ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2018 22:12

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΔΑΚΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Πρόβλημα εκτεταμένης προσβολής του ελαιοκάρπου από τον δάκο της ελιάς πολλών ελαιώνων του Δήμου Τεμπών διαπιστώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, καθώς στελέχη της δημοτικής Παράταξης «Νέα Δύναμη» καθημερινά γίνονται αποδέκτες πολλών παραπόνων από ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γ. Μανώλης δηλώνει ότι αν και φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας εκ μέρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας ξεκίνησε έγκαιρα και εφαρμόστηκαν δολωματικοί ψεκασμοί, οι μετρήσεις του δάκου στις παγίδες της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας παραμένουν υψηλές και οι προσβολές των καρπών είναι σημαντικές για την εποχή. Ο κ. Γ. Μανώλης σε επικοινωνία του με τον προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας κ. Δ. Σταυρίδη, ενημερώθηκε ότι η ΔΑΟΚ Λάρισας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια που θα επιτρέψουν να γίνουν επιπρόσθετοι ψεκασμοί απ’ όσους έχουν προβλεφθεί από το ΥπΑΑΤ για το 2018 στην ΠΕ Λάρισας. Κατόπιν, ο κ. Γ. Μανώλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με το πρόβλημα εκτεταμένης προσβολής του ελαιοκάρπου από τον δάκο της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Τεμπών. Επίσης, του ζήτησε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση υλοποίησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να εγκριθούν τα επιπρόσθετα κονδύλια για την εφαρμογή περισσότερων ψεκασμών το φθινόπωρο, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μεγαλύτερων προσβολών οπότε και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Μετά από επιθυμία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας και τις απαραίτητες ενέργειες του 1ου Δ.Ι.Ε.Κ. Λάρισας, εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης / Υπουργείου Παιδείας, η λειτουργία της ειδικότητας: «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» διάρκειας τεσσάρων (4) Εξαμήνων Κατάρτισης + 1 Εξαμήνου Πρακτικής Άσκησης, για αποφοίτους όλων των τύπων Λυκείων (ανεξαρτήτως ηλικίας- τα τμήματα είναι απογευματινά). Όσοι καταρτιζόμενοι ενδιαφέρονται να επιλεγούν και να φοιτήσουν στην παραπάνω ειδικότητα παρακαλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (https://diek.it.minedu.gov.gr) (διαδικασία αίτησης και δικαιολογητικά περιγράφονται στην ιστοσελίδα), μέχρι 04/09/2018 και ώρα 15:00. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους: 1) Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας: 2410-533306 (Τετάρτη 09:00-13:00) και 2) Γραμματεία 1ου Δ.Ι.Ε.Κ. Λάρισας: 2410-619752-3 – 2410-670144.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΠΡΙΝΤΖΟ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για 3η συνεχόμενη χρονιά θα χορηγήσει 15 υποτροφίες σε παιδιά που θα σπουδάσουν εκτός της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το ποσό της υποτροφίας είναι 400 ευρώ τον μήνα και για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριο 2018 έως και τον Μάιο 2019. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος «στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου θα παραλαμβάνονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά, που θα αξιολογηθούν από αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης».

Ταυτόχρονα ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η επένδυση του φωτοβολταϊκού πάρκου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου ισχύος 500KW και κόστους 600.000 ευρώ στο Στεφανοβίκειο. Το έργο έχει ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα Π.Α.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του ΥπΑΑΤ και επιδοτείται σε ποσοστό 43%. Η επένδυση κρίνεται ιδιαιτέρως συμφέρουσα καθόσον θα αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των 3 ετών. Σε συνδυασμό με το φωτοβολταϊκό των 100KW που είναι εγκατεστημένο στην οροφή της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Οργάνωση. Η σύνδεση του πάρκου με το δίκτυο της ΔΕΗ είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα. Η παραγόμενη από το πάρκο ηλεκτρική ενέργεια θα συμψηφίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από τη Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα NET METERING. Τέλος ο κ. Πρίντζος γνωστοποίησε πως στις 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 στα Φάρσαλα, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί γενικευμένη συγκέντρωση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού χώρου κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και άπτονται της επιβίωσής του. Θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και θα ληφθούν αντίστοιχες αποφάσεις για την άμεση υλοποίησή τους προς όφελος των αγροτών. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στο σημαντικό θέμα του συνεργατισμού στον Θεσσαλικό χώρο.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών σε καλλιέργειες δίνει με λεπτομερείς ανακοινώσεις του το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Προστασίας Φυτών Βόλου. Έτσι την εμφάνισή του έκανε το ωίδιο στις υπαίθριες καλλιέργειες με πιπεριές, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και τη μετάδοσή του μύκητα. Ακόμη παρουσιάζονται θρίπες και αλευρώδεις στις υπαίθριες καλλιέργειες με πιπεριές με υψηλούς πληθυσμούς. Συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Στα αγγούρια θερμοκηπίου εμφανίστηκε ωίδιο, θρίπας και αλευρώδης και συνίστανται ψεκασμοί.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα μπει το φθινόπωρο και ο Σεπτέμβριος, προς ικανοποίηση των παραγωγών, οι οποίοι λόγω ολοκλήρωσης των ποτισμάτων και συγκομιδής των προϊόντων επιθυμούν έναν στεγνό μήνα. Σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 ως 33 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω βελτίωση του καιρού από Δευτέρα, με άνοδο της θερμοκρασίας έως και 34 βαθμούς Κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass