Αύγουστος: Μήνας του τρύγου και των αμπελουργών

ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2018 22:02

Για τους ανθρώπους του κρασιού ο Αύγουστος είναι ο πιο σημαντικός μήνας, καθώς είναι ο μήνας του τρύγου, από τον οποίο θα εξαρτηθούν πολλά. Η ποσότητα, αλλά κυρίως η ποιότητα των κρασιών που θα «βγάλουν» οι οινοποιοί. Το πώς θα πάει δηλαδή η χρονιά τους.

Παράλληλα, σε γνωστές αμπελουργικές περιοχές διοργανώνονται οι Γιορτές Κρασιού, κατά τη διάρκεια των οποίων προβάλλονται τα παραγόμενα προϊόντα, ενώ οι επισκέπτες γνωρίζουν καλύτερα το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά και την περιοχή.

ΡΑΨΑΝΗ

Αν μια περιοχή είναι συνυφασμένη με το κρασί, αυτή είναι η Ραψάνη, όπου στις 23 και 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Κρασιού, όπου θα λάβουν μέρος μουσικά σχήματα έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής από γνωστούς μουσικούς της έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής, που θα αναβιώσουν τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης ο οποίος τείνει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Έχουν ακόμη προσκληθεί και τοπικοί συνεταιρισμοί για την προβολή των παραγόμενων προϊόντων τους. Είναι μια ευκαιρία οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να γνωρίσουν το συγκεκριμένο προϊόν που προβάλλεται μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων από τους τοπικούς συλλόγους. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η προβολή και η ανάπτυξη του τόπου.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μεγάλα ονόματα θα «παρελάσουν» στη φετινή Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Αυγούστου στο άλσος Αγίου Γεωργίου Αμπελώνα. Η φετινή διοργάνωση αναμένεται φαντασμαγορική. Ο θεσμός της Γιορτής Κρασιού, o οποίος ξεκίνησε το 1959 και φέτος συμπληρώνει 59 χρόνια, προβάλλει την ιδιαιτερότητα της περιοχής «Αμπέλι – Σταφύλι – Κρασί», σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία και την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων και γενικότερα την προβολή της κουλτούρας της περιοχής. Αυτή η τολμηρή προσπάθεια για την εποχή και τα μέσα που διέθεταν τότε οι Αμπελωνίτες, ξεκίνησε με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Λάρισας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δ.Ε.Η. και του Τ.Ο.Ε.Β. Αμπελώνα – Μάτι Τυρνάβου και κατάφερε κάτι πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό για την εποχή εκείνη. Πραγματοποιείται σ’ έναν πανέμορφο φυσικό χώρο 40 στρεμμάτων, που είναι κατάφυτος, διαμορφωμένος με τεχνητές λίμνες και σιντριβάνια, με πλακόστρωτους διαδρόμους και δύο κατάλληλα διαμορφωμένες εξέδρες, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζονται πιο σύνθετα δρώμενα. Στόχος ήταν και είναι πάντα, η ευρύτερη προβολή του αμπελωνίτικου κρασιού, η καλλιέργεια ευνοϊκής καταναλωτικής συνείδησης γενικότερα για το κρασί, και εκτός της ψυχαγωγίας και η αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής.

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ

Εκτός νομού αλλά στη Θεσσαλία δεσπόζει η 58η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», που φέτος ολοκληρώνει τα 100 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας, και τους συλλόγους της περιοχής, από αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου έως την Τρίτη 14 Αυγούστου. H πρώτη «Γιορτή Κρασιού» οργανώθηκε το 1960 με πρωτοβουλία της τότε κοινότητας Νέας Αγχιάλου. Έτσι, ο τρύγος και το πάτημα σταφυλιών τον Σεπτέμβριο συνοδεύονταν από διάφορες εκδηλώσεις που τηρούνταν κάθε χρόνο χωρίς διακοπή: Παίξιμο λαϊκής μουσικής, στολισμός με αμπελόκλαδα, λουλούδια και καρπούς, θυμιάτισμα των κάρων – αραμπάτσες που λέγανε οι Αιγιαλίτες – που μετέφεραν τα σταφύλια και τα οποία γίνονταν πατητήρια, χοροί των κοριτσιών το βράδυ, ως και παλαιστικοί αγώνες, μια συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου είναι θεσμός πλέον για την περιοχή, με πανελλήνια εμβέλεια. Πάντα στην Γιορτή Κρασιού επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλαιάς και της Νέας Αγχιάλου. Σημαντική παράμετρος στη φετινή 58η Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου είναι ότι η γιορτή συμπίπτει με τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της οργάνωσης.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Ολοένα και περισσότερες περιοχές στον θεσσαλικό κάμπο διοργανώνουν γιορτές που έχουν στόχο την προβολή ενός αγροτικού προϊόντος που χαρακτηρίζει τον τόπο τους και συνδέεται άμεσα με την τοπική οικονομία. Έτσι, εκτός από τις καθιερωμένες και γνωστές στο πανελλήνιο γιορτές φέτας στην Ελασσόνα (κάθε Σεπτέμβριο), γιορτή χαλβά στα Φάρσαλα (κάθε Αύγουστο), γιορτή ακτινιδίου στον Πυργετό (τέλος Οκτωβρίου), τα τελευταία χρόνια τελούνται οι παρακάτω γιορτές: Κερασιού στο Μεταξοχώρι Αγιάς (αρχές Ιουνίου), σκόρδου στον Πλατύκαμπο (τέλος Ιουλίου), μήλου στην Αγιά (τέλος Αυγούστου), κρασιού σε Αμπελώνα και Ραψάνη (τέλος Αυγούστου), ελιάς στη Δράκεια Πηλίου (τέλος Αυγούστου) και στους Γόννους Λάρισας (τέλος Νοεμβρίου), βαμβακιού στο Κιλελέρ (αρχές Σεπτεμβρίου), αμυγδάλου στο Συκούριο (μέσα Σεπτεμβρίου), κ.ά. Οι γιορτές αυτές εκτός από ομιλίες περιλαμβάνουν πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass