλη τις δικές μας τεκμηριωμένες αποφάσεις τι επιπλέον μέτρα μπορούμε να πάρουμε και ποια θεωρούμε ότι είναι κατάλληλα για τη στήριξη των αγροτών. Ενδέχεται στο ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξουν δυνατότητες στήριξης των αγροτών μέσα από συγκεκριμένους πόρους, συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις».

Βέβαια όλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε επειδή χτυπήθηκαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας, ενώ οι Νότιοι θα συμβιβαστούν με ψίχουλα. Ευρώπη δύο ταχυτήτων …ξανά.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΟΧΟΥ - ΦΟΡΕΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης από το 2019, για κάθε αρδευόμενο αγροτεμάχιο θα είναι υποχρεωτική η βεβαίωση του παρόχου - φορέα άρδευσης, όταν πρόκειται για συλλογικό δίκτυο (Γ.Ο.Ε.Β., Τ.Ο.Ε.Β., Δήμου, κ.λπ.) ή η άδεια χρήσης νερού, όταν πρόκειται για ιδιωτική υδροληψία. Έτσι στη σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα πεδία που αφορούν στην άρδευση των αγροτεμαχίων. Αυτά διευκρινίζει η Διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού, η οποία ενημερώνει μέσω της στήλης τους αρδευτές-μέλη της για όσα θα ισχύσουν με τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2019.

Συγκεκριμένα, για κάθε αγροτεμάχιο που δηλώνεται ως αρδευόμενο, εάν η άρδευση γίνεται μέσω συλλογικού δικτύου, θα πρέπει υποχρεωτικά να επισυνάπτεται στην αίτηση σαρωμένο αντίγραφο της βεβαίωσης του παρόχου - φορέα και να καταχωρίζονται σε σχετικά πεδία ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία της βεβαίωσης. Εάν η άρδευση γίνεται μέσω ιδιωτικής υδροληψίας, θα πρέπει αντίστοιχα να καταχωρίζονται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία της άδειας χρήσης νερού, ή ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης αδειοδότησης, εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άδεια.

ΕΠΑΦΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ

Συζήτηση για τις προοπτικές και τις διαδικασίες της τρέχουσας αμπελουργικής περιόδου, (τρύγος, τιμές σταφυλιών), και για την επικείμενη αποστακτική περίοδο έγινε χθες βράδυ στα Φάρσαλα με πρωτοβουλία μελών και φίλων του Σωματείου Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ν. Λάρισας. Προηγήθηκε ενημέρωση για τα χρόνια προβλήματα των αμπελουργών – αμβυκούχων από τον πρόεδρο του Σωματείου Στ. Παπαδημητρίου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Με εντατικούς ρυθμούς, παρά τη θερινή ραστώνη, δουλεύουν τα στελέχη του ΓΟΕΒ στη Λάρισα προκειμένου να δημιουργήσουν εγκαίρως την κοινοπραξία που απαιτείται για να «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα το οποίο θα δίνει φθηνή ενέργεια στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Το πρόβλημα του ΓΟΕΒ είναι πώς θα εντάξει στην κοινοπραξία ΤΟΕΒ με διαφορετικά οικονομικά μεγέθη, δηλαδή Οργανισμούς οικονομικά υγιείς με αυτούς που χρωστούν. Ενδιαφέρον θα έχει και το Καταστατικό που θα συνταχθεί, αναφορικά με τη συμμετοχή του κάθε μέλους και κυρίως τι θα προβλέπει για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Το πάρκο των φωτοβολταϊκών θα γίνει σε έκταση που θα παραχωρήσει ο Δήμος ή η Περιφέρεια και η δυναμικότητά του θα κυμαίνεται στο 1,5 MW.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Αιτήσεις για ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ από 20 Ιουλίου έως σήμερα 10 Αυγούστου

*Από 24 μέχρι 30 Αυγούστου ενστάσεις για τα Βιολογικά του 2017

*Παράταση δόθηκε μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για τις Ομάδες Παραγωγών και έως τις 18 Σεπτεμβρίου πήραν οι αιτήσεις για αντιχαλαζικά.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συνεχίζεται η καλοκαιρία και τις επόμενες μέρες, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στις αγροτικές καλλιέργειες. Σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 32 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη ο υδράργυρος θα ανέβει στους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ ζέστη θα επικρατήσει όλη την επόμενη εβδομάδα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass