Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θερμή» υποδοχή στον νέο υπουργό ετοιμάζουν οι αγρότες

* ΣΤΗ ΔΕΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2018 15:36

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, καλούν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, κάλεσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν τη θέση τους μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τους ξεκληρίζει για να προχωρήσει η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Όπως είπαν, οι αγρότες δεν πρέπει να δείξουν καμία αναμονή και ανοχή. Παραμένουν τα μνημόνια, οι εκατοντάδες νόμοι που τα συνοδεύουν, μειώνεται το αφορολόγητο, αυξάνεται ο ΕΦΚΑ, εκτινάσσεται στα ύψη το κόστος παραγωγής, οι τιμές στα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Αναδεικνύοντας τα πιο οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αναφέρθηκαν: Στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού, αλλά και τις «ανοιχτές» τιμές που επιβάλλουν βιομηχανίες και έμποροι. Στις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα, τις οποίες ωστόσο δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ. Στη θηλιά που σφίγγει από την άγρια φοροληστεία, στις ασφαλιστικές εισφορές που αδυνατεί να πληρώσει το 50% των αγροτών, στα κάθε είδους χαράτσια και τα χρέη προς τις τράπεζες.

Ο ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημείωσε ότι ούτε τα παραμύθια περί τέλους των μνημονίων, ούτε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μπορούν να κρύψουν την ασχήμια αυτής της πολιτικής, τη βαρβαρότητα που ζούνε στο πετσί τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Και τόνισε: «Χρειάζεται το επόμενο διάστημα με αιχμή αυτά τα προβλήματα και πατώντας στην αγωνιστική εμπειρία που έχουμε, να κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτο. Να δυναμώσει η οργάνωσή μας. Χρειάζεται περισσότεροι Αγροτικοί Σύλλογοι και αγρότες να συμμετέχουν. Δεύτερο, χρειάζεται αγώνας, γιατί ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε μέσα από σκληρούς αγώνες από τα πολυήμερα μπλόκα και άλλες μορφές και τρίτο κοινός βηματισμός. Χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή πάλη και με τους εργαζόμενους και με τους αυτοαπασχολούμενους γιατί όλοι έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσαν πως οι όποιες καλές προθέσεις των προσώπων σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν τον στρατηγικό στόχο κυβέρνησης και ΚΑΠ της ΕΕ για ξεκλήρισμα των αγροτών και συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στον έλεγχο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα είπαν πως αν ο νέος υπουργός πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό των μικρομεσαίων αγροτών, θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για το οποίο είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.